Ticari davalarda dava şartı olarak arabuluculuk
Mediation in commercial cases as a condition of litigation
  1. Tez No: 667619
  2. Yazar: İSMAİL AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL HANAĞASI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Arabuluculuk, Dava Şartı, Ticari Dava, Ticari Davalarda Dava Şartı Olarak Arabuluculuk, Mediation, Condition of Litigation, Commercial Case, Mediation in Commercial Cases as a Condition of Litigation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medeni Usül İcra İflas Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 357
Özet
Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri içinde yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biri de arabuluculuktur. Nitekim dünyanın birçok ülkesinde bu yönteme ilişkin düzenlemeler mevcuttur. Ülkemiz açısından da gönüllü arabuluculuk, hayatımıza Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile girmiştir. 2018 yılından sonra ise dava şartı arabuluculuğa ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Çalışmamızda ise 01.01.2019 tarihinde 7155 sayılı Kanunla yürürlüğe giren“ticari davalarda dava şartı arabuluculuk”konusu incelenmiştir. Çalışmamızın Birinci Bölümünde, arabuluculuğun tanımı yapılmış ve kuramsal çerçevesi çizilmiştir. Ayrıca bu bölümde, dava şartı kavramının ne olduğu belirtildikten sonra arabuluculuğun dava şartı olarak düzenlenmesinin dava açılmasına etkileri incelenmiştir. Çalışmamızın İkinci Bölümünde ise, ticari davalarda dava şartı arabuluculuğun şartları ve kapsamı incelenmiştir. Bu Bölümde öncelikle ticari davanın tanımı yapılmış, ardından hangi hallerde dava şartı arabuluculuğun uygulanacağı veya uygulanmayacağı anlatılmıştır. Çalışmamızın son Bölümünde ise, dava şartı niteliğindeki arabuluculuk faaliyetinin başlatılması, devam ettirilmesi, anlaşmayla sona ermesi durumunda anlaşma belgesi ve bu belgenin hukuki niteliği, şarta bağlı olarak düzenlenmesi, dava açılamaması ve tarafların anlaşamaması, belgenin icra edilmesi ve bu belgede yer alan hususlar hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mediation is one of the widely used methods in alternative dispute resolution methods. As a matter of fact, there are regulations regarding this method in many countries of the world. Voluntary mediation has entered our lives with the Mediation Law in Legal Disputes in our country. After 2018, arrangements were made for the mediation as a condition of litigation.In our study, the issue of“mediation as a condition of litigation in commercial cases”, which entered into force with Law No. 7155 on 01.01.2019, was examined. In our study, the issue of“mediation as a condition of litigation in commercial cases”, which entered into force with Law No. 7155 on 01.01.2019, was examined. In the first part of our study, mediation is defined and its theoretical framework is drawn. In addition, in this section, the effects of regulating mediation as a condition of litigation on filing a lawsuit have been examined after specifying what the concept of litigation clause is. In the second part of our study, the terms and scope of mediation as a condition of litigation in commercial cases are examined. In this section, first of all, the definition of the commercial case is made, and then it is explained in which cases whethEDer the case condition mediation will be applied or not.