Trafik kazası nedeni ile başvuran olguların özürlülük açısından değerlendirilmesi
The evaluation of the cases who applied due to a traffic accident in terms of disability
- Tez No: 668213
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA DİRLİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Traffic accident, Disability, Trauma, Fracture, Trafik kazası, Özürlülük, Travma, Fraktür
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Road traffic-related injuries resulting in disability and death are a worldwide public health problem. With the development of technology, vehicles have become safer for pedestrians and passengers. In Australia, mortality rates have declined by an average of 3% annually since 1992, but the number of people seriously injured in road crashes is actually increasing. The consequences of non-fatal traffic accidents are increasingly used as an indicator of traffic safety. However, no consensus has been reached on what severity level should be used as a cut-off to evaluate road safety performance. Traffic accidents have an important dimension in terms of traumatic disability. In Turkey, in 2018 a total of 428 311 traffic accidents occurred. A total of 6675 people died in these accidents and a total of 307 071 people were injured. In this study, the physical and mental sequelae of the patients who applied to Adnan Menderes University Hospital Forensic Medicine Polyclinic between 01.04.2018-31.10.2019 and had a traffic accident after 01.06.2015 were evaluated. In this evaluation, the evaluation was made on the basis of the Regulation on Disability Assessment for Adults published in the Official Gazette No. 30692 dated February 20, 2019. In the study, it was planned to determine the age and gender of the cases, internal organ injuries due to traffic accidents, whether there was a bone fracture and the body parts most affected by trauma. Material and Method: A total of 133 cases over the age of 18 who had a traffic accident after 01.06.2015, who applied to Aydın Adnan Menderes University Faculty of Medicine, Department of Forensic Medicine between 01.04.2018-31.12.2019, were evaluated. Age, gender, accident type, accident-related bone fracture, skin lesion, treatment method of these cases, presence of internal organ damage, intracranial hemorrhage, pneumo / hemothorax findings in traffic accident cases and the injury areas and injury severity and the malfunctions detected by the examinations were evaluated on the basis of the Regulation on Disability Assessment for Adults published in the Official Gazette No. 30692 dated February 20, 2019. A total of 133 cases over the age of 18 who had a traffic accident after 01.06.2015, who applied to Aydın Adnan Menderes University Faculty of Medicine, Department of Forensic Medicine between 01.04.2018-31.12.2019, were evaluated. Age, gender, accident type, accident-related bone fracture, skin lesion, treatment method of these cases, presence of internal organ damage, intracranial hemorrhage, pneumo / hemothorax findings in traffic accident cases and the injury areas and injury severity and the malfunctions detected by the examinations were evaluated on the basis of the Regulation on Disability Assessment for Adults published in the Official Gazette No. 30692 dated February 20, 2019. Results and Conclusion: looking at the average age of the cases in our study, it was found that the average age in males was 36.9 and 43.94 in females. When we look at the distribution of the cases in terms of gender, it was found that 71.42% of the total cases were male and 28.57% were female. It was determined that 65% of the active complaints of the cases in our study were related to the musculoskeletal system, 2.3% to the respiratory system, and 14.3% to the nervous system. In the evaluation of the cases in terms of the rate of disability; The mean value was 11.93%, while the average disability rate was 12.43% (+/- 1.23) in males and 10.68% (+/- 1.48) in females. A large proportion of traffic accidents in our country and in the world occur in the young age group and this leads to a decrease in the quality of life of people who have had traffic accidents and great losses in terms of the national economy. In order to prevent these losses, the importance given to visual, audio and written education on traffic rules should increase.
