Türkiye'de yaşayan Ukraynalılarda kültürel kimlik pratikleri
The cultural identity practices in Ukrainians living in Turkey
  1. Tez No: 668684
  2. Yazar: FATMA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM SAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bölge Çalışmaları, Sosyoloji, Göç, Göçmen, Kültürel kimlik, Ukrayna, Türkiye, Ukraynalı Göçmenler, Regional studies, Sociology, Migration, Immigrant, Cultural identity, Ukraine, Turkey, Ukrainian Immigrants
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bölge Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de yaşayan Ukraynalıların kültürel kimlik pratiklerini analiz etmektedir. Analizin odağında ilk olarak kültürel kimlik pratiklerini nasıl sürdürdükleri, göç sebepleri, göç için niçin Türkiye'yi tercih ettikleri yer almıştır. İkincil olarak Türkiye'de karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunları nasıl çözdükleri sorgulanmıştır. Çalışmanın çıkış noktası Türkiye'de bu alandaki literatür boşluğun doldurulmak istenmesidir. Böylece çalışmada göç ve kültür ilişkisi üzerinden hareketle Ukraynalı göçmenlerin Türkiye'de kendilerini konumlandırma biçimleri tartışılmıştır. Çalışma nitel araştırma deseni ile yapılmış ve betimsel analiz tekniğini kullanmıştır. Araştırmada derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır. Veriler kartopu örnekleme tekniği ile ulaşılan 18 Ukraynalı göçmen ile yapılan görüşmelerden elde edildi. Görüşmelerde pandemi nedeniyle online görüntülü sistemler kullanıldı ve görüşmeler ortalama iki saat sürmüştür. Çalışmada araştırmacılar tarafından oluşturulan kültürel kimlik görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmadaki sonuçlara bakıldığında dikkat çeken ilk nokta aile birleşmelerinin önemli bir göç etme nedeni olmasıdır. Diğer bir göçme etme nedeni ise eğitim amaçlıdır. Ukraynalı göçmenlerin Türkiye'ye gelişleri yakın dönemde yoğunlaşmıştır. Türkiye'ye son yıllarda oldukça yoğun bir ilginin olduğu tespit edilmiştir. Ukraynalı göçmenlerin Türkiye'de yaşadıkları en temel problem iletişim kopukluğudur. Dil, sosyal etkileşimlerde yaşanan önemli bir kopuş nedenidir. Göçmenler, kendilerini tanımlarken“Ukraynalıyım”söylemini sıklıkla tercih etmişlerdir. Türkiye'de yaşamaktan memnun olduklarını ifade eden göçmenler, Türklerle uyum içerisinde yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Çalışmanın önemli bulgularından birisi görüşme yapılan Ukraynalı göçmenlerin büyük çoğunluğunun ülkelerine geri dönmeyi istememesidir. Uzun vadede kalıcı olmayı düşünen Ukraynalı göçmenler için Türkiye iyi bir yerleşim merkezi statüsündedir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the practices of the cultural identity of Ukrainians living in Turkey. How do they continue to practice their cultural identity as the first focus of the analysis, the reasons for the migration has taken place, why they chose to migrate to Turkey. Secondly, the problems and the problems they encounter in Turkey have questioned how they solve. The starting point of the study worked to fill this gap with literature in Turkey. Thus, this study discussed the Ukrainian situation in terms of the relationship between immigration and cultural identity in Turkey. The study was conducted with a qualitative research design and used the descriptive analysis technique. This study used an in-depth interview technique. The data were gathered from interviews with 18 Ukrainian immigrants who were accessed using the snowball sampling technique. Online video systems were used in the interviews due to the pandemic and the interviews lasted an average of two hours. The study used“The cultural identity interview form”created by the researchers. When looking at the result of the study, the first point that draws attention is that family reunification is a significant reason for migration. Another reason for migration is for educational purposes. Ukrainian immigrants coming to Turkey has intensified in the near term. In recent years, Turkey is quite an intense interest. Ukrainian lack of communication is the most fundamental problems of immigrants lived in Turkey. Language is a significant reason for a break in social interactions. Immigrants often preferred the phrase“Let's Ukraine”while defining themselves. Ukrainian migrants are quite happy to live in Turkey. They stated that they live in harmony with the Turks and get support from the social environment when they have problems. The majority of the Ukrainian immigrants interviewed do not want to return to their countries. The variety of opportunities in Turkey, immigrants are an important reason to become permanent residents.