Şehir markası oluşturma: Kayseri örneği üzerine bir araştırma
City brand building: A research on the case of Kayseri
  1. Tez No: 991078
  2. Yazar: HÜSEYİN AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL TANYERİ MAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Şehir Markası, Şehir Markalaşması, Paydaş Katılımı, Kayseri, City Brand, City Branding, Stakeholder Engagement, Kayseri
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde kentler, yalnızca yaşam alanları değil; aynı zamanda ekonomik cazibe merkezleri, kültürel anlatıların taşıyıcısı ve toplumsal kimliklerin sahnesi olarak küresel rekabetin önemli aktörleri hâline gelmiştir. Bu bağlamda şehir markalaşması, kentin fiziksel yapısını, tarihsel mirasını ve sosyal dokusunu stratejik bir anlatıya dönüştürme sürecidir. Amaç, ulusal ve uluslararası düzeyde tanınırlığı artırmak, yatırım ve turizm potansiyelini güçlendirmek ve yerel halkın aidiyet duygusunu pekiştiren bir kimlik inşa etmektir. Bu çalışma, şehir markası oluşturma sürecinin temel aşamaları olan strateji geliştirme, marka yönetimi, vizyon belirleme, konumlandırma, kimlik ve imaj inşası, uygulama ve değerlendirme süreçlerini Kayseri örneği üzerinden incelemektedir. Araştırma, yerel dinamiklerin bu aşamaları nasıl şekillendirdiğini ve paydaşlar arası etkileşimleri analiz ederek Kayseri'nin marka şehir potansiyelini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın verileri, Kayseri'nin markalaşma sürecine yön veren özel sektör, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının üst düzey yetkilileriyle yapılan yarı yapılandırılmış mülakatlardan elde edilmiş; kuramsal çerçeve literatür taramasıyla oluşturulmuştur. Bu kapsamda 10 farklı yetkiliyle görüşülmüş, veriler MAXQDA'nın yapay zekâ destekli Tailwind versiyonu ile içerik analizine tabi tutulmuştur. Bulgular, görünürde iş birliği olsa da stratejik uyum ve kurumsallaşma eksikliği nedeniyle ortak yönelimin gerçekleşmediğini göstermektedir. Sonuç olarak, kalıcı bir şehir markası yalnızca teknik stratejilere değil; tüm paydaşların aktif ve kapsayıcı katılımına bağlıdır. Bu bulgular, Kayseri özelinde olduğu kadar benzer sosyo-kültürel yapıya sahip Anadolu kentlerinin markalaşması için de yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Today, cities are not just living spaces; they have also become important actors of global competition as economic attractions, carriers of cultural narratives and stages of social identities. In this context, city branding is the process of transforming the physical structure, historical heritage and social fabric of the city into a strategic narrative. The aim is to increase national and international recognition, strengthen investment and tourism potential, and build an identity that reinforces the sense of belonging of the local people. This study examines the basic stages of the city brand creation process, strategy development, brand management, vision determination, positioning, identity and image construction, implementation and evaluation processes through the example of Kayseri. The research aims to evaluate Kayseri's brand city potential by analyzing how local dynamics shape these stages and the interactions between stakeholders. The data of the study were obtained from semi-structured interviews with senior officials of the private sector, public institutions and non-governmental organizations that direct the branding process of Kayseri; The theoretical framework was created by literature review. In this context, 10 different officials were interviewed, and the data was subjected to content analysis with the artificial intelligence-supported Tailwind version of MAXQDA. The findings show that although there is apparent cooperation, common orientation has not been realized due to the lack of strategic alignment and institutionalization. In conclusion, a lasting city brand is not just about technical strategies; it depends on the active and inclusive participation of all stakeholders. These findings are guiding for the branding of Anatolian cities with similar socio-cultural structures as well as Kayseri.