MPV ve nötrofil / lenfosit oranının total diz protezi uygulanan hastalardaki postoperatif dönemde gelişen ağrı düzeyi ile olan ilişkisi
Relationship between mpv and neutrophile/lymphocyte ratio and postoperative pain level in patients WHO underwent total knee replacement
- Tez No: 668520
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER ÖNGÜÇ AYCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: MPV, TDP, NLO, Postoperatif Analjezi, MPV, TKR, NLR, Postoperative Analgesia
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Total diz protezi uygulanan hastalarda, MPV değeri ve nötrofil / lenfosit oranı ile postoperatif gelişen ağrı düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmaya 100 hasta dahil edildi. Hastaların demografik verileri (yaş, boy, kilo, cinsiyet), komorbiditeleri, kullandıkları ilaçlar, anestezi yöntemi ve kullanılan ilaçlar, ameliyat ve anestezi süreleri, turnike süreleri, intraoperatif verilen kan ürünleri ile sıvı miktarları kayıt edildi. Preoperatif ve postoperatif dönemde kontrol hemogram ve biyokimya düzeyleri görülüp kaydedildi. İlk 24 saatte gelişen tüm komplikasyonlar kaydedildi. Hastalar VAS skorları ile anestezi yöntemine göre 4 gruba ayrıldı. VAS skorları ile beraber kullanılan analjezik ilaçlar 1., 6., 12. ve 24. saatte kaydedildi. Bulgular: Hastaların 27 tanesi erkek, 73 tanesi kadın olup 27 hastaya spinal anestezi, 73 hastaya genel anestezi uygulandı. Postoperatif en sık görülen şikayetler sırasıyla bulantı, kusma, baş ağrısı ve baş dönmesi oldu. Genel anestezi grubunda bulantı kusma sık iken spinal anestezi grubunda baş ağrısı insidansı yüksek bulundu. Sonuç: TDP gibi yüksek ağrı skoruyla seyreden operasyonlarda endokrin, metabolik, kardiyovasküler, gastrointestinal komplikasyonların azaltılması için etkin postoperatif analjezi çok önemlidir. Nöroaksiyel anestezi ile opioid tüketiminde azalma ve opioide bağlı yan etki insidansında azalma mümkündür. Preoperatif yüksek NLO ile postoperatif ağrı düzeyini tahmin etmek ve etkin analjezi planı oluşturmak mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to investigate the relationship between MPV value and neutrophile/lymphocyte ratio and postoperative pain level in patients who underwent total knee replacement. Method: 100 patients were included in the study. Demographic data (age, height, weight, gender), comorbidities, drugs used, anesthesia method and drugs used, duration of surgery and anesthesia, tourniquet duration, intraoperative blood products and amount of fluid were recorded. Control hemogram and biochemistry levels were observed and recorded in the preoperative and postoperative periods. All complications in the first 24 hours were recorded. Patients were divided into 4 groups according to VAS scores and anesthesia method. VAS scores and analgesic drugs used were recorded at 1., 6., 12. and 24. hours. Results: 27 of the patients were male and 73 were female, and 27 patients underwent spinal anesthesia and 73 patients underwent general anesthesia. The most common postoperative complaints were nausea, vomiting, headache and dizziness, respectively. While nausea and vomiting were common in the general anesthesia group, the incidence of headache was higher in the spinal anesthesia group. Conclusion: Effective post-operative analgesia is very important to reduce endocrine, metabolic, cardiovascular and gastrointestinal complications in operations with high pain scores such as TKR. With neuraxial anesthesia, it is possible to reduce opioid consumption and decrease the incidence of opioid-related side effects. It may be possible to predict post-operative pain level and create an effective analgesia plan with preoperative high NLR.