Okul öncesi dönem çocuklarının bağlanma örüntüleri ve sosyal beceri düzeylerinin incelenmesi
Examining the attachment patterns and social skills levels of preschool children
- Tez No: 666536
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stili, Sosyal Beceri, Okul Öncesi Dönem, Attachment Style, Social Skills, Preschool Period
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bağlanma, günümüz gelişim çalışmalarının önemli konularından biridir. Genel olarak yaşamın erken dönemlerinde bebek ile bakıcısı arasında kurulan duygusal bağı ifade eden bağlanma, farklı stillerde şekillenebilir; bağlanmanın niteliği güvenli ya da güvensiz olabilir. Çocuğun bağlanma stili ileriki yıllarda başkaları ile ilişki kurmasını ve ilişkilerini sürdürmesini etkileyebilir. Bu nedenle araştırmanın temel amacı, okul öncesi dönemdeki çocukların bağlanma stillerinin ve sosyal beceri düzeylerinin incelenmesidir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2015-2016 eğitim öğretim yılında Sivas il merkezinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan bağımsız anaokulları ve ilkokulların anasınıflarında eğitimine devam eden 5-6 yaş grubundaki çocuklar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi 90 kız, 110 erkek olmak üzere toplamda 200 çocuktan oluşmuştur. Araştırmanın veri toplama sürecinde Kişisel Bilgi Formu, (4-6 Yaş) Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği ve Bağlanma Öykü Tamamlama Testi kullanılmış ve veriler SPSS 22 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sorularını yanıtlamak için frekans yüzdelik dağılımlar hesaplanmış; Pearson ki-kare testi, Bağımsız Örneklemler için t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Pearson Korelasyon Analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, çocukların bağlanma stillerinin anne eğitim düzeyine göre anlamlı bir farklılık gösterdiğini ortaya koymaktadır. Sosyal beceri düzeyleri de cinsiyet, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi ve kardeş sayısı değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Çocukların bağlanma stilleri ile sosyal beceri düzeyleri arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir; güvensiz bağlanma stilinde sınıflanan çocukların sosyal beceri düzeyleri güvenli bağlanma stilinde sınıflanan çocukların sosyal beceri düzeylerinden anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Sonuçlar, önceki araştırmaların bulguları ve kuramsal açıklamalar göz önünde bulundurularak tartışılmış ve bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Attachment is one of the important issues of today's Development Studies. Attachment, which generally refers to the emotional connection established between the baby and the caregiver in the early stages of life, can be shaped in different styles; the nature of attachment can be secure or insecure. The attachment style of the child can affect the relationship with others and maintain their relationships in the following years. Therefore, the main purpose of the research is to examine the attachment styles and social skill levels of preschool children. It was used Relational scanning model in the research. The population of the study consists of children aged 5-6 who continue their education in independent kindergartens and kindergartens of primary schools affiliated to the Ministry of National Education in the central district of Sivas province in the 2015-2016 academic year. The sample of the study consisted of a total of 200 students, 90 girls and 110 boys. Personal Data Form, (4-6 years) Social Skills Assessment Scale and Attachment History Completion Test were used in the data collection process of the study and the data was analyzed using SPSS 22 package program. Frequency percentile distributions were calculated to answer the research questions; Pearson's chi-square test, t-Test for Independent Samples, One-Way Analysis of Variance and Pearson Correlation Analysis were performed. The results of the study show that the attachment styles of children differ significantly depending on the education level of the mother. Social skill levels also show a significant difference according to the variables of gender, mother's education level, father's education level and number of siblings. Significant relationships were found between the attachment styles of children and their social skill levels; Social skill levels of children classified in insecure attachment style were found to be significantly lower than those classified in secure attachment style. The results were discussed considering the findings of previous research and theoretical explanations and there were made some suggestions.