Savaşa tanıklık eden medya mensuplarında psikolojik iyi oluş ve dini başa çıkma: Nitel bir araştırma
Psychological well being and religious coping in press members that witnessed war: A qualitative research
  1. Tez No: 667812
  2. Yazar: FATMA ABAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT HOROZCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Gazetecilik, Psikoloji, Religion, Journalism, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Psikolojik İyi Oluş, Psikolojik Destek, Psikolojik Zorluk, Dini Başa Çıkma, Savaş, Gazeteci, Medya mensubu, Muhabir, Saha Prodüktörü, Kameraman, Yönetmen, Psychology of Religion, Psychological Well-Being, Psychological Support, Psychological Struggle, Religious Coping, War, Journalist, Press Member, Reporter, Field Producer, Cameraman, Producer
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışmanın amacı savaşa tanıklık eden medya mensuplarının mesleklerini icralarından kaynaklanan deneyimlerini din psikolojisi bağlamında ele almaktır. Bu çerçevede savaşa tanıklık etmenin nedenle olduğu psiko-sosyal zorluklara ve bunlarla baş etme stratejilerine odaklanılmış, bilhassa dini inanç ve yaşantılarıyla mesleki deneyimleri arasındaki ilişki derinlemesine araştırılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi tercih edilmiş, nitel araştırma desenlerinden olgu bilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Çalışmada görüşme (mülakat) tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda medya mensuplarının büyük çoğunluğunun mesleklerini icraları esnasında birçok psiko-sosyal zorlukla karşılaştıkları, bununla birlikte mesleki doyum yaşadıkları, zorluklarla farklı yöntemler kullanarak başa çıktıkları, özellikle savaştan neden olduğu zorlukları aşmada olumlu dini başa çıkmaya başvurdukları tespit edilmiştir. Katılımcıların bazıları için savaşta yaşadıkları travmaların psikolojik destek gerektirdiği kanaatine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to study the experiences of media members who witnessed the war arising from their profession in the context of the psychology of religion. In this context, the psychosocial difficulties caused by witnessing the war and the strategies to cope with them are focused on, especially to get the bottom of the relationship between religious beliefs and experiences and their professional experiences. Qualitative research method is used throughout the research as the preferred mode of research whereas phenomenology design was chosen from amongst the qualitative designs. Interview technique is used in this work. At the end of the research, it was confirmed that the majority of media members encountered many psycho-social difficulties during their profession, experienced professional satisfaction, coped with difficulties by using different methods, and they turned to positive religious coping methods to overcome their struggles especially stemming forth from war. For some of the participants, it was concluded that the traumas they experienced during the war required psychological support.