65 yaş ve üstü bireylerin kronik hastalıklarıyla sağlık alışkanlıkları arasındaki ilişki
Healthy lifestyle behaviors of individuals 65 yearsand over relationship with chronic diseases
  1. Tez No: 666443
  2. Yazar: LEVENT ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: UZMAN ÖZGE TUNCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: 65 yaş ve üstü bireyler, kronik hastalıklar, sağlıklı yaşam tarzı, Individuals aged 65 and over, chronic diseases, healthy lifestyle
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırma, 65 yaş ve üstü bireylerin KH'ları ile sağlık alışkanlıkları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla planlanmıştır. Metod Kesitsel ve tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. İzmir Gaziemir 3 No'lu Gazikent Aile Sağlık Merkezi 13 No'lu birimine kayıtlı olan tüm 65 yaş ve üstü bireyler (N= 297) araştırma grubunu oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Anket Formu ve Sağlıklı Yaşam Tarzı Ölçeği (SYTÖ) kullanılmıştır. Veriler, Varyans analizi, Kruskall Wallis testi, Mann-Whitney U testi ve Student t testi ile analiz edilmiştir. Bulgular Bireylerin yaş ortalaması 71,9±6,5 (65-94) dır ve %84,2'sinin en az bir KH'lığı vardı. SYTÖ toplam puan ortalaması 141,3±20,1 idi. En düşük puan ortalaması fiziksel aktivite alt grubundan elde edildi. KH'lığı olanların SYTÖ genel ve alt grup puan ortalamaları anlamlı düzeyde düşük idi. SYTÖ puan ortalaması ile yaşlıların alışkanlıkları, sosyo-demografik ve medikal özellikleri arasında anlamlı düzeyde farklılık bulundu. Sonuç Çalışmanın sonucunda, bireyler arasında KH'lığın oldukça yaygın olduğu ve bu grubun sağlıklı yaşam alışkanlıklarını sürdürmede zorlandıkları belirlenmiştir. Yaşlı bireylere yönelik öz yönetim programlarının uygulanabileceği en etkili yöntemlerin belirlenmesi öncelikle olarak ele alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose This research has been planned in order to assess the relationship between the chronic diseases (CD) of individuals aged 65 and over and their healthy lifestyle. Method The study design is descriptive and cross-sectional. All individuals aged 65 and over (N = 297) registered in İzmir Gaziemir No.3 Gazikent Family Health Center Unit No.13 consisted of the research group. Data were obtained with Qestionnaire Form and Health Lifestyle Scale (HLS). Data were analyzed with Variance analysis, Kruskall Wallis test, Mann-Whitney U test and Student t test. Results The average age of the elderly is 71,9 ± 6,5 (65-94) and 84,2% of them had at least one CD. HLS total score average was 141,3 ± 20,1. The lowest mean score was achieved fron the physical activity subgroup. HLS general and subgroup mean scores of those with CD were significantly lower. A significant difference was determined between SDS mean score and habits, socio-demographic and clinical characteristics. Conclusion As a result of this study, it was found that CD is quite common among the elderly and this group has difficulties in maintaining healthy lifestyle. Determining the most effective method by self-management programs can be considered for use at the elderly people should continue to be a priority.