Fonksiyonel veri analizi ile yaşa özel doğurganlık hızlarının tahmin edilmesi
Estimation of age-specific fertility rates with funcional data analysis
- Tez No: 666547
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEYZA DOĞANAY ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Doğurganlık Hızı, Fonksiyonel Veri Analizi, Fonksiyonel Zaman Serisi Analizi, Fertility Rate, Funcional Data Analysis, Funcional Time Series Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte farklı tiplerde daha fazla veri toplanması mümkün hale gelmektedir. Yeni veri tipleri ise yeni istatistiksel analiz yöntemlerini gerektirmektedir. Bu kapsamda fonksiyonel veri analizi son zamanlarda önem kazanmaktadır. Sağlık alanındaki çalışmalarda sıklıkla kullanılması önerilen fonksiyonel veri analizini Türkiye verileri üzerinde uygulayan az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu tez çalışmasında, fonksiyonel veri analizini ve temel araçları tanıtılmış; fonksiyonel veri analiz yöntemleri kullanılarak Türkiye'de yaşa bağlı doğurganlık hızı verileri tahmin edilmiştir. Çalışma, yöntemin kullanılabilirliğini gösterme ve ileriki çalışmalar için öncülük etme amacındadır.
Özet (Çeviri)
With the advance of technology, more data in different types are being recorded. New types of data requires new statistical analysis methods. In this context, functional data analysis has been gaining importance. There are few studies in Turkey appliying this method, which is often recommended for health sector. In this thesis, functional data analysis and its main tools are introduced; and age-specific fertility rates for Turkey were estimated using functional data analysis tools. This study aims to demonstrate the applicability of the method and guide further studies.