Profesyonel bisikletçilerin konnektomunun DTG traktografisi: Beyaz cevher yolaklarının haritalandırılması
DTİ tractography of professional cyclists' connectome: Mapping of white matter pathways
  1. Tez No: 667072
  2. Yazar: GİZEM ABACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR TÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diffusion Tensor İmaging, White Matter, Brain Plasticity, Physical Activity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Profesyonel Bisikletçilerin Konnektomunun DTG Traktografisi: Beyaz Cevher Yolaklarının Haritalanması Bu çalışmanın amacı; profesyonel bisiklet kullanıcılarının beyaz cevher alanlarındaki mikroyapısal değişiklikleri difüzyon tensör görüntüleme ile tespit etmek ve deneyim bağımlı beyin beyaz cevher yapılarında yapısal plastisite saptanması durumunda, bu durumu uzun dönem bisiklet pratiği ile ilişkilendirmektir. Bu çalışma; profesyonel olarak bisiklet kullanan 22 sporcu (ortalama yaş: 28.6±9.2), 29 kişiden oluşan kontrol grubu (ortalama yaş: 26.5±10.2) toplam 51 kişi üzerinde yapıldı. Katılımcılara 1.5 T MR cihazıyla difüzyon tensör görüntüleme yapıldı. Beyin beyaz cevher traktusları üzerinde; Fraksiyonel anizotropi (FA), Aksiyel diffüzite (AD), Radyal diffüzite (RD), Ortalama diffüzite (MD), geometrik tensör parametreleri olan doğrusal tensör (Cl), düzlemsel tensör (Cp) ve küresel tensör (Cs) metrikleri üzerinde istatistiksel analiz yapıldı. Sonuçlarımıza göre; profesyonel bisiklet kullanıcılarında; Aksiyel difüzite (AD), Radyal diffüzite (RD), Ortalama diffüzite (MD) difüzyon indekslerinde kontrol grubuna göre anlamlı bir farklılık saptanmazken, beyindeki duyu, motor, dikkat, hafıza, görsel, uzamsal alanlardaki beyaz cevher traktuslarında geometrik tensör parametreleri (Cl, Cs, Cp) ve FA değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptadık. Mevcut sonuçlarımız; fiziksel aktivitenin beyaz cevher bütünlüğünü ve aksonal dallanmayı arttırdığı, korunmuş miyelinasyona veya azalmış miyelin anormalliklerine neden olabileceğini düşündürmektedir. Bu sonuçlar; iyi düzeyde öğrenilmiş bir fiziksel beceri egzersizinin, uzun dönem pratiği ile beyinde deneyim bağımlı beyaz cevher yolaklarını geliştirdiğini desteklemektedir. Literatür bağlamındaki bu çalışma beyaz cevher yapısında plastisite kabiliyeti hakkında daha geniş tartışmaları da ele almaktadır ve fiziksel aktivite pratiğinin, beyaz cevher mikroyapısı ile yeni bir ilişki göstererek fiziksel aktivitenin genel sağlık yararlarına ilişkin kanıtları genişletmektedir. Anahtar kelimeler; Difüzyon Tensor Görüntüleme, Beyaz Cevher, Fiziksel Aktivite, Beyin Plastisitesi
Özet (Çeviri)
The purpose of this study; to detect microstructural changes in white matter areas of professional cyclists' brain with diffusion tensor imaging, if any experience- dependent structural plasticity related DTI findings can be found, due to long term practice of biking. This study was conducted on professional cyclists (average age: 28.6 ± 9.2) and 29 amateur control groups (average age: 26.5 ± 10.2). Diffusion tensor imaging was performed with a 1.5 T MR device. Statistical analysis was performed Fractional anisotropy (FA), Axial diffusity (AD), Radial diffusion (RD), Mean diffusity (MD) and geometric tensor parameters which is planar tensor (Cp),spherical tensor (Cs), linear tensor (Cl) metrics . According to our results; on professional cyclists; While there is no significant difference in axial diffusion (AD), Radial diffusion (RD), Mean diffusion (MD) diffusion indices compared to the control group, in sensory, motor, attention, memory, visual, spatial areas in the brain geometric tensor parameters (Cl, Cs, Cp) and FA values were found statistically significant differences. Our results suggests that physical activity increases white matter integrity and axonal branching, which may lead to preserved myelination or decreased myelin abnormalities. This study supports that a well-learned physical skill exercise improves experience-dependent white matter pathways in the brain with long- term practice. This study in the context of the literature also covers wider discussions about the plasticity capability in the white matter structure and expands the evidence for the general health benefits of physical activity by showing a new relationship with the physical activity practice and the white matter microstructure.