Çocuk yaşta evlendirilen annelerin çocukluk çağı travmalarının ve bu travmaların ebeveyn tutumlarına ve evlilik uyumlarına etkisinin araştırılması
Research of childhood traumas of mothers married at child age and the effects of these traumas on parental attitudes and marital adjustment.
  1. Tez No: 666548
  2. Yazar: TUĞBA AYÇİÇEK DİNÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. SEDA TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk yaşta evlilik, ebeveyn tutumu, evlilik uyumu, travma, child marriage, marital adjustment, parental attitude, trauma
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Çocuk yaşta evlilikler özellikle kız çocuklarının haklarını ihlal eden ve onlara karşı ayrımcılık yapan, toplumdaki rollerini sınırlayan ve eğitim, üretim ve ekonomik fırsatlara erişmelerini engelleyen sosyal ve kültürel yapıların bir ürünüdür. Çocukluk çağı travmaları ise çocukların ruhunda ve bedeninde, yetişkinlikte de taşımaya devam ettiği ve hayatın çeşitli alanlarında etkisini gösteren olumsuz durumlardır. Ölçeklerin kullanıldığı vaka-kontrol şeklindeki bu çalışmanın örneklemini Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Genel Polikliniği, Çocuk Genel Servis ve Çocuk Acil Servisi' ne başvuran 18 yaş altı evlenen anneler vaka grubunu ve 18 yaş üzeri evlenen anneler kontrol grubunu oluşturacak şekilde toplam 100 anne dahil edilmiştir. Her iki gruptaki katılımcılara sosyodemografik veri formu, evlilik uyumlarını ölçmek için EUÖ, ebeveyn tutumlarını değerlendirmek için ETÖ ve çocukluk çağı travmalarını ölçmek için ÇÇTÖ uygulanmıştır. Açık uçlu soruların cevapları eş zamanlı olarak yazıya geçirilmiştir. Araştırmaya dahil edilen 100 araştırmacı evlenme yaş gruplarına göre değerlendirildiğinde vaka grubunda çocukluk çağı travma sıklığı daha yüksek bulunmuştur. Her iki grup travma alt boyutları açısından analiz edildiğinde fiziksel istismar ve fiziksel ihmalin vaka grubunda daha sık olduğu, duygusal ihmal alt puan ortalamalarının da yine vaka grubunda daha yüksek olduğu saptanmıştır. Her iki grup arasında evlenme yaş gruplarına göre evlilik uyumlarının sağlanması açısından fark saptanmamakla birlikte vaka grubunda evlilik uyumunu sağlamayanların evlilik uyum puanlarının ortalama değeri daha düşük olarak belirlenmiştir. Çocukluk çağı travması olan katılımcılar evlilik uyumları arasında fark saptanmamıştır. Ebeveyn tutumları incelendiğinde vaka grubundaki annelerde demokratik tutumun daha az görüldüğü, koruyucu ve otoriter tutumun ise arttığı görülmüştür. Travma öyküsü olan katılımcıların evlilik yaş grubuna göre demokratik ve koruyucu tutumları arasında fark saptanmasa da vaka grubundaki koruyucu tutuma sahip dokuz annenin yedi tanesinde travma öyküsü olduğu belirlenmiştir. Çocuk yaşta evlendirilen katılımcıların geçmişinde çocukluk çağı travması varlığı, ebeveyn tutumlarını ve evlilik uyumlarını etkilediğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Child marriages are a product of social and cultural structures that violate and discriminate against especially girls' rights, limit their role in society and prevent them from accessing education, production and economic opportunities. Childhood traumas are negative situations that continue to affect their psyche and body, as well as in adulthood, and have an impact on various areas of life. The sample of this case-control study using scales are the case group of mothers who have married under 18 years of age who applied to Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, Pediatric General Outpatient Clinic, Pediatric General Service and Pediatric Emergency Service, and mothers over 18 years of age are the control group. A total of 100 mothers are included in the figure. When the 100 researchers included in the study were evaluated according to marriage age groups, the frequency of childhood trauma was found to be higher in the case group. When both groups were analyzed in terms of trauma sub-dimensions, it was found that physical abuse and physical neglect were more common in the case group, and the mean emotional neglect sub-scores were also higher in the case group. Although there was no difference between the two groups in terms of ensuring marital adjustment according to the age groups, the average value of the marital adjustment scores of those who did not achieve marital adjustment in the case group was found to be lower. There was no difference between the marital adjustment of the participants with childhood trauma. When the parental attitudes were examined, it was observed that the democratic attitude was less common in the case group mothers, while the protective and authoritarian attitude increased. Although there was no difference between the democratic and protective attitudes of the participants with a trauma history according to the age group of marriage, it was determined that seven of the nine mothers with protective attitude in the case group had a history of trauma. We think that the presence of childhood trauma in the history of the participants who married at a child age affected their parental attitudes and marital adjustment.