2018-2019 Vezirköprü yüzey araştırmaları ışığında Neoklaudiopolis antik kenti Roma Dönemi seramikleri
In the light of the 2018-2019 Vezirköprü surface research, Neoclaudiopolis ancient city ceramics of the Roman Period
  1. Tez No: 668742
  2. Yazar: SEMANUR KARADENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN TEMÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Karadeniz, Samsun, Vezirköprü, Neoklaudiopolis, Roma Seramiği, Pontus Sigillatası, Black Sea, Samsun, Vezirköprü, Neoklaudiopolis, Survey, Roman Ceramics, Pontic Sigillata
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Orta Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Vezirköprü Neoklaudiopolis Antik Kenti'nde bu zamana kadar çalışılmamış olan Roma Dönemi seramikleri dikkatle incelenerek, araştırılıp sınıflandırılarak, değerlendirilmiştir.Yapılan yüzey araştırmasında tespit edilen 23 yerleşim yerinden 16'sından toplanan farklı formlardaki seramikler incelenmiş olup toplam yedi farklı form veren bu seramikler; kaseler, tabaklar, kadeh, amphora, testi, unguentarium, günlük kullanım ve saklama kapları olarak sınıflandırılmıştır. Bu veriler Vezirköprü-Neoklaudiopolis Antik Kenti'nin Roma Dönemi'nin erken dönemden geç döneme kadar varlığını göstermektedir. Tespit edilen Erken ve Geç Roma Dönemi seramiklerinin, bölgenin Roma Dönemi boyunca iskân süresine ve yoğunluğuna dair bilgiler sağlayacağı düşünülmektedir. Fakat malzemelerin yüzey üzerinden ele geçmesine bağlı olarak stratigrafik bir değerlendirme yapmak mümkün olmamıştır. Bunun sonucunda malzeme tarihlendirilmesinde daha çok analoji çalışmasından ve tipolojik gelişimden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Roman Period ceramics, which have not been studied until this time in the Ancient City of Vezirköprü Neoklaudiopolis, located in the Middle Black Sea Region, have been carefully examined, researched and evaluated. Ceramics in different forms collected from 16 of the 23 settlements determined in the survey were examined and these ceramics, which gave a total of seven different forms; are classified as bowls, plates, goblets, amphorae, jug, unguentarium, daily use and storage containers. These data show the existence of Vezirköprü-Neoklaudiopolis Ancient City from early to late Roman period. It is thought that the detected Early and Late Roman Period ceramics will provide information on the settlement period and density of the region during the Roman Period. However, a stratigraphic evaluation was not possible due to the material obtained from the surface. As a result, more analogy studies and typological development have been used in dating the material.