Küçük hücreli dışı akciğer kanserlerinde ERCC1 ve RRM1 gen ekspresyonlarının prognostik değeri
The prognostic value of gene expressions of ERCVC1 and RRM1 in non small cell lung cancer
- Tez No: 225011
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP HASTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli dışı akciğer kanseri, ERCC1, RRM1, Non small cell lung cancer, ERRC1, RRM1
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserlerinde ERCC1 ve RRM1 Gen Ekspresyonlarının Prognostik DeğeriAmaç: Akciğer kanseri, tanı ve tedavideki tüm gelişmelere rağmen kansere bağlı ölümlerin en sık nedenidir. Prognozun belirlenmesi ve tedaviden yararlanımın arttırılabilmesi için yeni moleküler belirteçlere ihtiyaç duyulmaktadır. ERCC1 (Excision repair cross-comlemetation group 1) nükleotid eksizyon tamir komplexinin 5' endonükleazını kodlayan DNA hasar tamir genidir ve RRM1 de (Regulatory subunit of ribonucleotide reductase) ribonükleotid redüktazın regülatuar alt birimini kodlayan gendir; her ikisi de akciğer kanserli hastaların prognozunu ve kemoterapiye yanıtı belirlemedeki yararları araştırılmaktadır. Biz de, ileri evre KHDAK'li hastalarda RRM1 ve ERCC1 gen ekspresyon profillerinin prognozu ve tedaviye direnci belirlemedeki etkisini araştırmayı hedefledik.Gereç ve yöntemler: Çalışmamızda ileri evre KHDAK'li hastadan bronkoskopik yöntemle alınan biyopsi örneklerinin parafin blokları eritilerek elde edilen mRNA'lardan, RT-PCR yöntemi kullanılarak RRM1 ve ERCC1 gen ekspresyon profilleri incelendi.Bulgular: Çalışmaya alınan 76 hastanın yaş ortalaması 59,8 ± 9,3 (yıl ± SS) idi. Gen ekspresyon düzeyleri ERCC1 için medyan 4,9 (aralık: 2-9), RRM1 için medyan 6,85 (aralık: 1,3-17,7) saptandı. Medyan ekspresyon değerleri cut-off değeri olarak alındığında ERCC1 ve RRM1 düzeyleri ile yaş, cinsiyet, histolojik tip, ECOG, kilo kaybı karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Düşük ERCC1 mRNA düzeyli hastalar (medyan: 5 ay) ile yüksek düzeyli hastaların sağkalım süreleri (medyan: 6 ay) arasında da istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p= 0,41). Benzer şekilde düşük ve yüksek RRM1 mRNA düzeyli hastaların sağkalım süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p=0,43). Sağkalım analizleri kemoterapi alan ve almayan hastalara ayrı ayrı uygulandığında, ERCC1 ve RRM1 düzeylerine göre sağkalımlar arasında da anlamlı farklılık yoktu.Sonuç: Çalışmamızda KHDAK'li hastalarda ERCC1 ve RRM1 gen ekspresyonları düzeyi ile prognoz ve tedaviye direnç arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. ERCC1 ve RRM1 ekspresyonlarının prognozu ve tedaviye direnci belirlemede yardımcı belirteçler olarak kullanılmasını değerlendirebilmek için daha geniş serilerde çalışmalara ihtiyaç olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Purpose: Despite the several improvements in diagnosis and treatment, non small cell lung cancer is the most common leading cause of death due to cancer in the world. New molecular markers are needed to predict the prognosis and to make the treatment benefit more better. ERCC1 is the DNA damage repair gene that encodes 5?endonuclease of nucleotide excision repair complex, and RRM1 is the gene that encodes the regulatory subunit of ribonucleotide reductase. It has been researched the roles of these genes in prediction of prognosis of lung cancer patients and response to chemotherapy. In our study, we aimed to evaluate the effects of ERCC1 and RRM1 gene expressions profiles on the prediction of the prognosis and the treatment resistance in NSCLC patients.Material and methods: In our study, RRM1 and ERCC1 gene expression profiles were examined by RT-PCR method on the bronchoscopic biopsies of advanced stage NSCLC patients.Results: The mean age of the patients in the study was 59.8 ± 9.3 (years ± SD) . The levels of gene expressions of ERCC1 and RRM1 were found to be 2-9 (median 49). and 1.3- 17.7 (median 6.8). No significant difference was detected between ERCC1 and RRM1 levels and age, gender, histologic type, ECOG, weight loss when the median gene expression levels were used as cut off value. Also, no significant difference was not observed for survival analysis between the patients that have low ERCC1 mRNA level (median: 5 months, p=0.41). In addition, no significant difference was detected for the survival analysis between the patients that have the low and high RRM1 m RNA levels (p=0.43). When the survival analyses were evaluated between the patients who had chemotherapy and who did not; no significant difference was detected according to ERRC1 and RRM1 levels.Conclusion: In our study, no statistacally important relation is determined between the ERCC1 and RRM1 gene expression levels and prognosis and resistance to therapy in NSCLC patients. We suggest that more expanded serial studies are needed to clarify the role of ERCC1 and RRM1 gene expressions in the treatment resistance and benefits in the prognosis of NSCLC.