Akademik öz yeterlik ile kariyer uyum ve iyimserliği arasındaki ilişki
The relationship between academic self-efficacy and career adaptability and optimism
- Tez No: 666498
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN BURUK SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: ÖzYeterlik İnancı, Akademik ÖzYeterlik, Kariyer Uyumu, Kariyer Iyimserliği, Self-Efficacy, Academic Self-Efficacy, Career Adaptation, Career Optimism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada akademik öz yeterlik inancının kariyer uyum ve iyimserliği üzerinde etkisinin bulunup bulunmadığı araştırılmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerine ilişkin akademik öz yeterlik, kariyer uyum ve iyimserliği ile yapılan karşılaştırma analizleri çalışmanın yan amaçları kapsamında incelenmiştir.Çalışma 18-24 yaş aralığındaki 47'si erkek 125'i kadın olmak üzere 172 üniversite öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada kişisel bilgi formu yanı sıra, Akademik Öz Yeterlik Ölçeği ve Kariyer Uyum ve İyimserliği Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre; akademik öz-yeterlik algısının kariyer uyum ve iyimserliği üzerindeki etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Çalışmanın temel amacının yanında, yan amaçlar kapsamında, örneklemin demografik özelliklerine ilişkin elde edilen bulgular raporlanmıştır. Bulgulara göre; öğretim tekniklerini akademik öz-yeterliğin desteklenmesine yönelik uygulama, yaklaşım ve ders içerikleri ile zenginleştirmenin, öğrencilerin kişisel yetkinliklerine uygun iş alanlarına yönelmeleri ve kariyerlerine dair gerçekçi bir perspektif geliştirmeleri açısından faydalı olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigated whetheracademic self-efficacy had an effect on career adaptability and optimism. Making comparative analysis, regarding the demographic characteristics of the participants in respect to academic self-efficacy, career adaptability and optimism was a secondary objective of the study. Survey method was employed to university students and the sample consisted of 47 male and 125female students between the ages of 18-24. In addition to the personal information form, the Academic Self-Efficacy Scale and Career Adaptability and Optimism Scale were used in the study. According to the results of the study, academic self-efficacy has an effect oncareer adaptation and optimism. Considering all these findings, enriching the traditional teaching techniques with practices, approaches and course contents that facilitate academic self-efficacy, would enable students to address jobs in line with their personal competenciesand to develop a realistic perspective regarding their careers.