Investigation of the effects of nanoparticles on adhesion properties of single strap repair in composites
Tek şeritli onarımlarda yapıştırma bağlantılarında nano parçacıkların etkisinin araştırılması
- Tez No: 668151
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERKLİĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapışkanla Bağlanmış, Nano-silika, Nano-grafen, Nano-kil, Tek-Şeritli Onarımlar, Gerilme Testi, Adhesively Bonded, Nano-silica, Nano-graphene, Nano-clay, Single- strap Repairs, Tensile Test
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kompozit malzemeler elektronik, havacılık, otomotiv gibi mühendislik uygulama alanlarında kapsamlı bir şekilde kullanılmaktadır. 1970'lerden beri karbon, bor ve aramidler gibi yeni elyafların üretimi ve metal ve seramikten yapılmış matrislerin yeni kompozit yapıları nedeniyle, kompozitlerin kullanımı iyice artmaktadır. Mühendislik uygulamaları alanlarında, yapışkanla bağlanan onarımlar genişleyen mekanik onarım alternatifleridir ve yapışkanla bağlanan onarımların yapıştırma yüzeyinin mukavemetini artırmak için çeşitli nano malzemeler eklenir. Bu tez çalışmasında, cam epoksi kompozit laminatların tek şerit onarımlarında epoksi yapıştırıcının nano malzemeler ile (nano silika, nano grafen ve nano kil) güçlendirilmesinin çekme özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Nano silika, nano grafen ve nano kil parçacıkları epoksi reçineye sırasıyla ağırlıkça (%1, 2, 3, 5 ve 10), (%0,05, 0,1, 1, 3 ve 5), ve (%1, 2, 3, 4 ve 5) oranlarında katılmıştır. Tek şerit onarımları farklı yama oranlarına (D / d = 2 ve D / d = 3) göre gerçekleştirdi. Yama delikleri CNC ile 10 mm çapında açılmıştır. Numuneler çekme testine tabi tutuldu yük taşıma kabiliyetleri ölçüldü. Deneysel sonuçlar, nanokil parçacıklarının ağırlıkça %3'ünün epoksi reçinesindeki tüm nano parçacıklar arasında en iyi çekme kuvveti değerlerine sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Composite materials have been thoroughly using in engineering application areas such as electronics, aerospace, automotive. Due to the production of new fibers such as carbon, boron, and aramids, and new composite structures of matrices made of metals and ceramics since the 1970s, the use of composites has been growing thoroughly. In engineering applications areas, adhesively bonded repairs are expanding mechanical repair alternatives and various nano materials are added to increase the strength of the bonding surface of adhesive bonded repairs. In this thesis, the effects of tensile features of epoxy adhesive with nanomaterials (nano-silica, nano-graphene, and nano-clay) on the glass epoxy composite laminates adhesively bonded single strap repairs are investigated. Nano-silica, nanographene, and nano-clay particles were added to the epoxy resin with an amount of (1, 2, 3, 5, and 10 wt. %), (0.05, 0.1, 1, 3, and 5 wt. %), and (1,2,3,4, and 5 wt. %) respectively. Single strap repairs were used as different patch ratio (D/d=2, and D/d= 3). 10 mm diameter patch holes were opened by a CNC machine. The samples were subjected to tensile testing and their load carrying capability was measured. Experimental results showed that a 3 wt. % ratio of nano-clay particles have the best tensile force values of all nanoparticles in the epoxy resin.