İstanbul ilinde yaşayan farklı meslek gruplarına mensup kişilerin Pierre Bourdieu sosyolojisi bağlamında incelenmesi
Examination of people from different occupational groups living in the city of Istanbul within the scope of Pierre Bourdieu sociology
  1. Tez No: 666995
  2. Yazar: EREN ŞENCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU GÜDÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Meslek, Habitus, Sermaye, Alan, Profession, Habitus, Capital, Field
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Toplumsal sorunları ele alıp somut hale getirmek için ilk yapılması gereken çalışma, toplumsal dinamikleri iyi analiz etmekten geçmektedir. Ekonomik anlamda güçlü olan bireyler toplum içerisinde ayrıcalıklı bir konuma sahip olmaktadır ve bu ayrıcalıklı konumları sayesinde ailesel bağlar ile gelecek kuşaklara avantajlı bir yaşam hazırlamaktadır. Bu da toplumsal alanda insanlar arasında eşitsiz bir yaşam oluşturmaktadır. Sosyal bilimciler bu döngü üzerinden çeşitli düşünceler ve kavramlar ortaya koymuştur. Bu çeşitli düşünce ve kavramlar ışığında günümüz liberal ekonomik düzeninde, yeni yeni meslek dallarının ortaya çıkması ve bu çalışmaya kaynaklık edecek meslek gruplarının birbirleri arasında ve kendi içerisinde değişen; farklı hayat tarzlarının, bireyin statüsü ile ilişkilendirilmesi Pierre Bourdieu sosyolojisi ile ele alınacaktır. Problem alanı, İstanbul ilinde yaşayan farklı meslek gruplarına dâhil bireylerin habitus, sermaye ve alanları belirlenerek meslek grupları arasında oluşacak farklı tüketim eğilimleri, beğenileri, sosyal ve kültürel hayatlarının farklılaşıp farklılaşmadığı sistematik bir şekilde ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışmada habitus, sermaye ve alan durumlarını anlamak için meslek grupları içerisinde olan bireylere çeşitli sorular sormak suretiyle ve alınan cevaplara göre, bulundukları statünün yaşam tarzlarına etkisinin olup olmayacağı gözlemlenecektir. Araştırma, etnografik araştırma yöntemi ile çalışılmıştır. Etnografi çalışmalar ortak kültüre sahip bir grubun değerlerinin, davranışlarının, inançlarının ve dilinin paylaşılan ve öğrenilen modellerini tanımladığı ve yorumladığı nitel desen olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmanın sonucunda; farklı meslek gruplarına sahip bireylerin habitusu, sermayesi ve alanları tespit edilerek, tespit edilen bu durumlar ışığında sosyoekonomik statülerini kazanmada eşit şartlarda hayata başlayıp başlamadığı ve bulundukları meslek grupları ile tüketim, beğeni, sosyal ve kültürel hayatları ile olumlu ilişki oluşup oluşmadığı fikri sunacaktır.
Özet (Çeviri)
The first study to be done, in order to handle social problems and make them concrete is to analyze the social dynamics well. Individuals who are economically strong have a privileged position in the society. Due to this privileged location, it provides an advantageous life for future generations with familial ties. Thus, it creates an unequal life among people in the social sphere. Social scientists have put forward various ideas and concepts over this cycle. In the light of these various thoughts and concepts, in today's liberal economic order, the emergence of new professions and the profession groups that have been the source of this study are changing among each other and among themselves, however ; the association of different lifestyles with the status of the individual will be discussed with the sociology of Pierre Bourdieu. This study and the problem area; the individuals from different occupational groups living in Istanbul province; by determining the habitus, capital and areas; It aims to systematically reveal whether the different consumption trends, tastes, social and cultural lives that will occur among professional groups differ. In the study; to understand the habitus, capital and field situations; By asking various questions to individuals in professional groups, in line with the answers received; It will be observed whether their status will have an impact on their lifestyle. The research has been studied with the ethnographic research method. Ethnographic studies emerge as a qualitative pattern in which the shared and learned models of the values, behaviors, beliefs and language of a group with a common culture are defined and interpreted. As a result of the study; by determining the habitus, capital and fields of individuals with different professions; In the light of these detected situations; will present the idea of whether they start life under equal conditions in gaining their socioeconomic status and whether a positive relationship has been formed with their occupational groups and their consumption; taste, social and cultural lives.