Küçük hücreli dışı akciğer kanseri tanılı hastalarda nükleolin, nükleofosmin, PTN düzeylerinin belirlenmesi
Evaluation of nucleolin, nucleophosmin, PTN levels in patients with non small cell cancer
  1. Tez No: 668037
  2. Yazar: GÜL AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR EŞBAH
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: akciğer, kanser, nükleolin, nüklofosmin, pleotropin
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Akciğer kanseri tüm dünyada kanserlerden ölümlerin en sık sebebidir. Akciğer kanserlerinin yaklaşık %85ini küçük hücreli dışı akciğer kanserleri (KHDAK) oluşturmaktadır. Bu çalışmada Serum pleitropin(PTN), nükleolin(NCL), nükleofosmin(NPM) düzeylerinin akciğer kanserinde tanı, takip ve tedavide, prognoz tayinini ve tedavi yanıtı değerlendirilmesinde belirteç olarak kullanılabilirliği araştırılırmıştır. Gereç ve Yöntemler: Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji bölümüne başvuran, tanıları histopatolojik olarak doğrulanmış Küçük Hücreli Dışı akciğer kanseri tanılı 34 hasta ve İç Hastalıkları polikliniğine başvuran, herhangi bir malignite tanısı olamayan 35 hasta; dışlanma ve dahil edilme kriterlerine göre çalışmaya alındı. Kontrol grubunun, akciğer kanseri tanılı hastaların kemoterapi öncesinde ve 3-4 kür kemoterapi sonrasında alınan serum örneklerinden NCL, NPM, PTN düzeyleri elisa yöntemiyle çalışıldı. Sonuçlar SPSS v.22 paket programı ile değerlendirilmiş, anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Hastaların %97'si erkek, %3'ü kadın cinsiyete sahipti. Yaş ortalaması 63,9 saptandı. Hastaların %56'si skuomöz hücreli karinom tanılı iken, %44'ü adenokarsinom tanılı ve %53'ü evre 3 iken %47'si evre 4 idi. Hastaların ortanca genel sağ kalım süresi 13,7±8,1 ay, ortanca PS süresi 9,3±4,9 ay olarak saptandı. Hasta ve kontrol grubu analizlerinde serum NCL, NPM, PTN düzeyleri hasta grubunda anlamlı olarak yüksek saptandı. Histopatolojik tipe göre adenokarsinomda skuomöz hücreli karsinoma göre anlamlı olarak yüksek saptandı. Kemoterapötik ajanların tedavi yanıtlarına bakıldığında kemoterapi öncesi ve kemoterapi sonrası değerler arasında farklılık vardı ancak istatistiksel anlamlılığa ulaşılamadı. Hasta grubu alt grup analizlerinde serum NCL, NPM, PTN düzeylerinde istatistiksel anlamlılığa ulaşılamadı. Sonuç: Çalışmamız KHDAK hastalarında serum NCL ve NPM düzeylerinin bakıldığı ilk çalışmadır. Yüksek serum NCL, NPM, PTN düzeylerinin kötü prognoz, kötü tedavi yanıtı ve düşük sağkalımı ile ilişkili bulundu. Akciğer kanseri tanılı hastalarda serum NCL, NPM, PTN düzeylerinin değerlendirilmesi sayesinde sağlık personelinin iş gücü kaybını azalacağını, görüntüleme sıklığının azalacağını, prognoz göstergesi olabileceğini, tedavi değişimi veya devamı konusunda klinisyene yardımcı olabilecek ve yol gösterici bir belirteç olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Lung cancer is the most common cause of cancer deaths all over the world. Approximately 85% of lung cancers are non-small cell lung cancers (NSCLC). In this study, the usability of serum pleitropin (PTN), nucleolin (NCL), nucleophosmin (NPM) levels as markers in the diagnosis, follow-up and treatment of lung cancer, determination of prognosis and evaluation of treatment response was investigated. Material and Methods: 34 patients with a diagnosis of non-small cell lung cancer whose diagnosis was histopathologically confirmed and 35 patients who were admitted to the Internal Diseases outpatient clinic without any malignancy diagnosis; NCL, NPM, PTN levels were studied by ELISA method from serum samples of patients with lung cancer before and after 3-4 cycles of chemotherapy and control group. The results were evaluated with the SPSS v.22 package program, and the significance level was accepted as 0.05. Results: 97% of the patients were male and 3% were female. The average age was 63.9 years. While 56% of the patients were diagnosed with squamous cell carinoma, 44% were diagnosed with adenocarcinoma and 53% were stage 3 and 47% were stage 4. The median overall survival of the patients was 13,7 ± 8,1 months, and the median PS duration was 9,3 ± 4.9 months. Serum NCL, NPM, PTN levels were found to be significantly higher in the patient group. According to histopathological type, molecules levels were found to be adenocarsinoma significantly higher than squamous cell carcinoma. When the treatment responses of chemotherapeutic agents were examined, there was a difference between the values before and after chemotherapy, but statistical significance could not be reached. In the patient group subgroup analyzes, no statistical significance was found in serum NCL, NPM, PTN levels. Conclusion: Our study is the first study investigating serum NCL and NPM levels in NSCLC patients. High serum NCL, NPM, and PTN levels were found to be associated with poor prognosis, poor treatment response and low survival. Evaluation of serum NCL, NPM, and PTN levels in patients with lung cancer will reduce the workforce loss of healthcare professionals, decrease the frequency of imaging, may be an indicator of prognosis, and change the treatment. We think that it can be a guiding marker that can help the clinician about or its continuation. Key words; lung, cancer, nucleolin, nucleofosmin, pleotrofin