24-26 eylül 2019 ve 11 Ocak 2020 Silivri depremlerinin odak mekanizma çözümleri
Focus mechanism solutions of 24-26 september 2019 and 11 January 2020 Silivri earthquakes
  1. Tez No: 667539
  2. Yazar: KADER ZENGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzey Anadolu Fay Zonu, Marmara Bölgesi, Odak Mekanizma Çözümü, Silivri Depremleri, zSacWin, North Anatolian Fault Zone, Marmara Region, Focal Mechanism Solution, Silivri Earthquakes, zSacWin
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada Marmara Denizi'nde meydana gelen 24 Eylül 2019, 26 Eylül 2019 ve 11 Ocak 2020 Sivrice depremlerinin odak mekanizma çözümleri yapılmış ve bölgenin aktif tektonik yapısı ile ilişkilendirilmeye çalışılmıştır. Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) Marmara bölgesinin depremselliğini etkileyen en önemli aktif yapıdır. Bu bölgede tarihsel dönemde MS ≥ 6.8 olan 42 adet deprem meydana gelmiştir. KAFZ incelendiğinde ise magnitüdü 7'den büyük depremlerin doğudan batıya göç ettiği belirlenmiştir. KAFZ üzerinde meydana gelen son büyük deprem ise 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Mw=7.4 büyüklüğündeki Gölcük depremidir. Büyük depremlerin doğudan batıya göçü düşünüldüğünde ise bir sonraki büyük depremin Marmara Bölgesinde meydana gelmesi olasıdır. Bu sebeple bu bölgede yakın zamanda meydana gelen orta büyüklükteki 24 Eylül 2019, 26 Eylül 2019 ve 11 Ocak 2020 Sivrice depremleri, bu bölge için önemli depremlerdir. Bu depremlerin P dalgası ilk hareket yönü hesaplanarak odak mekanizma çözümü yapılmıştır. Odak mekanizma çözümleri için zSacWin programı kullanılmıştır. Odak mekanizma çözümleri incelendiğinde 24 Eylül 2019 – Sivrice depreminin sağ yönlü doğrultu atım bileşenli ters faylanma mekanizması, 26 Eylül 2019 – Sivrice depreminin sağ yönlü doğrultu atım bileşenli ters faylanma mekanizması, 11 Ocak 2020 – Sivrice depreminin ters bileşeni baskın sağ yanal faylanma özelliği gösterdiği belirlenmiştir. Çözümü yapılan depremlerin KAFZ'nin kuzey kolunda yerkabuğunun ilk 20 km'si içerisinde meydana gelen, sığ odaklı depremler oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, focal mechanism solutions of September 24, 2019, September 26, 2019 and January 11, 2020 Sivrice earthquakes in the Marmara Sea were made and tried to be associated with the active tectonic structure of the region. The North Anatolian Fault Zone (NAFZ) is the most important active structure affecting the seismicity of the Marmara region. In the historical period, there were 42 earthquakes with a rate of 6.8 AD in this region. When the NAFZ was examined, it was determined that earthquakes with magnitudes greater than 7 migrated from east to west. The last major earthquake that occurred on the NAFZ is the Gölcük earthquake with Mw = 7.4 magnitude that occurred on August 17, 1999. Considering the migration of large earthquakes from east to west, it is possible that the next major earthquake will occur in the Marmara Region. For this reason, the medium-sized September 24, 2019, September 26, 2019 and January 11, 2020 Sivrice earthquakes in this region are important earthquakes for this region. The focal mechanism solution is made by calculating the first movement direction of the P wave of these earthquakes. The zSacWin program was used for focal mechanism solutions. When the focal mechanism solutions were examined, it was determined that the reverse faulting mechanism of September 24, 2019 - Sivrice earthquake with right-sided strike-slip component, the reverse-faulting mechanism with right-sided strike-slip component of the Sivrice earthquake of September 26, 2019 -The reverse component of the Sivrice earthquake showed dominant right-lateral faulting. It has been determined that the earthquakes solved are shallow-oriented earthquakes occurring within the first 20 km of the earth's crust in the northern branch of the NAFZ.