Hodgkin lenfoma olgularının klinik, patolojik, prognostik özelliklerinin ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi
Clinical, pathological, prognostic characteristics of hodgkin lymphoma cases and evaluation of the treatment results
- Tez No: 667196
- Danışmanlar: PROF. OKTAY BİLGİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Hodgkin lenfoma, sağkalım, prognoz, Hodgkin Lymphoma, survival, prognosis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Bilim Dalı'nda takip ve tedavisi yapılan Hodgkin Lenfoma olgularının demografik, klinik özellikleri, prognoza etkili faktörleri ve tedavi sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Bilim Dalı'nda, Ocak 2009-Aralık 2020 tarihleri arasında takip edilen 96 Hodgkin Lenfoma hastasının verileri retrospektif olarak taranmıştır. Evre I ve II erken evre, Evre III ve IV ileri evre olarak sınıflandırıldı. Erken evre prognostik sınıflaması için EORTC ve GHSG sınıflamaları kullanıldı. İleri evre hastaların prognostik sınıflaması için IPS-7 sınıflaması kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesi ve istatistiksel analizler SPSS versiyon 25.0 yazılımı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Hastaların 37'si (%38,5) kadın ve 59'u (%61,5) erkeklerden oluşmaktaydı. Tüm hastaların yaş ortalaması 41,6 ± 17,67, kadın hastaların yaş ortalaması 39,3 ± 18,63, erkek hastaların yaş ortalaması 43,07 ± 14,06 idi. Hastaların 17'si (%17,7) tanı sırasında 60 yaş ve üzerinde, 79 (%82,3) hasta 60 yaşın altında idi. Hastaların tanı anında %7,3'ü Evre I, % 32,3'ü Evre II, %30,2'si Evre III, %30,2'si Evre IV; %39,6 erken evre ,%60,3 ileri evredeydi. Hastaların %45,8'inde tanı anında B semptomları, %36,4'ünde dalak tutulumu, %48'inde ekstranodal tutulum mevcuttu. Hastaların %10,4'ünde bulky hastalık mevcuttu. En sık izlenen histolojik alt tip; nodüler sklerozan HL idi.(%52,1). Ortalama hemoglobin düzeyi 11,5 ±2,1 gr/dl, ortalama eritrosit sedimentasyon hızı 57,01 ± 35,7 mm/saat, ortalama albumin düzeyi 3,9 ± 0,6 mg/dl, ortalama LDH düzeyi 241,5 ± 88,3 U/L idi. Hastalara birinci basamak tedavi olarak %90,6 kemoterapi, %9,4 kemoterapi ve radyoterapi verildi. Çalışmada ki hastalarda en sık kullanılan kemoterapi rejimi %94,8 ABVD rejimi idi. Birinci basamak tedavi sonrası 24 hasta (%25) relaps-refrakter hastalık idi. İlk basamak kurtarma kemoterapi rejimleri arasında en sık ESHAP (%75) verildi. Takipleri süresince 21 hastaya (%21,9) yüksek doz kemoterapi sonrası otolog hematopoetik kök hücre nakli uygulandı. Çalışmada yer alan tüm HL olgularında 60 aylık genel sağkalım ve relapssız sağkalım oranları sırasıyla %86,5 ve %75 bulundu. Erken evre hastalarda 5 yıllık genel sağkalım oranı %97,4, relapssız sağkalım oranı %84,2 bulundu. Tüm hastalar için yapılan analizde yaş, evre, B semptomu varlığı, birinci basamak tedavi sonrası relaps görülmesi sağkalım üzerine etkili faktörler olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim of the study: In the present study, we aimed to evaluate demographic, clinical features, prognostic factors and treatment results of Hodgkin Lymphoma patients followed in Healt Sciences University Bozyaka Education and Research Hospital Department of Haemotology. Material Method: : Data collected from 96 Hodgkin Lymphoma patients followed up at Healt Sciences University Bozyaka Education and Research Hospital Department of Haemotology between January 2009- December 2020 were retrospectively evaluated. Stage I-II and stage III-IV were classified respectively as early and advanced stages. Patients were grouped as early stage (I-II) favorable and unfavorable prognostic group according to EORTC and GHSG. Advanced stage (III-IV) patients were grouped with IPS-7 classification. Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 25.0 was used in data and statistical analysis. Results: Subjects of the study include 37 (38,5% ) female and 59 (61,5%) male HL patients. The average age of the patients was 41,6 ± 17,67; the average age of female patients was 39,3 ± 18,63 and the average age of male patients was 43,07 ± 14,06. At the time of diagnosis 17 (17,7%) patients were 60 years or older, 79 (82,3%) patients were under 60 years old. At the time of diagnosis, 7,3% of patients were in stage I, 32,3% of patients were in stage II, 30,2% of patients were in stage III, 30,2% of patients were in stage IV; namely, 39,6% of the patients were in early stage, while 60,3% was in advanced stage. During diagnosis, 45,8% of the patients had B symptoms, 36,4% of them had splenic involvement, 48% had extranodal involvement. Bulky disease was present 10,4% of patients. Nodular sclerosing HL is the most prominent histologic subtype (52,1%). Mean hemoglobin level was 11,5 ±2,1 gr/dl, mean erythrocyte sedimentation rate was 57,01 ± 35,7 mm/hour, mean albumin level was 3,9 ± 0,6 mg/dl, mean LDH level was 241,5 ± 88,3 U/L. Patients were given 90,6% chemotherapy, 9,4% chemotherapy + radiotherapy as a first line therapy. The most used chemotherapy protocol administered to study patients was ABVD. Relapse or refractory disease was occured 24 (25%) patients after first line therapy. ESHAP (75%) was the most frequently used chemotherapy protocol in the first salvage chemotherapy.21 (21,9%) of the patients had autologous hematopoietic stem cell transplantation after high dose chemoterapy. The 60-month overall survival and relapse free survival rates of the all HL patients were 86,5% and 75% respectively. The 60-month overall survival and relapse free survival rates of early stage HL patients were 97,4% and 84,2%. All the patients were analysed and age, stage, B symptoms, relapse after first line therapy were found affective factors on survival.