Sosyal medyada satın alma davranışı ve reklam açısından sosyal medya tasarımı
Purchasing behaviour in social media and social media design in terms of advertising
  1. Tez No: 666977
  2. Yazar: CENGİZ CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET REŞAT BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Sosyal medya tasarımı, Tasarım ve ihtiyaç, Sosyal medya reklamları, Social media, Social media design, Design and need, Social media ads
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Dijitalleşen, gelişen ve geliştikçe de yayılım gösteren dünya ile birlikte basılı yayım organları azalmış ve akabinde sosyal medyada reklamlar ve tanıtımlar yapılmaya başlanmıştır. Bu yöntem basılı yayımlamaya göre çok daha az yorucu ve daha az masraflı olduğu için de tüm markaların tercih ettiği bir yöntem haline gelmiştir. Araştırmanın genel amacı; sosyal medyanın bilgisayar teknolojileri ile birlikte hayatımıza girişi, zaman içerisindeki gelişimi ve sosyal medyada kullanılan tasarım etkileşimlerinin tüketicinin satın alma davranışları üzerinde değerlendirilmesidir. Bu araştırma sosyal medya kapsamında; tasarımların kullanımı, renk-tipografi araştırması ve etkileşim grafiği olarak temel ve en önemli konulara açıklık getirecektir. Tez çalışması kapsamında örnek bir uygulama için, İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrenci kabul programı esasına dayalı bir sosyal medya hesabı açılmıştır. Bu uygulama çalışmasıyla, Instagram üzerinde reklam tasarımları yapılarak, reklam sonunda oluşan etkileşim analizleri paylaşılmış ve sosyal medya tasarımının tüketici satın alma davranışları üzerine önemi etkileşim raporları üzerinden tartışılmıştır. Yapılan sosyal medya ve tasarım araştırması ile ileri bir araştırmaya kaynaklık eden bir çalışma yapılmaya gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the world digitalizing, developing and expanding as it develops, the number of printed media organs have decreased and subsequently, advertisements and promotions have been started on social media. And since this method is much less tiring and less expensive than printed publishing, it has become a preferred method of all brands. The general objective of the study is to assess the impact of the following on the purchasing behaviour of the consumers: the introduction of social media into our lives along with computer technologies, its development over time, and design interactions used in social media. This research will clarify the basic and most important issues such as the use of designs, colour-typography research and interaction graphics in the context of social media. A social media account based on Istanbul Aydın University's Faculty of Fine Arts student admission program has been opened for a model implementation within the scope of the thesis study. With this practice, advertising designs were implemented on Instagram and the interaction analysis produced at the end of the advertisement was shared. The importance of social media design on consumers' purchasing behaviour was discussed through these interaction reports. With the social media and design research carried out, an effort has been made to conduct a study that would serve as a source for further research.