Yerel ve sözlü tarih araştırma yaklaşımının müzik öğretmeni adayı ve müzik tarihi dersi açısından incelenmesi
Examination of the local and oral history research approach in the terms of music teacher candidate and music history course
  1. Tez No: 667002
  2. Yazar: MEHMET BAKİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FEYZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: müzik tarihi, yerel tarih, sözlü tarih, proje, music history, local history, oral history, project
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 335
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, proje tabanlı yerel ve sözlü tarih araştırma yaklaşımının,“Türk Müzik Tarihi”dersi alan öğretmen adaylarının tutumları üzerindeki etkisinin incelenmesi ve öğretmen adayları tarafından alan araştırması sonucu elde edilen bilgilerin müzik tarihi dersinde kullanılabilir olup olmadığının tespit edilmesidir. Yöntem: Araştırma nicel nitelikte bir araştırma olup, araştırmanın yürütülmesinde deneysel model kullanılmıştır. Bu araştırmanın deneysel boyutunda, Yerel ve sözlü tarih proje uygulaması öncesi ve sonrası, öğretmen adaylarının“Türk Müzik Tarihi”dersine karşı tutumlarındaki değişimin düzeyine bakılmış ve araştırma sürecinde kullanılan Yerel ve sözlü tarih proje uygulamasının bu öğretmen adayları üzerinde yapmış olduğu davranışsal etki test edilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda deneme modellerinden olan tek gurup kontrol gurupsuz öntest-sontest modeli uygulanmıştır. Bu çalışmanın evrenini Türkiye'deki Müzik Öğretmenliği bölümlerinde eğitim gören öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmada uygulanan projeden elde edilen verilerin kontrolü ve maliyeti de dikkate alınarak araştırmanın yürütüleceği çalışma grubu Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı, Müzik Eğitim Programında öğrenim gören“Türk Müziği Dersi”alan, ikinci sınıf öğrentmen adaylarından, gönüllülük esasına bağlı olarak katılım sağlayan otuz kişiden oluşturulmuştur. Bulgular: Araştırma sürecinde çalışma gurubu olarak alınan 30 öğretmen adayının tamamı alan araştırma yöntemiyle proje çalışmasını yürütmüş ve bu öğretmen adaylarının tümü Türk müziği tarihi ve yerel müzik kültürü açısından önem arz eden derleme, biyografi, kurum tarihi, kişi tarihi, aile tarihi, bölgesel gelenek betimlemesi ve müzikal topluluk tarihi gibi konularda bulgulara ulaşmıştır. Sonuç: Öğretmen adayları tarafından yapılan alan araştırması sonucunda elde edilen alan bilgilerin gerek Türk müziği tarihi gerekse Türk müzik kültürü açısından önem arz eden yerel ve bölgesel kaynaklardan elde edildiği ve bu bilgilerin alana katkı sağlayacak nitelikte olduğu anlaşılmıştır. Araştırma sonucunda; proje çalışmasının öğretmen adaylarının tümünde Türk müziği kültürü ve tarihi araştırmalarına ilişkin olumlu düşünce oluşturduğu ve proje çalışmasının başlangıç ve sonucundaki tutum değişikliğinin dikkate değer düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the effect of the project-based local and oral history research approach on the attitudes of the pre-service teachers who take the“History of Turkish Music”course and to determine whether the information obtained as a result of field research by the prospective teachers can be used in the music history course. Method: The research is a quantitative research, and the experimental model was used in conducting the research. In the experimental dimension of this study, before and after the implementation of the local and oral history project, the level of change in the attitudes of the teacher candidates towards the“History of Turkish Music”course was examined and the behavioral effect of the Local and oral history project application used in the research process on these pre-service teachers was tried to be tested. In this context, the pretest-posttest model without a control group, which is one of the experimental models, was applied. The universe of this research constitutes part in training teachers in Music Education in Turkey. Considering the control and cost of the data obtained from the project applied in the research, the study group will be conducted by taking the“Turkish Music Lesson”studying at the Kazım Karabekir Faculty of Education, Department of Fine Arts Education, Music Education Program, from second-year student candidates who participate on a voluntary basis. It consists of thirty people. Findings: During the research process, all of the 30 teacher candidates, who were taken as the study group, carried out the project work with the field research method and all of these teacher candidates had compilation, biography, institution history, personal history, family history, regional tradition description and musical He reached findings on issues such as community history. Result: It was understood that the field information obtained as a result of the field research conducted by the teacher candidates was obtained from local and regional sources, which are important for both Turkish music history and Turkish music culture, and that this information can contribute to the field. As a result of the research; It was concluded that the project study created a positive opinion on Turkish music culture and history research in all of the teacher candidates and the attitude change at the beginning and the end of the project study was remarkable.