Kentleşmenin yerel yönetim ve çevre ile uyumu
The harmony of urbanization with local govermment and environment
  1. Tez No: 666956
  2. Yazar: SABİHA TÜZÜNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REHAT FAİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kentleşme, Yerel Yönetim, Çevre, Urbanization, Local Government, Environment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Kentleşme, Teknoloji ve Sanayinin gelişmesi ile birlikte kontrolsüz bir yapılaşmanın meydana geldiği, sanayileşme sürecindeki krizler dolayısıyla hızla artan betonarme, çarpık kentleşme, doğa katliamı, çevre kirliliği ve doğal kaynakların hızla azalması neticesinde hayatımıza dahil olan kavramdır.Bütün bu olumsuz gelişmeleri engellemek, ya da onları planlı programlı bir şekilde insanların hayatlarına sunmak da yerel yönetimlerin asli görevleridir.Yerel yönetimler kentlilerinin hayatlarını kolaylaştırmak için doğru kararlar verme yetkisine sahip olan ve kentliler tarafından seçilen karar organlarıdır. Ancak bu seçilenler kararları alıyor iken çevreye zarar vermemek, doğal kaynakların sonsuz olmadığı bilinciyle hareket etmek zorundadırlar aksi taktirde gelecek nesiller bu günün bilinçsiz ve hoyratça kullanılan doğanın bedelini çok ağır ödemeye mahküm edilirler. Bu nedenle yerel yöneticiler son derece güvenilir ve şeffaf olmak durumundadır. Kullanılan alanlar, kullanılan doğal kaynaklar, bütçeler o kentin halkının ortak mirasıdar. Dolayısıyla Avrupa'nın bu konudaki tedbir ve uygulamalarının incelenmesi, dünya ülkelerinin bu konuda yaptıkları, hedefleri ve önerileri ile birlikte Türkiye'nin kendi sınırları içerisinde yapılan kentleşmenin yerel yönetim boyutu ile birlikte doğanın korunması için gerekli önlemler ve önerilerin tartışılması, Avrupa ve Dünya'daki bazı konferansların incelenerek tavsiyelerinin dikkate alınması, daha yeşil bir dünya, daha güvenilir ve seffaf bir yönetim şeklinin özelliklerine vurgu yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Urbaization is concept that is included in our lives as a result of technology, industrialization, exploitation of nature, and increasing investments in unplanned housing projects due to the crises of capitalism. İt is the primary duty of local government to prevent all these nefative developments or to present them to people in a planned way. Local governments are the decisionmaking bodies thet have the right to representcity dwellers anda re chosen by the citizens to facilitate the lives of the citizens. However, those who are chosen must not harm the environment and must act with the awareness that natural resources are not unlimited while making decisions. Otherwise, future generations will have to pay the price of nature that is treated harshly today. Fort his reason, local administrators have to be extremely reliable and transparent. The areas used, the natural resources used and the budgets are the common heritage of a city. There fore, in this regard, the measures and practices of Europe and other countries of the world should be examined. Accordingly, Turkey's own urbanization should also be evaluated and precautions needed should be discussed. Fort his purpose, in this text, some conferences held in Europe and in the other countries are going to be examined and recommendations are going to be taken into considteration, and the features of a greener world and a more reliable and transparent management styleare going to be amphasized.