Esansiyel tremoru olan kişilerde psikiyatrik tanı sıklığı ve stigmatizasyon
Frequency of psychiatric diagnoses and stigmatization among individuals with essential tremor
- Tez No: 666737
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TONGUÇ DEMİR BERKOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Esansiyel Tremor, Stigma, Anksiyete, Depresyon, Psikiyatrik Tanı, Ruhsal Bozukluk, Essential Tremor, Stigma, Anxiety, Depression, Psychiatric Diagnosis, Mental Disorder Contact Address: buyil90@gmail.com
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
AMAÇ: Hareket bozuklukları gibi nörolojik bozukluklar stigmatize edilme beklentisi oluşturabilecek kronik durumlardandır. Beklenen stigmanın, ruhsal ve bedensel olarak olumsuz sonuçları olabilir. Nörolojik bozukluklar, sinir sisteminde tutulan bölgeler itibariyle de ruhsal sağlığı etkileyebilir. Çalışmamızın amacı; kronik, ilerleyici bir hareket bozukluğu olan Esansiyel Tremor'da beklenen stigma düzeyini ölçmek, beklenen stigma düzeyi ile depresyon ve anksiyete düzeylerinin arasındaki ilişkiyi incelemek ve psikiyatrik tanı sıklığını belirlemektir. GEREÇ ve YÖNTEM: Nisan 2020- Ekim 2020 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji polikliniklerine başvuran, Esansiyel tremor tanısı alan kişilerden yazılı onamları ile çalışmaya katılmaya gönüllü olduğunu bildiren, dahil edilme ölçütlerini karşılayan çalışmadan dışlama ölçütlerini karşılamayan 50 kişi çalışmaya alınmıştır. Katılımcıların sosyodemografik ve Esansiyel Tremor ile ilgili genel bilgileri araştırmacı tarafından hazırlanmış sosyodemografik ve klinik veri formuyla alınmıştır. Kişilerin beklenen stigma düzeyi Kronik Hastalıklarda Beklenen Stigma Ölçeği ile ölçülmüştür. Kişilerin depresyon ve anksiyete şiddetleri Hamilton Depresyon Ölçeği ve Beck Anksiyete Envanteri ile ölçülmüştür. Çalışmaya katılan kişilere araştırmacı tarafından Fahn-Tolosa-Marin Tremor Değerlendirme Ölçeği ve DSM-5 Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme- Klinisyen Versiyonu (SCID-5/CV) uygulanmıştır. BULGULAR: Sosyodemografik ve Esansiyel Tremor ile ilişkili değişkenler stigma düzeyi ile anksiyete ve depresyon şiddetleri üzerinde etkisiz bulundu. KHBSÖ ile BAE ve HAM-D skorları arasında pozitif yönde orta derecede istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmuştur. FTM-TDÖ ile KHBSÖ toplam puanları arasında pozitif yönde orta derecede istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmuştur. BAE ve HAM-D ile FTM-TDÖ arasında pozitif yönde orta derecede istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmuştur. SCID-5 CV kullanılarak tespit edilen psikiyatrik tanılar arasında FTM-TDÖ ve KHBSÖ toplam puanları kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Katılımcılarda SCID-5CV'ye göre psikiyatrik tanılar araştırıldığında; katılımcıların %80'i tanı alırken %20'si herhangi bir tanı almadı. Tanı alanların %42,5'i bir tanı alırken, %57,5'i birden çok tanı aldı. Katılımcıların % 46'sı depresyon bozuklukları, %58'i kaygı bozuklukları, %24'ü takıntı-zorlantı bozukluğu ve ilişkili bozukluklar, %4'ü örselenme ve tetikleyici etkenle ilişkili bozukluklar, %6'sı da bedensel belirti ve ilişkili bozukluklar grubundan tanı aldı. SONUÇ: Esansiyel tremorlu kişiler değerlendirilirken psikiyatrik komorbiditeler ve stigma düzeyinin de değerlendirilmesi önerilir. ET'de kişilerin ve yakınlarının daha fazla eğitim, danışmanlık ve desteğe gereksinimi olabileceğini göz önünde bulundurmalıyız. ET'de stigma ve psikiyatrik komorbiditeler konusunda daha geniş ölçekli, hastane dışına da uzanan, prospektif çalışmalara gereksinim duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
AIM: Neurological disorders such as movement disorders are among the chronic conditions which may cause anticipated stigma. Anticipated stigma can have negative consequences mentally and physically. Neurological disorders can also affect mental health in terms of the regions involved in the nervous system. The aim of our study is to measure the anticipated stigma level, examine the correlation of anticipated stigma level with depression and anxiety levels and to determine the frequency of psychiatric disorders in Essential Tremor. MATERIALS AND METHODS: 50 individuals with ET who applied to the neurology outpatient clinics of Bakırköy Research and Training Hospital for Psychiatry, Neurology and Neurosurgery between December 2019 and February 2020 and who declared their willingness to participate in the study with their written consents, and who met the inclusion criteria and did not meet the exclusion criteria, were included in the study. Sociodemographic properties and information about Essential Tremor of participants were obtained through a sociodemographic and clinical data form designed by the researcher. The anticipated stigma levels of the individuals were measured with the Chronic Illness Anticipated Stigma Scale. Depression and anxiety levels of the individuals were measured with the Hamilton Depression Scale and Beck Anxiety Inventory. Fahn-Tolosa-Marin Clinical Rating Scale for Tremor and The Structured Clinical Interview for DSM-5 - Clinician Version (SCID-5 / CV) were administered to the participants by the researcher. RESULTS: Sociodemographic and Essential Tremor-related variables were not found to have statistically significant impact on the stigma level and the severity of anxiety and depression. A moderate statistically significant positive correlation was found between CIASS and BAI and HAM-D scores. A moderate statistically significant positive correlation was found between the FTM-TRS and CIASS total scores. A moderate statistically significant positive correlation was found between BAI and HAM-D and FTM-TRS. When the total scores of FTM-TRS and CIASS were compared among the psychiatric disorders diagnosed using SCID-5 CV, no statistically significant difference was found. When psychiatric diagnoses according to SCID-5CV were investigated ; While 80% of the participants were found to have psychiatric disorders, 20% did not . While 42.5% of those diagnosed had one diagnosis, 57.5% had more than one diagnosis. Of the participants, 46% were diagnosed with depression disorders, 58% with anxiety disorders, 24% with obsession-compulsion disorder and related disorders, 4% with trauma and stressor-related disorders, and 6% with somatic symptom disorders and related disorders. CONCLUSION: It is recommended to evaluate psychiatric comorbidities and stigma levels while evaluating individuals with Essential Tremor. We should keep in mind that individuals and their relatives may need more training, consultancy and support in ET. There is a need for larger scale prospective studies extending outside the hospital on stigma and psychiatric comorbidities in ET.