Türk Telekom'un özelleştirme öncesi ve sonrası örgüt kültürü farklılaşması üzerine bir araştırma
A research on the differentiation of organizational culture before and after privatization of Türk Telekom
- Tez No: 666845
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT ÖZDAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Toplumsal Kültür, Örgüt Kültürü, Nitel Araştırma, Fenomenoloji, Özelleştirme, Türk Telekom, .Culture, SocialCulture, OrganizationalCulture, Qualitative Research, Phenomenology, Prıvatızatıon, Turk Telekom
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kültür, insan davranışlarını, yaşam tarzını konu alan eylemlerdir. Kültür, doğuştan var olmayan sonradan öğrenilerek kazanılan bir etkileşim ve birikim sentezidir. Toplumsal kültür de doğuştan kazanılmayan, yaşadığımız çevre ile şekil alan tutumların, normların yansıyan görüntüsüdür. Örgüt kültürü ise insanların belli bir amaç ve değerler ışığında ortaya koydukları birlikteliği ifade eder. Bu çalışmada 2005 yılında özelleştirilen Türk Telekom firmasının özelleştirme neticesinde örgüt kültürü modeli değişimi var olup olmadığı, oldu ise örgüt kültürünün ne yönde ve nasıl değiştiği tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada Edgar Schein 'in“kültürel katmanlar”olarak adlandırdığı kurum kültürü sınıflandırması açılımları olan“Oluşumlar, Değerler ve Varsayımlar”ile Quinnve Cameron örgüt kültürü modeli kullanılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan fenomenoloji yöntemi kullanılarak Türk Telekom özelleştirme öncesi ve sonrası çalışanlarından oluşan 13 kişi ile mülakat şeklinde yüz yüze görüşme gerçekleştirilmiştir. Özelleştirme sonrasında Quinn ve Cameron modelinde rekabetçilik ve çeşitlilik arz eden, pazar modeli örgüt kültürü benimsendiği belirtilmiştir. Çalışma sonucunda kültürel katmanlar kapsamında örgüt farklılaşmasına dair bulgular elde edilmiş ve Türk Telekom'da oluşumlar olmak üzere; fiziksel, davranışsal ve sözel şeklinde sınıflandırılmış ve bu oluşumlar kapsamında değişim özelleştirme sonrasında ölçebilir parametreler ile denetim altına alındığı bildirilmiştir. Temel değerler kapsamında hoşgörü ve müşteri memnuniyeti yani misafirperverliği daha sade fakat özenli hale getirildiği savunulmuştur. Temel varsayımlar kapsamında ise insan doğası gereği tembel olabileceği öngörüsü performans karneleri ile dinamik tutulmuştur. Varsayımların diğer bir yönü müşterilerin ihtiyaçlarının şekillenmesi sonrası müşteri değişiminin önlenmesi ile ilgili tutundurma akıllı cihaz satışları ve taahhüt yöntemleri ile uygulandığı aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Culture is the actions that focus on human behavior and lifestyle. Culture is a synthesis of interaction and accumulation that is not congenital and acquired by learning. Social culture is the reflection of attitudes and norms that are not conceived from birth but take shape with the environment we live in. Organizational culture, on the other hand, expresses the unity of people in the light of a certain purpose and values. In this study, it is tried to determine whether there is a change in organizational culture model as a result of privatization of Türk Telekom company, which was privatized in 2005, and if so, in what direction and how the organizational culture has changed. In this study,“Formations, Values and Assumptions”and Quinn Cameron's organizational culture model were used, which are the expansions of the corporate culture classification that Edgar Schein called“cultural layers”. In the study, face-to-face interviews were conducted with 13 people, consisting of Türk Telekom employees before and after privatization, using the phenomenology method, which is one of the qualitative research methods. After privatization, it was stated that in the Quinn and Cameron model, a competitive and diverse market model organization culture was adopted. As a result of the study, findings on organizational differentiation within the scope of cultural layers were obtained and, including the formations in Türk Telekom; It was classified as physical, behavioral and verbal, and within the scope of these formations, it was reported that change was controlled with measurable parameters after privatization. . It has been argued that tolerance and customer satisfaction, hospitality has become simpler but more attentive within the scope of core values. Within the scope of basic assumptions, the prediction that human beings may be lazy by nature has been kept dynamic with performance reports. Another aspect of the assumptions is to prevent customer change after shaping the needs of the customers, and it was stated that the promotion was applied with smart device sales and commitment methods.