Halkla ilişkiler çalışmalarında yeni medyanın manipülasyon aracı olarak kullanılmasının 2016 Amerikan seçimleri üzerinden incelenmesi
Investigation of using the new media as a manipulation to the study of public relations on 2016 USA elections
- Tez No: 667081
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN ORMANLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Manipülasyon, Yeni Medya, Amerika Birleşik Devletleri, Public Relations, Manipulation, New Media, United States America
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Kitle iletişim araçları halk bilincini etkileyen mesajların yayılmasında temel araç haline gelmiştir. Günümüzde medyanın bir bilgi kaynağı olarak değil, bir ideoloji aracı olarak kullanıldığı birçok araştırmacı tarafından belirtilmektedir. Dolayısıyla, modern toplumun yaşamındaki medya, belli fikirleri, görüşleri oluşturma görevini yerine getirmek için toplumu bilgilendirirken tehlikeli bir rol oynamaktadır. Yeni medyanın ve sosyal medyanın siyasal pratiğe getirdiği ana değişim, onlara göre rastgele sosyal eylemlerin resmileştirilmesi ve daha fazla önem kazanmasıdır. Yaygın iletişim, geniş bir kitleye ulaşabilmekte, ciddi ve uzun vadeli sonuçlara yol açabilmektedir. Araştırma halkla ilişkilerde manipülasyonun yeni medyayı araç olarak kullanımına yönelik yürütülmektedir. Araştırma kapsamında ilk olarak halkla ilişkilerde yeni medyanın bir manipülasyon aracı olarak kullanılması ele alınmıştır. İlk başta halkla ilişkiler yaklaşımları, daha sonra manipülasyon ve halkla ilişkiler ilişkisi açıklanmaktadır. Manipülasyon aracı olarak kullanılan yeni medya kavramı incelenerek bu kavramın hem halkla ilişkiler hem de manipülasyonla olan ilişkisi incelenmektedir. Bu çalışmada incelenecek olan yeni medya platformu twitter olarak seçilmiştir. 2016 ABD başkanlık seçimlerinde Trump`ın Twitter üzerinden yayınladığı mesajların manipülatif etkisi incelenmektedir. Çalışmanın genel amacı ABD 2016 seçimlerinde yeni medyanın sonuçlara ne tür bir etki ettiğini ortaya çıkarmaktır. Diğer bir amacı manipülasyon aracı Twitterin bu sürece etkisini belirlemektir.
Özet (Çeviri)
Mass media has become the main tool in spreading messages that affect public consciousness. Today, it is stated by many researchers that the media is used not as a source of information but as an ideology tool. Thus, the media in the life of modern society plays a dangerous role in informing the public in order to fulfill its task of forming certain ideas, views. The main change brought by new media and social media to political practice is the formalization of random social actions and their gaining more importance. Widespread communication can reach a wide audience and have serious and long-term consequences. The research is conducted on the use of manipulation in public relations as a tool of new media. Within the scope of the research, firstly, the use of new media as a tool of manipulation in public relations was discussed. First, public relations approaches, then manipulation and public relations relationship are explained. The concept of new media, which is used as a manipulation tool, is examined, and its relationship with both public relations and manipulation is examined. The new media platform to be examined in this study was chosen as Twitter. The manipulative effect of Trump's Twitter messages in the 2016 US presidential election is analyzed. The general purpose of the study is to reveal what kind of effect the new media had on the results in the USA 2016 elections. Another purpose is to determine the effect of the manipulation tool Twitter on this process.