Moonculuk ve Opus Dei tarikatları -benzerlikler ve farklılıklar-
Moonism and Opus Dei cults -similarities and differences-
  1. Tez No: 667820
  2. Yazar: EMRAH SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KUBAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Moonculuk, Opus Dei, Sun Myung Moon, Josemaria Ecsriva, Hıristiyanlık, Moonism, Opus Dei, Sun Myung Moon, Josemaria Escriva, Christianity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
XX. yüzyıla gelindiğinde yaşanan teknolojik ve bilimsel ilerlemelerden din olgusu da etkilenmiştir. Bu ilerlemelerin yanı sıra bu yüzyılda belirgin bir şekilde ortaya çıkan“sekülerizm anlayışı”da bu hareketlerin ortaya çıkışını tetiklemiştir. Genellikle Tanrı tarafından kendisine görev verildiğini iddia eden karizmatik liderlere sahip olan bu hareketler geleneksel dinlere kafa tutmuş, onlardan büsbütün bir kopuş sergilemeden insanlığa yeni bir mesaj ve yeni bir yaşam tarzı sunmaya çalışmıştır. Moonculuk, 1954 yılında Protestan Hıristiyanlık ve Uzak Doğu din ve felsefelerinin (özellikle Ying Yang ve Konfüçyanizm) bir sentezi olarak Güney Kore'de kurulan bir dini akımdır. Akım merkezi daha sonra ABD'ye taşınmıştır. Kaynak olarak kendisine Kitab-ı Mukaddes'i edinse de akımın kurucusu olan Sun Myung Moon, tanrıdan kendisine vahyedildiğini iddia ettiği öğretilerden oluşan Divine Principle( İlahi İlke)'yi ortaya koymuştur. Divine Principle, akımın ana kitabı olmuştur. Akımın temel ilkesi Divine Principle'de de geçtiği gibi bütün insanlığı kapsayan, tek millet ve tek dile dayalı ortak bir kültür oluşturmaktır. Bunu gerçekleştirmek için akım dünya genelinde çalışmalarını yürütmektedir. Opus Dei, 1928 yılında Josemaria Escriva tarafından Madrid'de kurulan Katolik Kilisesi'ne bağlı şahsi bir piskoposluktur. Opus Dei'nin temel ilkesi bütün Hristiyanları muhatap alarak bütün sosyal sınıflarda bulunan Hristiyanlara kendi inançlarına göre bir hayat tarzı sağlamak ve dindarlaşma olgusunu her kesimde gerçekleştirme olarak ifade edilebilir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde Moonculuğun kuruluşunu; bu akımın inanç esas ve öğretilerini, ikinci bölümde Opus Dei tarikatını ve son bölümde ise verilerin bizlere sunduğu imkân çerçevesinde bu iki dini hareketin benzerlikler ve farklılıklarını ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
In the 20th century, the phenomenon of religion was also affected by the technological and scientific progresses. Aside from these advances, the“understanding of secularism”that emerged prominently in this century triggered the occurance of these movements.These movements, which often have charismatic leaders claiming to be assigned to them by God, have challenged traditional religions, trying to present a new message and a new lifestyle to humanity without a complete break from them. Moon is a religious movement which was born in South Korea in 1954 as a synthesis of Protestant Christianity and Far Eastern religions and philosophies (especially Ying Yang and Confucianism). The center of this movement was later moved to USA. Although the Bible was its source, Sun Myung Moon, the founder of the movement, introduced the Divine Principle which consists of the teachings that he claimed were revealed to him from God. Divine Principle has been the main book of the movement. The basic principle of the movement is to create a common culture based on one nation and one language, which includes all humanity, as it was mentioned in the Divine Principle. To achieve this, the movement pursues its work all around the world. Opus Dei is a personal diocese affiliated with the Catholic Church which was established in Madrid by Josemaria Escriva in 1928. The basic principle of Opus Dei can be expressed as dealing with all Christians and providing a life style for Christians in all social classes according to their own beliefs and realizing the phenomenon of becoming religious in all segments. Our study consists of three parts. In the first part, the establishment of Moonism; the principles and teachings of this movement; In the second part, we tried to reveal the Opus Dei sect and, in the last part, with in the scope of the possibilities provided by the data, the similarities and differences of these two religious movements.