Yerel medyanın ulusal medyaya yansımasında yeni medyanın rolü: Gazete Damga örneği
The role of new media in terms of local press exposure to national press: Gazete Damga example
- Tez No: 666953
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKMEN KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yeni medya, yerel basın, ulusal basın, gazete damga, New media, local press, national press, Gazete Damga
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Yeni medya geleneksel medyanın çalışma yöntem ve tekniklerini değişime uğratmış, haber üretimi ve dağıtımı bağlamında yeni imkanlar sağlamıştır. Bu imkanlar geleneksel medyanın okurlarıyla/izleyicileriyle ilişkilerine ve medyanın gündem yaratma gücüne de etki etmiştir. Yerel medya ile ulusal medya arasındaki en geleneksel ayrım haber içeriği üretiminin coğrafyasıyla ilgidir. Bölgesiyle ilgili gelişmelere daha fazla yer veren yerel medyanın içeriğinin, ulusal medya gündeminde yer bulması, daha çok ulusal medya organının yurt haberler bölümünde ya da bölgesel ekler bölümünde gerçekleşebilen bir durumdu. Ancak yeni medya olanakları bu sürecin dinamiklerini değiştirerek yerel medyanın ulusal çapta okura erişme ve ulusal gündemde yer bulma şansını artırmıştır. İnternet yayıncılığı ve sosyal medya hesapları üzerinden sadece okur potansiyelini genişletmekle kalmamış ulusal medyanın dikkatini de daha fazla çekmiştir. Yani yerel medya ile ulusal medya arasındaki coğrafi temelli ayrımlar ve tanımlar geçerliliğini yavaş yavaş yitirmeye başlamış, internetin ve ağ toplumunun sınırsız yapısı coğrafi sınırlarını da ortadan kaldırmıştır. Bu çalışmada yeni medya kuramı çerçevesinde yerel medyanın ulusal medyaya yansıması Gazete Damga örneği üzerinden incelenmektedir. İstanbul'da 2005 yılında yayın hayatına başlamış olan Gazete Damga yayın serüveni içerisinde sık sık İstanbul ve Türkiye gündeminde yer bulan, atıf yapılan ve fikri takibi gerçekleştirilen haberlere imza atmıştır. Bu süreçte Gazete Damga'nın sadece basılı yayın imkanlarını değil yeni medya imkanlarını da etkin bir şekilde kullanması belirleyici olmuştur. Bir yerel gazetenin ulusal medyaya yansıyan içeriğinin türü, etkisi, yayılım derecesi ve yansıma şekli gelinen süreçte yerel medya ile ulusal medya etkileşimini tarif etmesi ve bunda yeni medyanın nasıl etkili olduğunu açıklaması bağlamında önem taşımaktadır. Çalışmada 2015-2019 arasında Gazete Damga'nın manşetleri taranmış ve bu manşetlerden ulusal çapta yayın yapan yazılı ve internet medyasına yansıyan haberler seçilmiş ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Buna ek olarak 14 medya kuruluşu temsilcisiyle yapılandırılmış görüşme sonucu elde edilen bulgular analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The new media has changed the ways of doing business and techniques of traditional media and provided new opportunities in the context of news production and distribution. These opportunities also affected the relationship between the traditional media and the readers/viewers and the power of the media to create an agenda. The most traditional difference between local media and national media is related to the geography of news content production. The content of the local media, which includes more relevant events in the region, more likely comes to the national media agenda in the local news section or regional appendices. However, the new media and its creation sought to change the dynamics of this process, increasing the chances of local media reaching out to readers on a national scale and finding a place on the national agenda. It has not only expanded its readership potential through internet publishing and social media accounts, but has also attracted more attention from the national media. In other words, geographically based distinctions and definitions between local media and national media are gradually losing their validity, and the unlimited structure of the Internet and network society has now eliminated geographical boundaries. In this study, the exposure of local media to national media within the framework of new media theory is examined through the example of Gazete Damga. Gazete Damga, which started its publishing life in Istanbul in 2005, has frequently appeared on the agenda of Istanbul and Turkey in its editorial adventure, has undertaken references and intellectual follow-up. In this process, the newspaper's effective use of new media facilities as well as print editing facilities was the decisive factor. The type, impact, degree of propagation and way of exposure of the content of a content of the local newspaper reflected in the national media is important in the context of describing the interaction between local media and the national media in the process and explaining how new media is effective in this. The newspaper's headlines between 2015 and 2019 were scanned and the nationally published articles and internet media reports were selected and subjected to content analysis in this research. In addition, findings from semi-structured interviews with 14 media representatives were analyzed.