Geriatrik olgularda serum ürik asit düzeyi ile kognitif fonksiyonlar arasındaki ilişkinin araştırılması
Analysing connection between serum uric acid and congnitive functions in geriatric cases
- Tez No: 458265
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TURAN IŞIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genetik, Göğüs Hastalıkları, Genetics, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ürik asit, kognitif fonksiyon, geriatrik olgular
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geriatri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Giriş ve Amaç: Dünya nüfusunun yaşlanmasıyla birlikte, geriatrik olgular arasında çok daha sık görülen kognitif bozukluk veya demans için risk faktörlerini belirlemek, olası risk faktörleri için erken önlemler almak veya bilişsel bozuklukların ilerlemesini yavaşlatmak bilim dünyasının önemli hedeflerinden biri olmuştur. Ürik asitin kognitif fonksiyonlara olan olası yaralı-zararlı etkilerinin nasıl olduğunu aydınlatmak demansa yönelik etkili tedavilerin geliştirilmesine ipuçları sağlayabilir. Bu çalışmamızın amacı, geriatrik olgularda, serum ürik asit düzeyi ile kognitif fonksiyonlar arasındaki ilişkiyi saptayabilmektir. Gereç ve Yöntem: DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Geriatri Bilim Dalı'na Ocak 2014-Şubat 2016 tarihleri arasında başvuran ve dahil edilme-dışlanma kriterlerine uygun 1621 hasta dosyası tarandı.Sonuçta dosyasında eksik olmayan 1374 hastanın dataları çalışmaya alınmaya uygun bulundu.İstatistik analiz 1374 hasta dosyası üzerinden yapıldı. Ayrıca hastaların sosyodemografik özellikleri, kronik hastalık özgeçmişleri (HT, DM, KAH, SVO, KKY, hiperlipidemi, periferik vasküler hastalık, depresyon, demans), kullandığı ilaçlar ve ilaç sayısı ile laboratuar bulguları kaydedildi. Ayrıca, Charlson komorbidite indeksi kullanılarak hastaların komorbidite durumları değerlendirildi. Nörokognitif değerlendirme için; Montreal Kognitif Değerlendirme Ölçeği (MOCA) (9 yıl ve üstü eğitim almış bireylere) [1], Mini Mental Durum Muayenesi (MMSE) (5-8 yıl eğitim almış bireylere) [2] ve Kognitif Durum Testi (COST) (4 yıl ve altı eğitim almış bireylere) [3], duygu durum değerlendirmesi için; Yesavage Geriatrik Depresyon Ölçeği (YGDS) [4], günlük yaşam aktiviteleri değerlendirmesi için; Lawton-Brody Enstrümantal Günlük Yaşam Aktivite Skalası (IADL) [5] ve Barthel İndeksi (BI) [6] uygulandı. Bulgular: Hiperürisemi prevelansı %36.6 ve hiperürisemi olanların %71,8 'i kadın, %28.2'si erkek olarak saptandı (p0.05); medeni durum, düşme ve charlson komorbidite indeksi arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark saptandı (p0.05) fakat bakılan diğer komorbidler (katarakt, diyabetes mellitus, işitme problemi, hipertansiyon, konjestif kalp yetmezliği ve osteoporoz) ile hiperürisemi olan ve olmayan gruplar arasında anlamlı fark saptandı (p0.05). Laboratuvar testlerine bakıldığında da kreatinin, BUN, Hgb, sedimantasyon, HDL-Kol istatistiksel olarak anlamlı (p0.05). Hiperürisemi olan ve olmayan gruptaki demans oranları yaş, cinsiyet, hipertansiyon, KKY, VKİ ve CCI farklılığı ortadan kaldırıldığında anlamlı çıkmazken; DM etkisi ordan kaldırıldığında her iki gruptaki demans oranında anlamlı fark saptandı (p0.05). Hiperürisemi ile yaş arasında da bağlantı olduğu görüldü. 65 yaş altı grup ile 85 yaş ve üzeri grup arasında ciddi fark olmakla birlikte yaş arttıkça hiperürisemi sıklığı artmakta (p0.05). Ürik asit düzeyleri ile aynı kıyaslamayı yaptığımızda da yine anlamlı bir fark olmadığını gördük (p>0.05). Kognitif yetmezliği olanlarda da ürik asit düzeyi ile MMSE, COST, MOCA, BARTEL ve LAWTON arasında anlamlı bir ilişki saptanmazken (p>0.05) ; YGDS arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (p0.05).
Özet (Çeviri)
Aim: As world population gets old, identifying cognitive impairment frequently seen amid geriatric cases or risk factors for dementia, taking early precautions for probable risk factors or slowing down advancement of cognitive impairments are targets of science world. Enlightening how uric acid affects cognitive functions in a beneficial or detrimental way may provide clues in the development of effective treatments for dementia. The aim of this study is to determine the relation between serum uric acid level and cognitive functions in geriatric cases. Materials and Method : A total of 1621 patients' files admitted to Dokuz Eylül University Medicine Faculty Hospital Geriatric Department between January 2014-February 2016 and matching the inclusion-exclusion criteria were scanned. The data of 1374 patients with complete information were found appropriate for the study. Statistical analysis were performed over the files of 1374 patients. In addition, patients' sociodemographical characteristics, chronic disease backgrounds (HT, DM, CAD, SVD, CCF, hyperlipidemia, peripheral vascular disease, depression, dementia), medicines used and their numbers were written together with laboratory findings. Futhermore, comorbidity conditions of patients were evaluated by using Charlson Comorbidity İndex. For neurocognitive evaluation; Montreal Cognitive Assessment (MOCA) (for individuals with education of 9 years and over) [1], Mini Mental Situation Examination (MMSE) (for individuals with education of 5-8 years) [2] and Cognitive Situation Test (COST) (for those with education of 4 years and below) [3], for mood evaluation; Yesavage Geriatric Depression Scale (YGDS) [4], for the assessment of daily life activities; Lawton-Brody Instrumental Daily Life Activity Scale (IADL) [5] and Barthel Index (BI) [6] were conducted. Results: Patients with 36.6% hyperuricemia prevalence and those with hyperuricemia were determined be female (71.8%) and male (28.2%) (p0.05); a significant difference was established between marital status, falling and Charlson Comorbidity İndex (p0.05). When laboratory tests were examined, creatine, BUN, Hgb, sedimentation, HDL-Cholesterol were found statistically significant (p0.05). When age, sex, hypertension, CHD, BMI and CCI differences were removed, dementia rate in groups with and without hyperuricemia was not significant. Nevertheless, when DM effect was removed, there was a significant difference in dementia rate of both groups (p0.05). It was observed that there was a connection between hyperuricemia and age.