Kayseri özelinde Anadolu'da tekstil üretimi ve ticareti (XIII.–XV. yy)
Textile production and trade in anatolia to Kayseri (13th - 15th centuries)
- Tez No: 668764
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN SAMUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kayseri, Tekstil, Dokuma, Anadolu Selçuklu, Osmanlı, Kayseri, Textile, Weaving, Anatolian Seljuk, Ottoman
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 336
Özet
Tekstil, genel olarak dokunmuş kumaş anlamına gelir. Tekstil üretimi denince ise akla daha çok dokuma üretimi gelmektedir. Orta Çağ'da Anadolu'da Selçuklu dönemine gelinceye kadar Avrasya kıtasının çeşitli bölgelerinde tekstil kullanımı üç temel alanda (giyim-kuşam, iç mekânda ve teknik donanımda) gerçekleşmiştir. Ortaya çıkan ürünler daha çok dokuma ve örme kumaşlar, halı-kilim gibi düz dokuma ve yaygılar, deri ve keçe gibi dokusuz yüzeyler, çeşitli iplikler ve boyalar şeklindedir. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde tekstil üretimi ve ticareti yeni bir yapılanmayla sürdürülmüştür. Selçuklu sultanları sanayi üretimini artırmak için Ahi teşkilatına büyük destek vermişler, Kayseri'de olduğu gibi Türkiye'deki büyük şehirlerde sanayi tesisleri ve çarşılar kurmuşlardır. Beylikler döneminde çeşitli ticari anlaşmalar yapılmıştır. Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde bu tür anlaşmalar devam etmiştir. Bu çalışmada Anadolu Selçukluları Dönemi'nde belli bir aşamaya gelmiş olan tekstil dokuma sanayinin Kayseri ve çevresinde durumu tespit edilerek ve Osmanlı Devleti'nin klasik çağına geçiş döneminde hangi noktaya geldiği, bu bölgede tekstil ürünleri ve ticaretinin nasıl bir seyir izlediği ortaya konularak bir sonraki döneme ışık tutmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In general terms, textile means woven fabric. When it comes to textile production, weaving production comes to mind. Until the Seljuk period in Anatolia in the middle ages, textile was used in various regions of the Eurasian continent in three main areas which were clothing-equipment, interior and technical equipment. The resulting products were mostly woven and knitted fabrics, plain weaving and mats such as carpets-rugs, non-woven surfaces such as leather and felt, various threads and dyes. Textile production and trade in the Anatolian Seljuk Empire were carried out in a new form. The Seljuk Sultans gave great support to Ahi organization to increase industrial production. Various commercial agreements were made during the principalities. During the Ottoman establishment period, such agreements continued. The situation of the textile weaving industry, which was brought to a certain degree during the Anatolian Seljuk Period in Kayseri and its surrounding has been identified. In addition to that, an insight into the next period has been offered by presenting the point to which Ottoman Empire reached during the classical era and the way how textile products and trade were developed in this area.