İbn Rüşd'ün Bidâyetü'l-Müctehid kitabında Mâlikî mezhebiyle bağı (Namaz bölümü üzerine uygulamalı bir çalışma)
Ebn Rushed's Bedâyatu'l-Mujtehed book of Mâlikî sahebi bond (An applied study on the department of prayer)
  1. Tez No: 667781
  2. Yazar: NAJIA MASOUD AHMED ALAWER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MARWAN MOHAMMED ABDULLAH MOGHALLES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Rüşd, Maliki Mezhebi, İrtibat, Bidâyetü'l-Müctehid, Namaz kitabı, Ebn Rushed, Maliki Sect, Liaison, Bedâyaty'l-Mujtahid, Prayer book 2021, 109 Pages
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
İbn Rüşd el-Hafid, adı Bidâyetü'l-Müctehid ve Nihâyetü'l-Muktesid Kitabı ile ilişkilendirilen Maliki mezhebinin öne çıkan âlimler arasında sayılmaktadır. Bu kitap, mezhepler arası karşılaştırmalı bir fıkıh kitabıdır. Kendisinin Maliki fıkhında herhangi bir kitabı bilinmemektedir. Müellif, Bidâyetü'l-Müctehid ve Nihâyetü'l-Muktesid kitabında meseleleri dört mezhebin görüşlerine arz etmekte, sonra ihtilaf nedenlerini her mezhebin delillerini ortaya koyarak açıklamaktadır. Ardından bu görüşler arasında tercihte bulunmaktadır. Bazen de herhangi bir tercihte bulunmadan sadece meselenin arzıyla yetinmektedir. Çalışmada, İbn Rüşd'ün, mensup olduğu Maliki mezhebi ile irtibat derecesini ve Maliki mezhebinden aktardığı görüşlerin sıhhat derecesini ortaya koymak istedim. Bununla birlikte tercih ettiği görüşlerin mezhebinin görüşlerine uygunluk derecesini de açıklamak istedim. Bu amaçla namaz kitabında yer alan bazı meseleleri inceledim. Çalışma önsöz, iki bölüm ve bir sonuç bölümünden oluşmaktadır. İlk bölümde İbn Rüş'ün biyografisinden, mezhebinden, Bidâyetü'l-Müctehid kitabından, Maliki mezhebi ve gelişim aşamalarından, mezhepte itimat edilen kitaplardan, İbn Rüş'dün Maliki mezhebindeki konumu ve ondan etkilenme derecesinden bahsettim. Uygulamalı bölüm olan ikinci bölümde, beş ana başlık altında on üç meseleyi ele aldım. Her meseleyi iki başlık altında inceledim. a) Mâlikî mezhebinden aktarılan görüşün sıhhat derecesi b) İbn Rüşd'ün tercihi ve bunun mezhebe uygunluğu. Daha sonra hatime bölümünde elde ettiğim sonuçları zikrettim. Bunların en önemlisi, İbn Rüşd'ün, Maliki mezhebi âlimleri arasındaki konumu, kendisinin Bidâyetü'l-Müctehid ve Nihâyetü'l-Muktesid kitabı mezhep içerisinde itimat edilen bir kitaptır. Bunun yanında tercihleri, onun mezhebine bağlı kalmadığınıa delalet etmektedir.
Özet (Çeviri)
Abstract: Ibn Rushd al-Hafid is considered among the prominent scholars of the Maliki madhhab, whose name is associated with the Bidâyatü'l-Muqtahid and Nihâyetü'l-Muqtesid Book. This book is a comparative fiqh book between sects. There is no known book of him in Maliki fiqh. The author, in his book Bidâyatü'l-Müctehid ve Nihâyetü'l-Muktesid, presents the issues to the views of four madhhabs, then explains the reasons for the dispute by revealing the evidence of each sect. Then he makes a choice among these views. Sometimes it is contented with the desire of the matter without making any choice. In the study, I wanted to reveal the degree of contact of Ibn Rushd with the Maliki sect to which he belongs and the degree of soundness of the views he conveyed from the Maliki sect. However, I also wanted to explain the degree of compatibility of his preferred views with the views of his sect. For this purpose, I examined some issues in the prayer book. The study consists of a preface, two parts and a conclusion part. In the first part, I talked about Ibn Rush's biography, his sect, the book of Bidâyatü'l-Mujtahid, the Maliki sect and its development stages, the books that are relied on in the sect, the position of Ibn Rushd in the Maliki sect and the degree of being influenced by him. In the second part, which is the applied part, I dealt with thirteen issues under five main headings. I have examined each issue under two headings. a) The degree of soundness of the opinion conveyed from the Maliki sect b) The preference of Ibn Rushd and its suitability to the sect. Then I mentioned the results I achieved in the hatime section. The most important of these is the position of Ibn Rushd among the scholars of the Maliki sect and his Bidâyatü'l-Mujtahid and Nihâyetü'l-Muqtesid book is a book that is trusted within the sect. Besides, his preferences indicate that he does not adhere to his sect.