İyonik jelasyon yönteminde enkapsülasyon verimi üzerine yüzey aktif bileşenlerinin etkisi
The effect of surface active components on the encapsulation efficiency in the ionic gelation method
- Tez No: 667510
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL SARIOĞLU, DOÇ. DR. NALAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: İyonik jelasyon, Enkapsülasyon, Siyah havuç, Antosiyanin, Ionic gelation, Encapsulation, Black carrot, Anthocyanin
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Yapılan çalışmanın amacı; iyonik jelasyon yönteminin kullanılarak toz siyah havuç antosiyaninlerinin aljjinat çapraz bağları ile kaplanarak yüksek verimde enkapsülasyonu işlemidir. Siyah havuç antosiyaninlerinin aljinat-jelatin kaplı tanecikler ile enkapsüle edildiği çalışmada optimum koşulların belirlenmesi amacıyla Tepki Yüzey Metodu (RSM) kullanılmıştır. Yapılan ön denemelerde enkapsülasyon işleminde kapsüllerin nitelikleri üzerine etkisi olduğu bilinen kaplama maddesi konsantrasyonları, çapraz bağlayıcı konsantrasyonu ve reaksiyon süresi RSM için etkili değişken faktörler olarak belirlenmiştir. Bu faktörlerin Enkapsülasyon Verimi (EV), Salım Hızı (SH) ve Partikül Çapı (PÇ) değerleri üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla RSM bağlı olarak Yüz Merkezli Merkezi Bileşen Deneme Desenine (FCCCD) göre hazırlanmış deneme deseni kullanılmıştır. Yapılan ön denemelerde; sodyum aljinat, jelatin, CaCl2, sodyum stearat konsantrasyonları ve bekletme süresi en etkili faktörler olarak belirlendiğinden, RSM için bağımsız değişkenler olarak alınmışlardır. Sonuç olarak incelenen bağımsız değişkenlerden Na-aljinat ve jelatin oranı enkapsülasyon verimi için istatistiksel olarak önemli olduğunu göstermiştir. Na-Stearat, CaCl2 ve süre değişkenlerinin ise enkapsülasyon verimi üzerine tek başına önemli bir etkiye sahip olmadığı görülmüştür (p>0,05). Na-Alg ve jelatin oranı arttıkça enkapsülasyon veriminde artış gözlenmiştir. Na-stearat, süre ve CaCl2 oranındaki artışla birlikte her üç durumda da Na-Alg oranı arttıkça enkapsülasyon verimi artmıştır. Programın önerdiği modele göre, diğer bağımsız değişkenlerden olan Na-Stearat, süre ve jelatin yüzdesinin enkapsülasyon verimi üzerine etkisi önemli düzeyde olmadığı görülmüştür. Salım hızı üzerine istatistiksel olarak etkisi önemli olan Na-Alg ve CaCl2 oranı kapsüllerin çapraz bağlanma reaksiyonuyla ilgili olduğu görülmüştür. Na-Alg ve CaCl2 oranı arttıkça kapsüller daha iyi çapraz bağlandığı ve daha sıkı bir jel oluşturduğu görülmüştür. İkili interaksiyonlara bakıldığında ise Na-Alg oranı ve jelatin oranının birlikte salım hızı üzerine düşürücü etkisi gözlenmiştir. 3 boyutlu grafikler ve ikili interaksiyonlar incelendiğinde en yüksek partikül çapına jelatin yüzdesinin %10 olduğu değerlerde ulaşılmıştır. Jelatin oranı arttıkça partikül çapı da artmıştır. Süre artıkça da partikül çapı azalmıştır. Jelatin-CaCl2 oranlarının ise yüksek değerlerinde partikül çapı da yüksek değerlere ulaşmıştır. Ayrıca Na-stearat ve CaCl2 oranı arttıkça partikül çapıda arttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is; It is the process of encapsulation of powdered black carrot anthocyanins with algginate cross-links using the ionic gelation method. In the study in which black carrot anthocyanins were encapsulated in alginate-gelatin coated particles, Reaction Surface Method (RSM) was used to determine the optimum conditions. In the preliminary trials, the coating material concentrations, crosslinker concentration and reaction time, which are known to have an effect on the properties of the capsules in the encapsulation process, were determined as effective variables for RSM. In order to determine the effects of these factors on Encapsulation Efficiency (EE), Emission Rate (ER) and Particle Diameter (PD) values, a trial design prepared according to Face Centered Central Composite Design (FCCCD) was used. In the preliminary trials; since sodium alginate, gelatin, CaCl2, sodium stearate concentrations and holding time were determined as the most effective factors, they were taken as independent variables for RSM. As a result, the ratio of Na-alginate and gelatin, among the examined independent variables, showed that it was statistically significant for encapsulation efficiency. It was observed that Na-Stearate, CaCl2 and time variables alone did not have a significant effect on the encapsulation efficiency (p> 0,05). As the ratio of Na-Alg and gelatin increased, an increase in encapsulation efficiency was observed. With the increase in Na-stearate, time and CaCl2 ratio, the encapsulation efficiency increased as the Na-Alg ratio increased in all three cases. According to the model proposed by the program, it was observed that the effects of Na-Stearat, duration and gelatin percentage, which are among the other independent variables, on encapsulation efficiency were not significant. ix The ratio of Na-Alg and CaCl2, which has a statistically significant effect on the release rate, was found to be related to the cross-linking reaction of the capsules. It has been observed that the higher the Na-Alg and CaCl2 ratio, the better the capsules crosslink and form a tighter gel. When the binary interactions were examined, it was observed that the Na-Algae ratio and the gelatin ratio together had a lowering effect on the release rate. When 3-dimensional graphics and binary interactions were examined, the highest particle diameter was reached with 10% gelatin percentage. As the gelatin ratio increased, the particle diameter increased. Particle diameter decreased as the time increased. Particle diameter reached high values at high values of gelatin-CaCl2 ratios. It also showed that the particle diameter increased as the Na-stearate and CaCl2 ratio increased.