Toplam kalite yönetiminin endüstri 4.0 bileşenleri ile etkileşiminin analizi
Analysis of interaction between total quality management and industry 4.0 components
- Tez No: 667821
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞEN AKMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Fabrika, Endüstri 4.0, TKY, TKY Prensipleri, TKY Uygulamaları, Smart Factory, Industry 4.0, TQM, TQM Principles, TQM Applications
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
İlk üç sanayi devrimi yeni teknolojik gelişmelerle her seferinde insan merkezli uygulamalara yepyeni boyutlar getirmiştir. Dördüncü sanayi devrimi olarak adlandırılan Endüstri 4.0'da insanla yapılan pek çok iş, otomasyona ve teknolojiye dayalı sistemlere ve hatta robotlara devredilmekte, tekrarlı ve hata kabul etmeyen işlemler bu insansız sistemlerle neredeyse sıfır hata ile yapılmaktadır. Bu gelişmelerin etkisi ile Endüstri 4.0, bir yandan işletmelere oldukça etkin kaynak yönetimi sağlarken, bir yandan da pek çok kilit taşını yerinden oynatmaya hızla devam etmektedir. Bu açıdan, yönetim sistemlerinin de değişime uğrayacağı aşikârdır. Benzer nedenlerle, Endüstri 4.0, halen işletmelerde yaygın olarak kullanılan ve yönetim uygulamalarından olan Toplam Kalite Yönetimi (TKY) uygulamalarını ve prensiplerini köklü olarak etkileyecektir. Değişimler, yönetimin uygulamada kullanması gereken prensiplerin konumuna ve etkisine farklı bir yön vermektedir. Bazı TKY prensipleri, geliştirilen teknoloji ve sistemlerle, organizasyonda uygulaması tam olarak garanti altına alınmış ve sistemin kendiliğinde var olması sağlanmış“doğal yönetim bileşenleri”haline gelmiştir. Bazı prensipleri uygulamak kolaylaşırken, bazı TKY prensiplerinin ve uygulamalarının da işletme yönetimi açısından yeniden konumlanması gerekebilir. Bu nedenle bu çalışmada, kapsamlı bir TKY ve Endüstri 4.0 literatür araştırması ve analizinin ardından TKY prensiplerinin Endüstri 4.0 uygulaması yapan işletmelerdeki durumu ve etkileşimi, ISO 9001:2015 TKY Prensipleri çerçevesinden hem bir modelleme yapılmış hem de anket çalışması yapılarak TKY prensiplerinin Endüstri 4.0 ortamındaki değişimlerini belirlemeye yönelik olarak istatistiksel değerlendirmeler yapılmıştır. Ayrıca TKY prensiplerinin Endüstri 4.0 ortamındaki etkileşimlerini belirlemeye yönelik bulanık DEMATEL yöntemi uygulanmıştır. Tez sonucunda IoT ve akıllı fabrika uygulamaları ile TKY prensipleri arasında ilişki tespit edilmiş, kanıta dayalı karar verme, iyileşme ve süreç yönetimi prensiplerinin Endüstri 4.0'la çok daha kolay uygulandığı, liderlik ve çalışanların katılımı prensiplerinin gelişmeye devam ettiği ve yeniden yorumlanması gerektiği, ilişki yönetimi prensibinin henüz yeterli düzeyde bir gelişime ulaşmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The first three industrial revolutions have brought brand-new dimensions to humancentered applications with its new technological developments. With Industry 4.0 which is called fourth industrial revolution, many human-made business systems were transferred to automation, technology based systems and even to robots. These unmanned systems provided almost error-free operations at repeated processes and at critical process steps. It continues rapidly to move many milestones and key factors in sectors. From this point of view, it is obvious that the management systems will also change. For similar reasons, Industry 4.0 will radically influence Total Quality Management (TQM) principles and applications, which are currently widely used in enterprises as part of management practices. The changes provided with Industry 4.0, give a different direction to the position of and impact of TQM applications and principles. Some TQM principles and applications have become“natural management components”of the system with new techologies and technological systems which assure their existance. While the execution of some TQM applications and principles have become rather easy, some TQM applications and principles should be repositioned in terms of business management. That's why, after a comprehensive literature research and analysis related to TQM and Industry 4.0, both modelling and a survey and its statistical analysis have been applied to detect and define the status of TQM Principles in Industry 4.0 envirenment. Additionally, the interaction among TQM principles in Industry 4.0 envirenment has been examined. The thesis ends with findings and suggestions. In the end of the thesis, a relation was detected between IoT, smart factory and TQM principles. Accordingly, Industy 4.0 supports high level of applications of evidence-based decision making, improvement and process management principles while leadership and employee participation shall need new approaches and relationship management has not reached out efficent application yet.