Kamu hastanelerinde iş sağlığı ve güvenliği sorunu: Devlet hastanesinde bir araştırma
Occupational health and safety in public hospitals: A study in a state hospital
- Tez No: 667829
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP ÇAKMAK BARSBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Hospitals, Health Care Management, Healtcare Management
- Anahtar Kelimeler: İş Kazası, İş Sağlığı ve Güvenliği, Karma Araştırma, Mixed Research Design, Occupational Health and Safety, Work Accident
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı, Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir devlet hastanesinde çalışanlardan 2018-2019 yıllarında iş kazasına maruz kalanların sosyo-demografik özelliklerini ve çalışma koşullarını açıklamak, ayrıca geçirdikleri iş kazasının türünü belirlemek, iki yıllık kesitsel zaman dilimindeki iş kazası sıklık ve kaza olabilirlik oranlarını hesaplamaktır. Bu çalışmanın araştırma problemi, katılımcıların geçirdikleri iş kazasına yönelik deneyimlerine ilişkin ifadeleri üzerinden hastanelerde iş kazalarına yönelik proaktif bir yönetim yaklaşımı çerçevesini tanımlamaktır. İş kazalarına ilişkin veriler, sıralı açıklayıcı karma araştırma tasarımına uygun olarak çoklu ve tamamlayıcı veri kaynaklarından toplanmıştır. Kesite alınan zaman diliminde 69 iş kazasının olduğu bulunmuş ve 63 iş kazası geçiren katılımcı ile görüşme yapılmıştır. Katılımcılardan lisansüstü eğitim mezunu olanların ve kadınların daha az iş kazasına maruz kaldığı bulunmıştur. Maruz kalınan iş kazaları büyük oranda delici ve kesici alet ile meydana gelen yaralanmadır. Katılımcıların iş kazası geçirmesi sonrasında bildirim ve diğer işlemler için ortalama 1 iş günü kaybının oluştuğu bulunmuştur. Hastanelerde iş güvenliği ve çalışan sağlığını etkileyen tüm faktörler göz önüne alınarak ve sürece çalışanlar dahil edilerek bütüncül ve kanıta dayalı bir yaklaşımla yönetsel kararların alınması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to explain the socio-demographic characteristics and working conditions of those who were exposed to an occupational accident in 2018 and 2019, also to determine the type of occupational accident, to calculate incidence rate of occupational injuries and accident likelihood in a hospital affiliated to the Turkish Ministry of Health. The problem statement of this study was to define a proactive management approach framework for occupational injuries based on participants' views on their experiences with an occupational accident. In accordance with the sequential explanatory mixed research design, data on occupational accidents in the hospital were collected by accessing multiple and complementary data sources. There were 69 occupational accidents and I interviewed 63 participants who exposed to an occupational injury. Participants with graduate education background and female workers were exposed to fewer occupational accidents. Most of the occupational accidents occurred with cutting and piercing materials. Participants lost an average of 1 working day for notification and other procedures after exposure to occupational injury. Managerial decisions should be taken with a holistic and evidence-based approach, considering all factors affecting occupational safety and employee health in hospitals including employees.