Özet (Çeviri)
Özürlülük.ve ölümle.sonuçlanan.karayolu.trafiğine bağlı yaralanmalar dünya genelinde bir halk. sağlığı sorunudur. Teknolojinin.gelişimi ile.araçlar.yaya.ve.yolcular için daha güvenlikli hale gelmiştir. Avustralya'da, ölüm.oranları.1992'den bu yana yıllık ortalama% 3 azaldı, ancak trafik.kazalarında ciddi.şekilde yaralanan insan sayısı aslında artmaktadır. Ölümcül olmayan.trafik.kazalarının sonuçları.trafik güvenliğinin bir göstergesi olarak.giderek daha fazla.kullanılmaktadır. Ancak karayolu güvenliği performansını değerlendirmek için hangi şiddet seviyesinin cut-off olarak kullanılması gerektiği konusunda ortak bir karara varılmamıştır. Trafik kazaları travmatik özürlülük açısından önemli bir boyuta sahiptir. Türkiye genelinde 2018 yılında toplam 428311 trafik kazası meydana gelmiştir. Bu kazalarda toplam 6675 kişi hayatını kaybetmiş ve toplam 307071 kişi yaralanmıştır. Bu araştırmada01.04.2018-31.10.2019 tarihleri arasında Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi Adli Tıp Polikliniği'ne başvuran ve 01.06.2015 tarihinden sonra trafik kazası geçiren hastaların fiziksel ve ruhsal sekelleri değerlendirmeye alınmıştır. Bu değerlendirmede 20 Şubat 2019 Tarih ve 30692 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirilmesi Hakkında yönetmelik esas alınarak değerlendirme yapılmıştır. Araştırmada olguların yaş ve cinsiyetleri, geçirdikleri trafik kazalarına bağlı iç organ yaralanmaları, kemik fraktürünün mevcut olup olmadığı ve travmaya en çok uğrayan vücut bölgelerinin belirlenmesi planlanmıştır 77 GEREÇ VE YÖNTEM Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'na 01.04.2018-31.12.2019 tarihleri arasındabaşvuran 01.06.2015 tarihinden sonra trafik kazası geçiren 18 yaş üstü toplam 133 olgu değerlendirmeye alınmıştır. Trafik kazası olgularına ait yaş, cinsiyet, kaza türü, kazaya bağlı gelişen kemik fraktürü, cilt lezyonu, bu olguların tedavi şekli, olgularda iç organ hasarı, kafa içi kanama, pnömo/hemotoraks bulgularının var olup olmadığı ve vakaların yaralanma bölgelerine ve yaralanma şiddetine bağlı oluşan ve yapılan muayenelerle tespit edilen arızalarının 20 Şubat 2019 Tarih ve 30692 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirilmesi Hakkında Yönetmelik esas alınarak değerlendirme yapılmıştır. BULGULAR Olguların 95' i (%71.42) erkek, 38' i (%28.57) kadın, yaş ortalaması erkekler için 36,9 ve kadınlar için 43,94 dir. En fazla kemik farktürü erkekler için %25,3 ile alt ekstremite kemik farktürü iken kadınlar için %18,4 ile üst ekstremite kemik farktürü olarak saptandı. Erkek olguların %2,1'inde kadınların ise %5,3'ünde ektsremite kemik fraktürüne ek olarak vertebra fraktürü mevcuttur. Erkeklerin %7,4' ünde ve kadınların %15,8'inde toraksa ait patolojiler izlendi, batın içi kanaması erkeklerde %4,2 iken kadınlarda %13,2 olarak saptandı. Erkeklerde kafa içi kanama oranı %9,5 iken kadınlarda bu oran %7,9 olarak saptandı. 20 Şubat 2019 Tarih ve 30692 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirilmesi Hakkında Yönetmeliği'ne göre olguların %53,4'ünde %1-9 özür oranı, %45,1'inde %10-49 özür oranı, %1,5'inde %50 ve üstü özür oranı saptandı. Sonuç ve tartışma: Araştırmamızda olguların yaş ortalamasına bakıldığında erkeklerde yaş ortalamasının 36.9 kadınlarda yaş ortalamasının 43.94 olduğu saptandı. Olguların cinsiyet açısından dağılımına baktığımızda toplam olguların %71.42'sinin erkek ve %28.57'sinin kadın olduğu saptandı. Araştırmamızdaki olguların aktif şikayetlerinin %65'inin kas iskelet sistemine, %2.3'ünün solunum sistemine,%14.3'ünün sinir sistemine ait sorunlar olduğu saptandı. Olguların özür oranı açısından değerlendirmesinde; ortalama değerin %11.93 olduğu, erkeklerde ortalama özür oranı %12.43 (+/- 1.23) iken kadınlarda ortalama özür oranı %10.68 (+/- 1.48) olarak saptandı. Ülkemizde ve dünyada trafik kazalarının büyük bir oranı genç yaş grubunda meydana gelmektedir ve buda hem trafik kazası geçiren insanların yaşam kalitesinde düşüşe hem ülke ekonomisi açısından büyük kayıplara yol açmaktadır. Bu kayıplarının önüne geçmek için trafik kuralları ile ilgili görsel, işitsel ve yazılı eğitime verilen önemin artması gerekmektedir.