Prostat kanserli hastalarda 3 tesla multiparametrik manyetik rezonans görüntülemenin Ga-68 PSMA PET/BT görüntüleme bulguları ile karşılaştırılması ve histopatolojik korelasyonu
Comparing and histopathological correlation of 3 tesla multiparametric magnetic resonance imaging with Ga-68 PSMA PET / CT imaging findings in patients with prostate cancer
- Tez No: 666868
- Danışmanlar: UZMAN TURGUT TURSEM TOKMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: 68 Ga-PSMA PET/BT, multiparametrik prostat MRG, prostat kanseri, ekstraprostatik uzanım, histopatoloji, tümör lokalizasyonu, Ga 68-PSMA PET / CT, multiparametric prostate MRI, prostate cancer, extraprostatic extension, histopathology, tumor localization
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız; prostat kanserinde lezyonun varlığını ve lokalizasyonunu saptamada; Multiparametrik Prostat Manyetik Rezonans Görüntüleme (mp-MRG) ve Galyum-68 Prostata Özgü Membran Antigeni Pozitron Emisyon Tomografisi / Bilgisayarlı Tomografi'nin (Ga-68 PSMA PET/BT'nin) başarısını karşılaştırmak ve görüntüleme bulgularının histopatolojik verilerle korelasyonunu yapmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 2019-2021 yılları arasında prostat kanser tanısı alan, tedavi öncesi evrelemesinde mp-MRG ve Ga-68 PSMA PET/BT uygulanmış, 13'ü radikal prostatektomili toplam 32 olgu retroprospektif değerlendirildi. Hastaların radikal prostatektomi spesmenleri ve transrektal ultrason (TRUS) eşliğinde biyopsi materyalleri histopatolojik olarak incelendi. Histopatolojik kadran bazlı inceleme ile tümör odaklarının lokalizasyonları belirlenen hastaların bulguları, biyopsi ve operasyon öncesi uygulanan mp-MRG ve Ga-68 PSMA PET/BT bulguları ile karşılaştırıldı. Görüntüleme yöntemlerinin duyarlılığı, özgüllüğü, pozitif prediktif değeri (PPD) ve negatif prediktif değeri (NPD) belirlendi. Bulgular: Mp-MRG ve Ga-68 PSMA PET/BT'nin histopatolojik verilere göre; prostat kanserinde lezyon varlığı ve lokalizasyonunu belirlemedeki başarısını araştıran çalışmamızda; mp-MRG için duyarlılık % 67.86, özgüllük % 82.25, PPD % 86 ve NPD % 62 olarak görülürken; Ga-68 PSMA PET/BT için duyarlılık % 84.18, özgüllük % 63.71, PPD % 79 ve NPD % 72 tespit edildi. Ekstraprostatik uzanımı (EPU) saptamada mp-MRG ve PET/BT'nin duyarlılığını ve özgüllüğünü değerlendirdiğimizde; mpMRG'nin duyarlılığını %75, özgüllüğünü %100, PET/BT'nin duyarlılığını %100, özgüllüğünü %40 bulduk. Çalışmamızda tümörün patolojik derecesi ile ADC (Apparent Diffusion Coefficient) değerleri ters, tümörün patolojik derecesi ile SUVmaks, PIRADS skor, PSA değerleri pozitif koreleydi. Sonuç: Çalışmamızda; prostat kanserinde lezyon varlığını ve lokalizasyonunu doğru tesbit etmede Ga-68 PSMA PET/BT' nin, mp-MRG' ye göre daha yüksek duyarlılığa ancak daha düşük özgüllüğe sahip olduğu bulundu. Bu bilgi kapsamında, Ga-68 PSMA PET /BT'nin, klinik olarak prostat kanser açısından şüpheli ancak mpMRG ve/veya TRUS eşliğinde standart ince iğne biyopsi patoloji sonucu negatif olan olgularda, tümör lokalizasyonunu doğru tesbit etmede ve böylece hedefe yönelik biyopsi kılavuzluğunda etkin rol oynayabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim in this study is to detect the presence and localization of the lesion in prostate cancer and to compare the success of Multiparametric Prostate Magnetic Resonance İmaging (mp-MRI) and Gallium-68 Prostate Specific Membrane Antigene – Positron Emission Tomography/Computed Tomography (Ga-68 PSMA PET/CT) and to correlate the imaging findings with histopathological data. Materials and Methods: In the study, a total of 32 cases, 13 of whom had radical prostatectomy, who were diagnosed with prostate cancer between 2019 and 2021, were applied mp-MRI and Ga-68 PSMA PET/CT in the pre-treatment staging, were evaluated retroprospectively. Radical prostatectomy specimens and Transrectal Ultrasound (TRUS)-guided biopsy materials of the patients were examined histopathologically. The findings of the patients whose tumor foci were determined by histopathological quadrant-based examination were compared with the mp-MRI and Ga-68 PSMA PET / CT findings applied before operation and biopsy. Sensitivity, specificity, positive predictive value (PPV) and negative predictive value (NPV) of imaging methods were determined. Results: In our study which comparing the success in detecting presence and localisation of lesions between mp-MRI and Ga-68 PSMA PET/CT according to histopathological data; sensitivity for mp-MRI was 67.86%, specificity was 82.25%, PPV was 86% and NPV was 62%. For Ga-68 PSMA PET/CT, sensitivity was 84.18%, specificity 63.71%, PPV 79% and NPV 72%. When we evaluate the sensitivity and specificity of MRI and Ga-68 PSMA PET/CT in detecting extraprostatic extension (EPE); We found the sensitivity of MRI as 75%, specificity 100%, sensitivity of Ga-68 PSMA PET / CT as 100%, and specificity 40%. In our study, pathological grade and apparent diffusion coefficient (ADC) values of the tumor were inversely correlated with pathological grade of the tumor and were positively correlated with SUVmax, PIRADS score PSA values. Conclusion: In our study; Ga-68 PSMA PET / CT was found to have higher sensitivity but lower specificity than mp-MRI in detecting the presence and localization of lesions in prostate cancer. Within the scope of this information, we considered that Ga-68 PSMA PET / CT can play an active role in determining the tumor localization correctly in cases with clinically suspicious for prostate cancer but negative results of standard fine needle biopsy with MRI and / or TRUS; and thus the guidance of targeted biopsy in these cases.