Determinants of entrepreneurial intention among academicians in Turkey
Türkiye'deki akademisyenler arasında girişimci amacının belirleyicileri
  1. Tez No: 666997
  2. Yazar: NAJMA BARRE NUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARID HUSEYNOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: girişimcilik, akademisyen, akademik girişimcilik, tutum, niyet, yenilik, entrepreneurship, academician, academic entrepreneurship, attitude, intention, innovation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Son zamanlarda, akademik girişimcilik politika yapıcıların ve araştırmacıların dikkatini daha fazla çekmeye başladı. Akademisyenlerin yan ürünler yaratma niyetini farklı kişilik özelliklerinin, aile, arkadaşlar ve iş ortamı faktörlerinin nasıl şekillendirdiği hakkında birçok soru var. Ancak girişimcilik olgusu genel olarak analiz edilmiştir. Belirli faktörlerin akademik girişimcilik niyeti üzerindeki etkisine biraz değinilmeye devam edilmektedir. Planlı Davranış Teorisini (TPB) temel alan bu çalışma, akademisyenlerin girişimcilik niyetlerini etkileyen faktörleri değerlendiren kapsamlı bir model önermektedir. Önerilen modelde dört bağımsız değişken ve üç bağımlı değişken bulunmaktadır. Bağımsız değişkenler yaratıcılık, algılanan fayda, iş ortamı ve öznel normlardır. Öte yandan, bağımlı değişkenler tutum, algılanan kontrol ve niyettir. Bu ampirik çalışmada nicel araştırma teknikleri uygulanmıştır. Bu çalışmada, Likert tipi online anket uygulanmış ve 180 akademisyenden gerekli veriler toplanmıştır. Tüm yanıtlar Türkiye'deki akademik alandaki gönüllü katılımcılardan toplanmıştır. Çalışma modeli, doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modelleme teknikleri yardımıyla analiz edilmiştir. Bu çalışmanın bulguları aşağıdaki gibidir. Girişimci tutum, algılanan fayda tarafından olumlu olarak etkilenirken, algılanan kontrol iş ortamından olumlu yönde etkilenir. Ancak, yaratıcılığın akademisyenin girişimciliğe karşı tutumunu etkilediği görülmemiştir. Öznel normun girişimcilik niyetini etkilediği görülmemiştir. Girişimci tutum ve davranışsal kontrolün akademisyenin girişimcilik niyetlerini olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Bu çalışmanın bulguları sadece ilgili literatüre katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda akademi içindeki girişimcilik faaliyetlerini teşvik etmek için politika yapıcılara önemli bilgiler sağlar.
Özet (Çeviri)
Recently, the academic entrepreneurship has begun to get more of the policy-makers and researchers' attention. There have been many questions about how different personality traits, family, friends, and business environment factors shape the intention of the academicians to create spinoffs. However, the entrepreneurship phenomenon has been analyzed generally. The impact of specific factors on academic entrepreneurship intention remains slightly addressed. By taking Theory of Planned Behavior (TPB) as a basis, this study proposes a comprehensive model which assesses factors influencing academician's entrepreneurship intentions. In the proposed model there are four independent variables and three dependent variables. Independent variables are creativity, perceived utility, business environment, and subjective norms. On the other side, dependent variables are attitude, perceived control, and intention. In this empirical study, quantitative research techniques were applied. In this study, self-administrated Likert type online survey was administered and necessary data was collected from 180 academicians. All responses were collected from volunteer participants in the academic field in Turkey. The study model was analyzed with the help of confirmatory factor analysis and structural equation modeling techniques. Findings of this study are as follows. The entrepreneurial attitude is positively influenced by perceived utility, while the perceived control is positively influenced by business environment. However, creativity has not been found to influence the academician's attitude toward entrepreneurship. Subjective norm has not been found to influence entrepreneurial intention. Entrepreneurial attitude and behavioral control have been found to positively influence academician's entrepreneurship intentions. Findings of this study not only contributes to the relevant literature, but also provides important insights to policy makers to foster the entrepreneurship activities within academia.