Sağlık kurumlarında finansal okuryazarlık tutumları: Kayseri ili örneği
Financial literacy in health institutions, the case of Kayseri provinces
- Tez No: 668733
- Danışmanlar: PROF. DR. DERVİŞ BOZTOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healtcare Management
- Anahtar Kelimeler: Finans, Finansal Okuryazarlık, Sağlık, Sağlıkta Finansal Okuryazarlık, Kayseri, Finance, Financial Literacy, Health, Financial Literacy in Health, Kayseri
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Finansal Okuryazarlık kavramı Türkiye'de ve dünyada çok sayıda bilimsel çalışmaya konu olmuştur. Temel ekonomi kurallarından olan kıt kaynaklarla sınırsız ihtiyaçları giderme çabası başta olmak üzere yaşanan dönemsel ekonomik problemler bireylere finansal okuryazarlık konusunda daha büyük bir farkındalık düzeyi sağlamaktadır. Bireylerin bireysel bütçelerini nasıl değerlendirdiği küreselleşen ve rekabetin yüksek olduğu günümüzde büyük önem taşımaktadır. Daha önce farklı sektörlere yönelik finansal okuryazarlıkla ilgili çalışmalar yapılsa da sağlık çalışanlarına yönelik yapılan araştırma sayısı oldukça kısıtlıdır. Bu araştırma, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde görev yapan çalışanların, finansal okuryazarlık tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Sonuç olarak demografik özelliklerin bireylerin finansal okuryazarlık tutumları üzerinde bir farklılaşmaya yol açmadığı fakat çalışma statüsü ve gelir seviyesinin bireylerin finansal okuryazarlık tutumları arasında bir farklılaşma oluşturduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, 'Financial Literacy' is one of the concept which gain value and committed scientific research on it in Turkey and also in World. How individuals evaluate their personal budget has great importance in today's World where globalization and competition are high. Although studies on Financial Literacy have been carried out for different sectors, the number of research conducted for health workers is so limited. This research was conducted to determine the Financial Literacy levels of individuals working in the health institution in Kayseri. As a result, it is understood that demographic characteristics do not cause a differentiation on the financial literacy levels of individuals, but the level of employment and income creates a differentiation between the financial literacy levels of individuals.