On yıl ve üzeri diyabetes mellituslu hastalarda D vitamini ile HbA1c arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between vitamin d and HbA1c in patients with diabetes mellitus for 10 years or more
  1. Tez No: 666502
  2. Yazar: FATİH ELÖNÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET FEVZİ POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetes mellitus, D vitamini, HbA1c, Diabetes mellitus, vitamin D, HbA1c
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Diyabetes mellitus insülinin yokluğu ya da insülin direnci ile meydana gelen hiperglisemi ile ortaya çıkan metabolizma bozukluğu ile karakterize olan bir hastalıktır. Tüm dünyada ve ülkemizde komplikasyonları ile beraber salgın seviyelerine ulaşmaktadır. D vitamini steroid hormonu ile yakından ilişkili sekosteroiddir. Eksikliği dünyada sıkça görülmektedir. Birçok çalışma D vitaminin diyabet ve glisemik kontrolde rol oynadığını desteklemektedir. Çalışmada amacımız D vitamini ile Hba1c arasındaki ilişkiyi değerlendirmek, bunların biyokimyasal parametrelerle ve glisemik kontrol ile ilişkisini saptamak ve değerlendirmektir. Çalışmamız retrospektif bir çalışma olup 31.12.2018 - 31.01.2020 tarihleri arasında Yozgat Boğazlıyan Devlet Hastanesi Dahiliye Polikliniğe başvuran 150 diyabet hastasının laboratuvar parametrelerinin değerlendirilmesi ile oluşturulmuştur. Çalışmamızdaki kadınların sayısı 70 (%46,7) ve erkeklerin sayısı 80 (%53,3) idi. Hastaların yaş ortalaması 55,6±8,3 yaş olarak bulundu. D vitamin değerleri ile gruplandırılmış HbA1c değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmaktaydı. Glukoz ile HbA1c arasında da anlamlı kolerasyon bulunmuştur. On yıl ve üzeri diyabetes mellituslu hastalarda D vitamini ile glisemik kontrol arasında ilişkinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus is a disease characterized by a metabolic disorder caused by the absence of insulin or hyperglycemia caused by insulin resistance. Vitamin D is a secosteroid closely related to the steroid hormone. Its deficiency is common in the world. Many studies support that vitamin D plays a role in diabetes and glycemic control. Our aim in this study is to evaluate the relationship between vitamin D and Hba1c, to determine and evaluate their relationship with biochemical parameters and glycemic control. Our study is a retrospective study and was created by evaluating the laboratory parameters of 150 diabetic patients who applied to Yozgat Boğazlıyan State Hospital Internal Medicine Outpatient Clinic between 31.12.2018 and 31.01.2020. The number of women in our study was 70 (46.7%) and the number of men was 80 (53.3%). The mean age of the patients was 55.6 ± 8.3 years. There was a statistical relationship between vitamin D values and grouped HbA1c values. There was a good positive correlation between glucose and HbA1c. A relationship between vitamin D and glycemic control has been found in patients with diabetes mellitus for 10 years or more.