Lider üye etkileşiminin çalışan performansı ve memnuniyeti üzerindeki ilişkisinde ise tutulmanın aracı rolü
The mediating role of work engagement in the relationship between LMX and employee performance and satisfaction
- Tez No: 666722
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA ERDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Lider-Üye Etkileşimi, Çalışan Performansı, İşe Tutulma, Çalışan Memnuniyeti, Leader-Member Exchange, Employee Performance, Job Engagement, Job Satisfaction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Günümüzde çalışanların beklentilerine cevap verebilen kurumlarda çalışanlar, kişisel özelliklerinden, bağlı oldukları liderin davranışlarından ve örgüt yapısı gibi etkenlerden olumlu ya da olumsuz etkilenebilmektedir. Özellikle çalışanların işe tutulmaları ile çalışan performansı ve memnuniyetlerini güçlendirmeyi hedefleyen kurumların, çalışanların yüksek performanslarından ve lider-üye etkileşiminden doğan sinerji ile işletmelerin temel amaçları olan 'kar, büyüme, süreklilik' gibi konularda başarılı oldukları bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı LÜE çok boyutlu yapısını Marmara bölgesinde test etmek ve LÜE alt boyutları olan etki, bağlılık, katkı, profesyonel saygı ile üyelerin çalışan performansı ve çalışan memnuniyeti arasındaki ilişkiyi çok yönlü olarak değerlendirmektir. Bu amaçlara ulaşabilmek için evren olarak Marmara Bölgesi'nde çalışanlar seçilmiş ve veri toplama tekniği olarak anket kullanılmıştır. Araştırmanın giriş kısmından sonra gelen ikinci bölümünde lider-üye etkileşim teorisinin gelişim süreci ve lider-üye etkileşiminin boyutları belirtilmekte, üçüncü bölümde işe tutulmanın boyutları, işe tutulmanın öncül ve ardılları ayrıntılı açıklanmakta, dördüncü bölümde çalışanların performansını etkileyen faktörler izah edilmektedir. Araştırmanın beşinci bölümünü çalışan memnuniyeti oluşturmakta ve çalışan memnuniyetini etkileyen değişkenler, kişisel ve örgütsel açıdan incelenmektedir. Araştırmanın altıncı bölümünü lider-üye etkileşimi, işe tutulma, çalışan performansı ve memnuniyeti arasındaki ilişkiler oluşturmaktadır. Yedinci bölümde araştırmanın metodolojisine ayrılmış veriler ile geliştirilen hipotezlerin sınanması sonucunda elde edilen bulgular paylaşılmaktadır. Araştırma sonucunda lider-üye etkileşiminin çalışan memnuniyetine çalışan performansından daha fazla etki ettiği ve ilgili etki düzeyinin işe tutulmanın aracılık faktörü ile artırıldığı sonucuna ulaşılmıştır. LÜE, işe tutulma, çalışan performansı ve memnuniyeti arasındaki ilişkiler dikkate alınarak geliştirilecek kurum politikalarının kısa-uzun vadede çalışan performansı ve memnuniyetini arttıracağı, bu durumun firma başarısına büyük katkılar sağlayacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, meeting the expectations of employees by organization workers can be positively or negatively affected by factors such as the laters personal characteristics, the behavior of their leaders and the organizational structure. It is known that organizations aiming to strengthen the employee performance and satisfaction, especially by keeping them at work, are successful in topics such as 'profit, growth, continuity'. These are the main objectives of enterprises with the synergy arising from the high performance of employee and LMX. The study aims to test the multidimensional structure of LMX in the Marmara region and to evaluate the relationship between the sub-dimensions of LMX, influence, commitment, contribution, professional respect, and employee performance and job satisfaction. To achieve the research's goals, employees in the Marmara Region were selected as a case study and a survey was used as a data collection technique. Following the introductory part of the research, the development process of the leader-member exchange theory and its dimensions are stated in the second part. The job hiring premises and the job engagement following factors, that compose the dimensions of the job engagement are explained in detail in the third part. The fourth part concentrates on the factors affecting the performance of the employee. Whereas the fifth part of the research examines the topic of job satisfaction and the variables affecting it from personal and organizational perspectives. The sixth part of the research introduces the relationships between a LMX, job engagement, employee performance and job satisfaction. In the seventh chapter though, the obtained results from testing the developed hypotheses are analyzed and shared along with the data obtained through the research methodology are shared. The research's result would be to conclude how LMX affects job satisfaction more than employee performance and how the related effect level is increased by the mediation factor of job engagement. It can be implied that corporate policies, which will be developed considering the relationships between the LMX, job engagement, employee performance and job satisfaction, will increase employee performance and job satisfaction in the short-long term. This will make great contributions to the success of the company.