Covid-19 PCR pozitif genç ve genç erişkin hastalarda toraks BT'nin kullanımı
Covid-19 PCR positive young and young adults use of thoracic CT in patients
- Tez No: 666440
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SİBEL BAYRAMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Pnömoni, lenfopeni, RT-PCR, CRP, Genç Hasta, Covid-19, Pneumonia, lymphopenia, RT-PCR, CRP, Young Patient
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
GİRİŞ ve AMAÇ: Covid-19 hastalığı Aralık 2019'da Çin'in Wuhan şehrinde başlayıp Mart 2020 tarihinde DSÖ tarafından dünya genelinde Covid-19 pandemisi olarak ilan edildi. 7 Ocak 2020 tarihinde hastalık etkeni daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni bir Coronavirus (2019-nCoV) olarak tanımlanmış ve SARS-CoV-2 olarak isimlendirilmiştir. Yarasaların en olası doğal konak olabileceği düşünülmektedir. Covid-19 hastalığı için ülkemizin de aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerde aşı çalışmaları yapılmakla beraber halen tam koruyuculuğa sahip bir aşı veya tedavi bulunmamaktadır. Bu nedenle hastalık bulaşının erken saptanması ve önlenmesi büyük önem taşımaktadır. Covid-19 hastalığının tanısı için gold standart yöntem RT-PCR olmakla birlikte klinik ön tanı için sıklıkla toraks BT tetkiklerine başvurulmaktadır. Ancak toraks BT tetkikinin özellikle genç hasta popülasyonunda bu kadar sıklıkla uygulanması yaşam beklentisi yüksek olan bu grupta olası radyasyon risklerini de beraberinde getirmektedir. Bu nedenle de toraks BT'nin tanı aşamasında özellikle genç popülasyonda kullanımı ALARA kriterleri doğrultusunda sorgulanmaktadır. Bizde bu çalışmada Covid-19 tanısı almış genç ve genç erişkin hastalarda toraks BT'nin kullanımnın gerekliliğini araştırmayı amaçladık. GEREÇ ve YÖNTEM: Bu çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sultan 2. Abdülhamid Han SUAM Klinik Araştırmalar Etik Kurul'u onayı ile Mart 2020- Haziran 2020 tarihleri arasında acil servise başvuran veya yatan hastalarda retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir. RT-PCR test sonucu pozitif saptanan ve toraks BT tetkikleri elde edilen hastalar değerlendirmeye alınmıştır. Covid-19 RT-PCR pozitif hastaların klinik bulgularının ve laboratuvar verilerinin toraks BT'de pnömoni tutulumu ile olan ilişkisi değerlendirilmiştir. Verilerin analizi SPSS 25 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Nitel değişkenler için frekans ve yüzde değerleri, nicel değişkenler için aritmetik ortalama, standart sapma, medyan, minimum ve maksimum değerleri hesaplanmış, BT tutulum durumlarının nitel değişkenlerle karşılaştırılmasında ki-kare testi ve nicel değişkenler bakımdan karşılaştırmalarında ROC analizi kullanılmıştır. BULGULAR : Çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 158 covid-19 tanısı almış 123(%77,8) erkek, 35(%22,2) kadın hastanın yaş ortalaması 31,16±10,08' idi. Toraks BT'de pnömoni görülen hasta sayısı 57(%36,1), toraks BT'de pnömoni görülmeyen hasta sayısı ise 101(%63,9)'idi. Toraks BT'nin normal olması ile klinik olarak asemptomatik olmak, laboratuvar olarak lenfopeni olmaması, CRP ve sedimantasyon değerlerinin normal olması, genç yaşta olmak ve spO2 değerlerinin normal olması arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Benzer şekilde klinik olarak öksürük, nefes darlığı, ateş olması ve laboratuvar olarak lenfopeni, yüksek serum CRP ve yüksek sedimantasyon değerlerinin olması ile toraks BT'de pnömoni görülmesi arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. SONUÇ: Yaptığımız çalışmada acil servise covid-19 şüphesi ile başvuran hastalarda nefes darlığı, öksürük, ateş semptomları, artmış serum CRP ve sedimantasyon değerleri ve azalmış lenfosit sayıları ile toraks BT'de pnömoni görülmesi arasında anlamlı ilişki olduğunu saptadık. Bu nedenle genç hastalarda klinik ve laboratuvar verilerinden yararlanılması, gereksiz toraks BT incelemelerini azaltabilir. Genç hastalara tanı konulması ve takiplerinin yapılmasında düşük doz radyasyon içeren direk grafinin kullanımı ve gereklilik halinde toraks BT'nin tercih edilmesi uygun yöntem olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim of the study: Covid-19 disease started in Wuhan, China in December 2019 and was declared as a Covid-19 pandemic by WHO worldwide in March 2020. On January 7, 2020, the disease agent was identified as a new Coronavirus (2019-nCoV) that was not previously detected in humans and was named SARS-CoV-2. Bats are thought to be the most likely natural host. Although vaccination studies are carried out for Covid 19 disease in various countries, including our country, there is still no vaccine or treatment with full protection. Therefore, early detection and prevention of disease transmission is of great importance. Thoracic CT examinations are frequently used for clinical pre-diagnosis but RT-PCR is the gold standard method for the diagnosis of Covid-19 disease. However, the frequent application of thoracic CT examination, especially in the young patient population, brings with it possible radiation risks in this group with high life expectancy. For this reason, the use of thoracic CT in the diagnosis stage, especially in the young population, is questioned in line with the ALARA criteria. In this study, we aimed to investigate the necessity of the use of thoracic CT in young and young adult patients diagnosed with Covid-19. Material and Methods: This study was carried out retrospectively with the approval of the S.B.Ü. Sultan 2. Abdulhamid Han SUAM Clinical Research Ethics Committee between March 2020 and June 2020 in patients who were admitted to the emergency room or hospitalized. Patients with positive RT-PCR test results and thorax CT examinations were evaluated. The relationship between clinical findings and laboratory data of patients positive for Covid-19 RT-PCR with pneumonia involvement in thoracic CT was evaluated. The analysis of the data was carried out using the SPSS 25 package program. Frequency and percentage values for qualitative variables, arithmetic mean, standard deviation, median, minimum and maximum values for quantitative variables were calculated, the chi-square test was used to compare the CT involvement with qualitative variables, and ROC analysis was used for the comparison of quantitative variables. Results: The average age of 123 (77.8%) male and 35 (22.2%) female patients who were diagnosed with 158 covid-19 who met the inclusion criteria in the study was 31.16±10.08. The number of patients with pneumonia on thorax CT was 57 (36.1%), and the number of patients without pneumonia on thorax CT was 101 (63.9%). A statistically significant relationship was found between normal thorax CT and being clinically asymptomatic, not having lymphopenia in the laboratory, normal CRP and sedimentation values, young age and normal spO2 values. Similarly, a statistically significant relationship was found between the presence of clinically cough, dsypnoea, fever and lymphopenia, high serum CRP and high sedimentation values and pneumonia in thoracic CT. CONCLUSION: In our study, we found that there was a significant relationship between dsypnoea, cough, fever symptoms, increased serum CRP and sedimentation values and decreased lymphocyte counts and pneumonia in thoracic CT in patients who applied to the emergency department with the suspicion of covid-19. Therefore, utilizing clinical and laboratory data in young patients may reduce unnecessary thoracic CT examinations. The use of direct radiography containing low dose radiation and the preference of thoracic CT if necessary may be the appropriate method for diagnosing and monitoring young patients.