Limited şirket esas sermaye payının hukuki işlemlere konu olması
The capital shares of the limited liability company subject to legal transactions
- Tez No: 668562
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAFER EMİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Esas Sermaye Payı, Esas Sermaye Payının Devri, Haczi ve Rehni, Limited Şirket, Capital Shares, Transfer, Seizure and Pledge of Capital Shares, Limited Liability Company
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Limited şirketler ülkemizde ticari hayatta önemli bir konuma sahip olduğu gibi sermaye şirketleri arasında da en yaygın kurulan şirket türüdür. Limited şirketlerde esas sermaye payı hem öğreti hem de uygulama açısından oldukça önemli bir hukuki müessesedir. Bu nedenle esas sermaye payının konu olabileceği hukuki işlemlerin belirlenmesi ayrıca gereklilik arz etmektedir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun limited şirketlere ilişkin hükümlerinin yer aldığı“Altıncı Kısım”başlığı altındaki“Üçüncü Bölüm”de, esas sermaye payının konu olduğu işlemlere yer verilmiştir. Buna göre; esas sermaye payı üzerinde devir, rehin, intifa hakkı tesis edilebilmekte, şirket kendi paylarını iktisap edebilmekte ve esas sermaye payının miras, eşler arası mal rejimi ve icra yollarıyla geçişi sağlanabilmektedir. Ayrıca TTK m. 133 hükmü gereği, esas sermaye payı hacze de konu olabilmektedir. İşbu çalışmada öncelikle limited şirket esas sermaye payı kavramı ve hukuki niteliği incelenmiş, akabinde başta devir, rehin ve haciz olmak üzere esas sermaye payının konu olduğu temel hukuki işlemler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Limited liability companies have an important position in commercial life in our country and are the most widely established type of company. The capital share in limited liability companies is a very important legal institution in terms of both doctrine and practice. For this reason, it is also necessary to determine the legal transactions that the capital share may be subject to. In the 3rd subsection of the 6th division of the Turkish Commercial Code numbered 6102 regarding limited liability companies, the provisions for the transactions involving the capital shares are given. According to these; transfer, pledge and usufruct rights can be established on the basic capital shares, the company shall acquire its own shares and the transfer of the capital shares can be achieved through inheritance, matrimonial property regime and through execution offices. In addition, according to Article 133 of the Turkish Commercial Code, the capital shares may be subject to seizure by the execution offices. In this thesis; firstly the concept and legal nature of the limited liability company capital share has been examined. Then, the main legal transactions that the capital shares are subjected to, including transfer, pledge and seizure are discussed.