Ölüm kaygısı ile panik bozukluk arasındaki ilişkide benlik saygısı ve bilinçli farkındalığın aracılık rolü
The mediation role of self-esteem and mindfulness in the relationship between death anxiety and panic disorder
  1. Tez No: 666955
  2. Yazar: AYŞE ALTUNKAYA ERDOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm Kaygısı, Panik Bozukluk, Benlik Saygısı, Bilinçli Farkındalık, Aracılık Rolü, Death Anxiety, Panic Disorder, Self Esteem, Mindfulness, Mediation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu tezin amacı; ölüm kaygısı ile panik bozukluk arasındaki ilişkide benlik saygısı ve bilinçli farkındalık düzeyinin aracılık rolüne ilişkin olarak geliştirilen teorik modeli test etmektir. Araştırmanın evrenini, 20-60 yaş aralığında olup bir psikiyatri uzmanı tarafından DSM-5 tanı kriterlerine göre panik bozukluk tanısı konmuş kadın ve erkek hastalar oluşturmaktadır. Örneklemi ise 20-60 yaş aralığında olup bir psikiyatri uzmanı tarafından DSM5 tanı kriterlerine göre panik bozukluk tanısı konmuş kadın ve erkek hastalardan gönüllü olarak araştırmaya katılan 154 kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri;“Kişisel Ölüm Korkusu Ölçeği”(Florian ve Kravetz, 1983),“Yaşam Boyu Panik-Agorofobik Spektrum Ölçeği Öz Bildirim Formu (PASÖ-ÖB)”,“Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği”,“Bilinçli Farkındalık Ölçeği (BİFÖ)”ve“Kişisel Bilgi Formu”ile elde edilmiştir. Araştırmada deneklerin ölüm kaygısı ve panik bozukluk belirtileri ile benlik saygısı ve bilinçli farkıdalık düzeyleri arasındaki doğrudan ve dolaylı ilişki, Yapısal Eşitlik Modellemesi ile test edilmiştir. Araştırma sonucunda test edilen model, veri tarafından desteklenmiştir. Sonuçlara göre ölüm kaygısı örtük değişkeni ile benlik saygısı örtük değişkeni arasında negatif yönde anlamlı, benlik saygısı ile panik bozukluk örtük değişkeni arasında negatif yönde anlamlı, ölüm kaygısı ile bilinçli farkındalık örtük değişkeni arasında negatif yönde anlamlı, bilinçli farkındalık ile panik bozukluk örtük değişkeni arasında orta düzeyde ve negatif yönde anlamlı ve benlik saygısı ile bilinçli farkındalık örtük değişkenleri arasında ise pozitif yönde kuvvetli düzeyde anlamlı ilişkinin olduğu bulunmuştur. Sonuçlar, ölüm kaygısı ile panik bozukluk değişkenleri arasındaki ilişkide, benlik saygısı ve bilinçli farkındalık değişkenleri aracılığıyla kurulan yolların anlamlı olduğunu göstermektedir. Araştırmanın sonuçlarına göre ölüm kaygısı ile panik bozukluk arasında benlik saygısının ve bilinçli farkındalığın kısmi aracılık rolü bulunmuştur. Bu araştırmada test edilen modeldeki beş dolaylı yola yönelik bulgular alanyazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to test the theoretical model developed regarding the mediating role of self-esteem and mindfulness in the relationship between death anxiety and panic disorder. The universe of the study consists of male and female patients between the ages of 20-60 and diagnosed with panic disorder by a psychiatrist according to DSM-5 diagnostic criteria. The sample is composed of 154 individuals who voluntarily participated in the study among the male and female patients between the ages of 20-60 and diagnosed with panic disorder by a psychiatrist according to DSM-5 diagnostic criteria. The data of the study were collected by using“Personal Fear of Death Scale (Florian and Kravetz (1983)”,“Lifelong Panic-Agoraphobic Spectrum Scale Self-Report Form (PASÖ-AS)”,“Rosenberg Self-Esteem Scale”and“Conscious Awareness Scale (BİFÖ)”. In the study, the direct and indirect relationships between the death anxiety and panic disorder symptoms of the subjects and their self-esteem and mindfulness levels were tested by Structural Equation Modeling. There was a negative significance between the implicit variable of death anxiety and the self-esteem implicit variable; a negative significance between self-esteem and the implicit variable of panic disorder, a negative significance between the implicit variable of death anxiety and mindfulness, a moderate and negative significance between the implicit variable of mindfulness and panic disorder, and a strong positive relationship between self-esteem and minfulness implicit variables. The results show that the ways established through the variables of self-esteem and mindfulness are significant in the relationship between death anxiety and panic disorder variables. According to the results of the study, a partial mediating role of self-esteem and mindfulness was found between death anxiety and panic disorder. The findings of the five indirect paths in the model tested in this study were discussed in the light of the literature.