Vitiligo tanılı hastalarda beden algısı, yaşam kalitesi ve cinsel fonksiyonların değerlendirilmesi ve sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılması
Assesment of body image, quality of life and sexual functions of vitiligo patients and comparison with the control group
- Tez No: 666508
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK KIRLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Vitiligo, Cinsellik, Yaşam Kalitesi, Depresyon, Anksiyete, Vitiligo, Sexuality, Quality of life, Depression, Anxiety
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın amacı; vitiligo hastalığına sahip hastaların beden algısı, yaşam kalitesi, cinsel fonksiyonlar, anksiyete ve depresyon düzeyleri açısından incelenmesi ve elde edilen bulguların sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılmasıdır. Çalışmamıza 18-65 yaş arasında, ölçeklerin uygulanmasına engel teşkil edebilecek psikiyatrik hastalığı, işitme veya görme engeli bulunmayan, okur yazar olan, cinsel olarak aktif olan, rutin muayene olmak için Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Polikliniğine veya Psikiyatri Polikliniğine başvuran, çalışmaya katılmaya gönüllü olan 52 kişilik vitiligo tanılı hasta grubu ile 51 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Katılımcılar bir defa kesitsel olarak değerlendirilmiştir. Katılımcılar psikiyatrik açıdan muayene edilmiş, Hamilton Depresyon Ölçeği (HAM-D), Hamilton Anksiyete Ölçeği (HAM-A), Beden Algısı Ölçeği (BAÖ), Vitiligo Yaşam Kalitesi Ölçeği (VYKÖ), Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği (ACYÖ), Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ) ve Sosyodemografik Veri Formu uygulanmıştır. Çalışmamızda, hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla beden algısının daha bozuk olduğu (p: 0.030) ve cinsel fonksiyonlar açısından GRCDÖ'ye göre kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede bozukluk olduğu (p: 0.019) saptanmış, ACYÖ'ye göre ise anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Hasta grubunun depresyon ve anksiyete düzeylerinin kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edilmiştir. Kronik seyri ve yarattığı kozmetik problemlerden ötürü damgalayıcı bir hastalık olan vitiligoda psikiyatrik belirtilerin göz ardı edilmemesi gerektiği, gerektiğinde de psikiyatri bölümüne yönlendirmenin hastanın tedavi uyumu ve yaşam kalitesine katkıda bulunabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is; examination of patients with vitiligo disease in terms of body image, quality of life, sexual functions, anxiety and depression levels to comparison of the findings with the healthy control group. 52 patients and 51 controls, who were aged between 18 and 65, willing to participate in the study, had no psychiatric illnesses or visual/hearing, lettered, sexually active, enrolled in this study. The patient group consists of patients diagnosed as vitiligo disease who consult Uludağ University Medical Faculty Mental Diseases Policlinic and/or being followed-up by Uludağ University Medical Faculty Dermatology Policlinic. Participants were evaluated cross section once. All participants had an psychiatric examination before being assesed on Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D), Hamilton Anxiety Rating Scale (HAM-A), Body Image Scale (BIS), Vitiligo Quality of Life Scale (VitiQol), Arizona Sexual Experiences Scale (ASES), Golombok‐Rust Inventory of Sexual Satisfaction (GRIOSS) and Sociodemographic Data Form. In our study, statistically significant disturbance in body image (p:0.030), and also statistically significant disturbance in sexual functioning (p:0.019) was stated by GRIOSS, in the patient group compared to the control group. However difference stated by ASES was not statistically significant. Anxiety and depression levels of patient group was stated significantly higher than the control group. In conclusion, psychiatric symptoms should not be ignored by clinicians in vitiligo patients. Vitiligo is a chronic and stigmatizing disease with cosmetic problems so consulting patients to Psychiatry Department if necessary; may contribute to the patient's treatment compliance and quality of life.