Okul öncesi eğitim programı ile ilgili Dergipark'ta yayımlanan makalelerin incelenmesi (2013-2020)
An examination of articles published in Dergipark regarding preschool education program (2013-2020)
  1. Tez No: 666490
  2. Yazar: NAZLI SILA YERLİYURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Okul Öncesi Eğitim Programı, İçerik Analizi, Preschool Education, Preschool Education Program, Content Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada, nitelikli bir okul öncesi eğitim programının çocuğun bütün hayatı üzerinde etkili olması nedeniyle daha detaylı incelenmesi ve yaşadığı sorunların saptanarak bu sorunların çözümü için faydalı olacak saptamalar yapılması, alan yazında eksik görülen konuların belirlenerek ilerleyen yıllarda araştırmacılara ışık tutması amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu amaçsal örneklemenin bir çeşidi olan ölçüt örnekleme yöntemine göre seçilmiş, 2013 yılından sonra yapılan program güncellemesi dikkate alınarak 7 yılda (2013-2020) yayımlanan okul öncesi eğitim programı içerikli 201 adet makale oluşturmuştur. Araştırma kapsamında veriler Dergipark veritabanında yer alan 2013-2020 yılları arasında yazılmış okul öncesi eğitim programı hakkındaki makalelerin alanyazın taraması yapılarak toplanmış, uzman görüşleri alınarak kuramsallaştırılmış ve her makaleye sayısal kodlar verilmiştir. Makaleler en çok değinilen konulara göre gruplandırılmış olup bu makalelerin özellikleri MAXQDA programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçları şekil ve grafikler ile gösterilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular aşağıda özetlenmiştir: 1. Okul öncesine eğitim programına okul dışı faktörlerin büyük etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 2. Güncellenen 2013 okul öncesi eğitim programındaki değişikler tespit edilmiş ve bu değişikliklere uyum konusunda öğretmenlerin zorluk yaşadığı durumlar olduğu görülmüştür. 3. Okul öncesi eğitim programının özellikleri belirtilmiş ve bu özelliklerin çocuğun gelişimi üzerinde önemli bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. 4. Nitelikli bir okul öncesi eğitim programının çocuğa kazandırması beklenilen davranışlar tespit edilmiş ve çocuğun bu davranışları kazanması durumunda ilerideki yaşamında olumlu gelişmeler olacağı sonucuna ulaşılmıştır. 5. Okul öncesi eğitim programının diğer derslerin eğitim programları ile olan ilişkisi incelenmiş ve diğer dersler ile büyük ölçüde sarmal ilişkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır. 6. Okul öncesi eğitim programının içerdiği ölçütlere ulaşma ve ulaşamama sebepleri incelenmiş ve ölçütlere ulaşmanın önündeki en büyük engelin fiziksel yetersizlikler ve öğretmenlerin deneyim eksikliği olduğu görülmüştür. 7. Okul öncesi eğitim programının gelişim alanlarına etkisi üzerine inceleme yapılmış ve programın çocuğun gelişim alanlarını dikkate alarak hazırlandığı ortaya çıkmıştır. 8. Okul öncesi eğitim programlarının nasıl düzenlenebileceği üzerine inceleme yapılmış olup, öğretmen görüşlerine idare tarafından önem verilmesi gerektiği, öğretmenlere hizmet içi eğitimler düzenlenmesinin önemli olduğu ve bütün okulun işbirliği içinde olmasının büyük önem arz ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Okul öncesi eğitim programı uygulanırken öğretmenlere hizmet içi eğitimler düzenlenmesine önem verilmesi, aile eğitimleri konusunda daha fazla çalışma yapılması ve çocukların araştırıcılık özelliğini geliştirmek üzerine yapılacak çalışmaların artırılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine a qualified preschool education program in more detail because it affects the whole life of the child, to reveal the problems experienced by the child and to make useful determinations for the solution of these problems and to shed light on the researchers in the following years by contributing to the literature. The study group of the study was selected according to the criterion sampling method, which is a type of purposeful sampling, and composed of 201 articles on preschool education program published in the last 7 years (2013-2020) within the scope of the program updated in 2013. The data were collected by scanning the articles on the pre-school education program published between 2013-2020 in the Dergipark database, theorized by taking expert opinions, and each article was given numerical codes. Categories and codes were created by analyzing the collected data with content analysis through MAXQDA program. Findings obtained from the research are summarized below: 1. It was concluded that non-school factors had a great influence on the preschool education program. 2. Changes in the updated preschool education program were identified and it was observed that teachers had difficulties in adapting to these changes. 3. The features of the pre-school education program were specified and it was revealed that these features had an important effect on the development of the child. 4. The behaviors that a qualified preschool education program will bring to the child were determined and it was concluded that a child's acquisition of these behaviors will provide him/her with positive improvements in his/her future life. 5. The relationship between the pre-school education program and the education programs of other courses was examined and it was found that it had a highly spiral relationship with other courses. 6. The reasons for meeting or not meeting the criteria included in the pre-school education program were examined and the main reasons for not meeting the criteria were observed to be physical inadequacies and teachers' lack of experience. 7. The effect of the pre-school education program on the developmental domains was examined and it was revealed that the program was prepared by taking the developmental domains of the child into consideration. 8. It was concluded that teachers' opinions should be given importance by the administration on how pre-school education programs can be organized, it is important to organize in-service trainings for teachers and to cooperate with the whole school. While implementing the pre-school education program, it was suggested that in-service training programs for teachers should be organized, more studies on family education and developing the research skills of children. should be carried out.