Organize sanayi bölgelerinde (Osb) faaliyet gösteren şirketlere ilişkin yangın güvenliği algısının araştırılması
Investigation of fire safety awareness of the companies operating in organized industrial zone (Osb)
- Tez No: 666912
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering, Mechanical Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yangın, yangın güvenliği, organize sanayi bölgesi, yangın güvenliği algısı, Fire, fire safety, organized industrial zone, fire safety awareness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yangın ve Yangın Güvenliği Anabilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren şirketlerin yangın güvenliği algı düzeylerini ölçmektir. Bu çerçevede Marmara Bölgesinde faaliyette olan organize sanayi bölgelerinde çalışan toplam 957personelin katılımı ile anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS (Versiyon 22,0) programına girilerek veri analizi yapılmıştır. Çalışmada analizler tanımlayıcı istatistik kullanılarak yapılmıştır. Cinsiyet haricindeki bütün değişkenlerin yapısal, teknik ve yönetimsel tedbir boyutlarının tamamında anlamlı bir etki ettiği görülmüştür. Bütün norm çalışmalarında da belirtildiği gibi bilgi ve tecrübenin yangın güvenliği bilinç seviyesi üzerinde etkili bir faktör olduğu tespit edilmiştir. Tedbirler tüm boyutları ile yangın güvenliği açısından hayati öneme sahiptir. Ancak hiçbir katılımcının tedbirlerin tamamını son derece önemlidir şeklinde işaretlememesi yangın güvenliği algısının tüm boyutları ile ele alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the fire safety awareness levels of companies operating in organized industrial zones. In this context, a survey has been conducted with the participation of 957 personnel working in organized industrial zones in Marmara Region. The data have been analysed by SPSS (Version 22,0). In this study, descriptive statistics have been used. All variables except gender have a significant effect on all dimensions of structural, technical and administrative measures. As stated in all norm studies, it has been determined that knowledge and experience are effective factors on fire safety awareness level. All measures are vital for fire safety. However, the fact that no participant has marked all of the measures as highly important indicates that all aspects of fire safety perception should be addressed.