14-18 yaş grubu ergenlerin sosyal medya kullanım tutumlarının, ilişkilerde güven ve benlik saygısı üzerine etkisinin incelenmesi
Investigetion of the social media usage attitudes of adolescents who are in the age group of 14 to 18 on self-esteem in relationships
  1. Tez No: 667240
  2. Yazar: GÖZDE KARAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN KAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Sosyal Medya, Güven, Benlik Saygısı.., Adolescence, Social Media, Trust, Self- Esteem…
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Sosyal medya günümüzde insanların gündelik yaşantısını işgal etmiş durumdadır. Sosyal medyanın tüm dünyada yoğun bir şekilde kullanılması olumlu veya olumsuz bazı etkileri de beraberinde getirmektedir. Özellikle gelişimi hala devam eden ergenlik dönemindeki bireyler, bu yeni sosyal medya dünyasından daha da fazla etkilenmektedir. Bu araştırmanın amacı, lise kademesinde öğrenim görmekte olan ergenlik dönemindeki öğrencilerin; sosyal medya kullanım tutumlarının, ilişkilerde güven ve benlik saygısı üzerine etkilerinin belirlenmesini sağlamaktır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ili Bakırköy ilçesinde Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören 9. ve 12. sınıflardan olmak üzere 240 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Sosyal Medya Tutum Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve İlişkilerde Güven Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerden alınan verilerin analizinde IBM SPSS 26 programı kullanılmıştır. Analizler sonrasında, bağımlı değişken benlik saygısı ile güven arasında orta düzeyde, anlamlı ve potizif bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Katılımcıların kişiler arası ilişkilerde karşı tarafa duydukları güven duygusunun artması ile benlik saygısının da arttığı görülmüştür. Katılımcı öğrencilerin sosyal medya kullanım tutumlarının sosyal izolasyona yol açacak düzeyde artışıyla, benlik saygılarının azaldığı sonucuna varılmıştır. Sosyal medya ağlarında gerçek ad kullanan öğrencilerin takma ad kullananlara göre benlik saygısı düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Sosyal medyada harcanan süre ile benlik saygısı arasında anlamlı bir ilişki görülememiştir.
Özet (Çeviri)
Social media has occupied the daily life of people today. The extensive use of social media all around the world brings both positive and negative effects with it. Especially adolescent, whose improvement still continues are affected more by this social media world. The aim of this research is to define the effects of social media usage attitudes on trust and self-esteem in relationships among the adolescense students who study at high school level. The samples of the research include 240 students who have been studying at the 9th and 12th grade at Anatolian High School in Bakırköy district of province İstanbul. Personel Information Form, Social Media Attitude Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale and Confidence Scale in Relations were used to collect datas. IBM SPSS 26 programme was used on to analyze the data which was obtainet from the students participating in the research. After the analysis, it was revealed that there is medium level, meaningful and a positive relationship between the dependent variable self-esteem and trust. It was observed that with the increase of trust of the participants in interpersonel relationships their self-esteem also increased. It was also conduded that as the social media usage attitudes of the students increased at a level leading to social isolation, their self-esteem decreased. It was observed that the students who uses real name in social media networks have higher self-esteem that the students who use nicknames. It wasn't able to be observed that there was a significant relation between the time spent on social media and self- esteem.