Belediye katı atık yönetimi uygulamalarının iş sağlığı ve güvenliği acısından incelenmesi
Of municipal solid waste management applicationsinvestigation in terms of occupational health andsafety
- Tez No: 668428
- Danışmanlar: PROF. DR. HAFİZ HULUSİ ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Katı Atık, Atık Yönetimi, Belediye, Risk Analizi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Solid Waste, Waste Management, Occupational Healthand Safety, Risk Analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
u çalışmada öncelikle atık, katı atık yönetimi ve belediye katı atık yönetiminin kavramsal çerçevesinin genel prosedürleri açısından Dünyada ve Türkiye'deki uygulamaları konu alan literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra ise katı atık tesislerinde atık yönetimi ve atıkların ayrımı, toplanması, depolanması ve bertarafı sırasında iş sağlığı ve güvenliği tehlike ve risklerinin tespit edilmesi ile bu risklere karşı ne tür tedbirler alınabileceğinin saptanması amaçlanmıştır. Çalışma bu noktadan hareketle belediyeler tarafından katı atıkların toplanması, ayrımı, depolanması ve bertarafında karşılaşılabilecek tehlikelerin belirlenerek risk analizinin yapılması sonucu risklerin kabul edilebilir seviyeye getirilmesi amaçlanmıştır. Katı atık tesislerinde çalışan kişilerin de uzun çalışma saatleri, yoğun iş temposu ve eğitim/bilgi eksikliği gibi nedenlerden dolayı iş kazası risklerinin yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Literatür ve saha araştırmasından sonra risklerin tespiti için Fine-Kinney ve Hata Türü ve Etki Analizi (HTEA/FMEA) yöntemleri kullanılarak risk analizi çalışması yapılmıştır. Fine-Kinney yöntemiyle çalışmada 55, FMEA yöntemiyle 20 faaliyet alanında katı atık tesislerinde karşılaşılabilecek tehlikeler gözlemlenmiştir. Ayrıca 20 faaliyet alanında Fine-Kinney ve FMEA yöntemleri birlikte analiz edilmiş ve karşılaştırılması yapılmıştır. Yapılan karşılaştırma analizi sonucunda; belediyelerdeki katı atık çalışmalarında FMEA yöntemi ile yapılan risk analizi çalışmalarının daha hassas ve kabul edilebilir sonuçları ortaya koyduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study primarily waste, solid waste and municipal solid waste management in the world in terms of overall management and implementation procedures of the conceptual framework of the subject areas of the literature was conducted in Turkey. Later, it was aimed to determine the hazards and risks of occupational health and safety during waste management and separation, collection, storage and disposal of waste in solid waste facilities and to determine what kind of measures can be taken against these risks. From this point of view, it is aimed to bring the risks to an acceptable level as a result of risk analysis by determining the dangers that may be encountered in the collection, separation, storage and disposal of solid wastes by the municipalities. It has been observed that people working in solid waste facilities have a high risk of occupational accidents due to reasons such as long working hours, intense work pace and lack of training/knowledge. After the literature and field research, a risk analysis study was carried out using Fine-Kinney and Error Type and Impact Analysis (FMEA) methods to determine the risks. The dangers that can be encountered in solid waste facilities were observed in 55 activity areas with the Fine-Kinney method and in 20 fields with the FMEA method. In addition, Fine-Kinney and FMEA methods were analyzed and compared together in 20 activity areas. As a result of the comparison analysis made; It has been determined that risk analysis studies conducted with the FMEA method in solid waste studies in municipalities reveal more sensitive and acceptable results.