Şirketlerin sürdürülebilirlik anlayışlarının kurumsal itibara etkisi (Türk ve İspanyol markalarının karşılaştırmalı bir analizi)
The impact of companies' sustainability concepts on corporate reputation (A comparative analysis of Turkish and Spanish brands)
  1. Tez No: 667689
  2. Yazar: ESRA KARADENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER FATMA GÖKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, kurumsal itibar, kurumsal sürdürülebilirlik, sürdürülebilirlik raporlaması, finansal olmayan raporlama, Sustainability, corporate reputation, corporate sustainability, sustainability reporting, non-financial reporting
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
21. yüzyıl dünya çapında iklim krizi, göç, ekonomik zorluklar gibi bütün toplumları ilgilendiren önemli konulara, sorunlara işaret eden bir zaman dilimi olmaktadır. Birleşmiş Milletler Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), dünyanın yüzeyinin 1 santigrat derece ısındığını ve yaşamın mümkün olmayacağı 3-4 santigrat derecelik bir ısınmaya doğru hızla ilerlediğini; özellikle inşaat, havayolu gibi sektörlerde çok ciddi önlemler alınması gerektiğini belirtiyor. Tüketiciler ve hükümetlerin yanı sıra küresel çapta karşılaşılan bu sorunlara büyük şirketlerin faaliyetleri de büyük etki yaratıyor. Bunun bir sonucu olarak günümüzde kurumlar faaliyetlerini yerine getirirken artık sadece kar odaklı olamamakta, hizmetlerini gerçekleştirirken faaliyet gösterdikleri topluma nasıl daha fazla katkıda bulunup değer katabileceklerini, sorunların çözümüne nasıl ortak olabileceklerini de düşünmek durumundadır. Zaman içerisinde ürün ve hizmetlerin benzeşmesi sonucu, şirketlerin topluma nasıl değer kattıkları da paydaşlar tarafından önemsenmeye başlamıştır. Bunun bir sonucu olarak da iş dünyasında“sürdürülebilirlik”dediğimiz yeni bir iş modeli ortaya çıkmıştır. Şirketler git gide sürdürülebilirliği daha çok stratejilerine entegre etmekte ve sadece sayıca büyümeyi değil değer olarak da büyümeyi önemli saymaktadır. İçinde bulunduğumuz hızla değişen çevrede; ekonomik, sosyal ve çevresel sorumluluğa sahip şirketler daha avantajlı konumda olabilmektedir. Bu çalışmayla Türk ve İspanyol şirketlerinin sürdürülebilirlik faaliyetleri ele alınarak, iki ülke şirketlerinin sürdürülebilirlik raporları incelenerek, sürdürülebilirlik faaliyetleri kurumsal itibar bağlamında incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The 21st century is a time period that points to important issues and problems that concern all societies such as climate crisis, migration, and economic difficulties. The United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) stated that the surface of the earth is warming by 1 degree Celsius and that it is rapidly moving towards a warming of 3-4 degrees Celsius where life will not be possible; and very serious measures should be taken especially in sectors such as construction and airlines. In addition to consumers and governments, the activities of large companies also have a great impact on these global problems. As a result of this, today's institutions cannot only be profit-oriented when performing their activities, but also have to think about how they can contribute more and add value to the society in which they operate, and how they can be partners in the solution of problems while performing their activities. As the products and services became more similar throughout the time, how companies add value to the society has started to be considered by stakeholders. As a result of this, a new business model that we call“sustainability”has emerged in the business world. Companies are increasingly integrating sustainability into their strategies and cares not only growth in numbers but also growth in value. In the rapidly changing environment we are in today, companies with economic, social and environmental responsibility can be in a more advantageous position. With this study, the sustainability activities of Turkish and Spanish companies will be considered, the sustainability reports of the companies of the two countries will be examined and the sustainability activities will be examined in the context of corporate reputation.