Skafoid kaynamama ileri kollapsı (SNAC) tedavisinde dört köşe artrodez fiksasyonunda dorsal kilitli plak ve carpalfix yöntemlerinin karşılaştırması
Comparison of dorsal locked plate and carpalfix screw system in four-corner arthrodesis fixation for scaphoid non-union advanced collapse treatment
  1. Tez No: 667264
  2. Yazar: YAKUP KAHVE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKINCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: dört köşe artrodez, interkarpal artrodez, skafoid kaynamama, SNAC, four-corner arthrodesis, intercarpal arthrodesis, scaphoid nonunion, SNAC
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmada skafoid kaynamama ileri kollapsı (SNAC) tanısı konulan hastalarda; Carpalfix vida sistemi ile yapılan tedavi protokolünün dorsal kilitli plak yöntemine göre kaynama süreleri, komplikasyon oranları, fonksiyonellik ve işlevsellik açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma gözlemsel, retrospektif ve tek merkezli bir çalışmadır. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ocak 2017-Ocak 2019 tarihleri arasında skafoid psödoartrozu tanısı ile kilitli dorsal plak veya carpalfix vida sistemi ile dört köşe artrodez uygulanan hastaların verileri incelendi. Bu iki yöntemden herhangi birisi ile tedavi edilen toplam 47 hastanın Quick DASH skorları, VAS skorları, kavrama güçleri (JAMAR el dinamometresi ile ölçülen) ve eklem hareket açıklıkları değerlerine hasta dosyalarından ulaşıldı. Her hasta için belirtilen skorların preoperatif ve postoperatif değerleri kaydedildi. Ayrıca hastaların ön–arka, yan ve oblik radyografileri yine sistem kayıtlarından incelendi. Bulgular: Toplam 47 hastanın 25 tanesine kilitli dorsal sirküler plak ile dört köşe artrodez, 22 tanesine carpalfix vida sistemi ile bikolumnar artrodez uygulanmıştı. Tüm hastalar erkekti, ortalama yaş 38.1 ± 10.4 idi. Hastaların ortalama takip süresi 33 (24-48) ay idi. Plak yapılan 25 hastanın ikisinde (%8), vida yapılan 22 hastanın bir tanesinde (%4,5) kaynamama olduğu saptandı. Tüm hasta grubunda median kaynama süresi dört ay bulundu. Ortalama kaynama süresi (p:0.920, Z: -0.101) ve kaynamama oranı (p:1.000, x2: 0.234) açısından plak grubu ile vida grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Plak yapılan hastaların 17'si (%68) eski işlerine geri dönerken, vida yapılanların 19'u (%86,4) eski işlerine dönebildi, bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı değildi (p:0.179, x2: 2.201). Hastaların işe dönme süreleri değerlendirildiğinde plak grubunun median 7 ayda (IQR:4.0, min:3, max:12) , vida grubunun median:5 ayda (IQR:2.0, min:3, max:9) işe döndüğü, vida grubunun anlamlı düzeyde işe daha erken döndüğü görüldü. (p:0.027, Z: -2.217). vii Sonuç: SNAC'da Carpalfix vida sistemi ile yapılan bikolumnar artrodez, etkinliği kanıtlanmış olan dorsal sirküler kilitli plak ile yapılan dört köşe füzyon kadar etkili bir tedavi yöntemidir. Hastaların ağrılarının azalmasında etkilidir, klinik ve fonksiyonel olarak yeterli düzeyde el bilek hareket açıklığı sağlamaktadır. Hastaların eski işlerine dönmelerini sağlayabilecek kavrama gücü kazanılmasına ayrıca işe daha erken dönmeye olanak vermektedir. Yüksek hasta memnuniyeti ile dorsal kilitli sirkuler plak ile yapılan dört köşe füzyona iyi bir alternatiftir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to compare the Carpalfix screw system and the dorsal locking plate method in the treatment of patients with advanced scaphoid nonunion collapse (SNAC) in terms of union times, joint mobility and function, and time to return to work. Materıals and Methods: This research is an observational, retrospective and single center study. The data of patients who underwent four-corner arthrodesis with a locked dorsal plate or carpalfix screw system with a diagnosis of scaphoid pseudoarthrosis between January 2017 and January 2019 in Ankara Numune Training and Research Hospital were analyzed. Quick DASH scores, VAS scores, grip strength (measured by JAMAR hand dynamometer) and range of motion of 47 patients treated with either of these two methods were obtained from the patient files. Preoperative and postoperative values of the scores specified for each patient were recorded. In addition, the anteroposterior, lateral and oblique radiographs of the patients were analyzed from the system records. Results: Four-corner arthrodesis with locked dorsal circular plate was applied to 25 of 47 patients, and bicolumar arthrodesis with carpalfix screw system was applied to 22 of them. All patients were male, mean age was 38.1 ± 10.4 years. The mean follow-up period of the patients was 33 (24-48) months. Nonunion was detected in two (8%) of the 25 patients in whom the plate was applied, and in one (4.5%) of the 22 patients with screws. Median union time was found to be four months in all patient groups. There was no statistically significant difference between the plate group and the screw group in terms of mean union time (p: 0.920, Z: -0.101) and nonunion rate (p: 1.000, x2: 0.234). While 17 (68%) of the patients who were treated with plates were able to return to their old jobs, 19 (86.4%) of those who were made of screws were able to return to their old jobs, this difference was not statistically significant (p: ix 0.179, x2: 2.201). When the time to return to work of the patients was evaluated, the median of the plate group was 7 months (IQR: 4.0, min: 3, max: 12), the screw group the median: 5 months (IQR: 2.0, min: 3, max: 9), the screw group was significantly returned to work earlier (p: 0.027, Z: -2.217). Conclusions:Bicolumar arthrodesis performed with the Carpalfix screw system in SNAC is as effective as four corner fusion with a dorsal circular locking plate with proven effectiveness. It is effective in reducing the pain of patients and provides sufficient range of motion of the wrist clinically and functionally. It also allows patients to gain insight that can enable them to return to their old work and return to work earlier. It is a good alternative to four corner fusion with dorsal locking circular plate with high patient satisfaction.