Acile başvuran minör kafa travmalı hastalarda skorlama sistemlerinin karşılaştırılması
Comparison of scoring systems in patients with minor head trauma admitted to emergency
- Tez No: 668785
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Kafa Travması, Skorlama Sistemleri, Travma Acilleri, Acil Servis, Head Trauma, Scoring Systems, Trauma Emergencies, Emergency Service
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Travma acil servislere en sık başvuru nedenlerindendir. Kafa travması; travma nedenli ölüm ve sakatlıkların en önemli sebebidir. Orta ve ciddi kafa travmalarında mortalite ve sakat kalma oranı oldukça yüksektir. Minör kafa travması ile başvuran hastalara acillerde çok sık radyolojik görüntülemelere başvurulmaktadır. Tek seferde kraniyal BT malignensi riski 1 yaşından küçüklerde 1:1250, 10 yaşında 1:5000, erişkinde ise bu oran 10 katdaha azdır. Bu nedenle minör kafa travmalarında görüntüleme endikasyonlarını belirlemek için birçok skorlama sistemleri oluşturulmuştur. Çalışmamızda bu skorlama sistemlerinden olan National Emergency X-Radiography Utilization Study II(NEXUS-II), New Orleans(NOC), Kanada(CCHR), Advanced Trauma Life Support(ATLS) skorlama sistemlerini karşılaştırarak, kafa travmalarındaki duyarlılık ve özgüllüğüne göre gereksiz tetkik istemi yapılmasını azaltmayı ve tetkik gereken hastaların da belirlenmesini hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 01.03.2020 ila 01.06.2020 tarihleri arasındaki 3 aylık dönemde Kayseri Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniğinde ileriye dönük ve gözlemsel olarak yapılmıştır. Acil kliniğimize kafa travması şikâyeti ile başvuran 18 yaş ve üzeri onam veren kadın ve erkek hastalar, Glasgow Koma Skalası(GKS) 13 ve üzeri olan, şuuru açık, açık kafatası kırığı olmayan, vital bulguları stabil olan hastalar minor kafa travması olarak kabul edildi. Hastaların bulguları takip formuna kaydedilip skorlama sistemlerine göre riskler belirlendi. Hastalara ait muayene bulguları, skorlama sistemlerine göre sınıflamaları, radyolojik görüntüleme sonuçları, takip süreleri ve klinik sonlanımları kaydedildi. Onam alınamayan hastalar, 18 yaşından küçük hastalar, gebe hastalar, GKS 13 den düşük olan ve stabil olmayan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak karşılaştırıldı. Bulgular: Yaş ortalaması 40,7 ± 18,7 yıl olan toplam 794 hasta çalışmaya dahil edildi. Erkek hasta sayısı 592 (%74,6), kadın hasta sayısı 202 (%25,4) idi. Aynı seviyeden düşme201 hasta (%25,3) ile hastane başvurusunun en sık sebebi idi. İkinci sırada 167 hasta (%21,0) ile araç içi trafik kazası ve üçüncü sırada 156 hasta (%19,6) ile darp gelmekteydi. Hastaların 475'inin (%59,8) ambulans ile hastaneye getirildiği öğrenildi. 319 hasta(%40,2) ise hastaneye ayakta kendi imkânları ile başvurdu. Görüntüleme sonuçlarına göre herhangi bir patolojik bulgu varlığının (n=18) tespit ii edilmesinde CCHR'nin duyarlılığı %88,9 ve özgüllüğü %73,7 idi. En yüksek duyarlılık %100 ile NOC'nde tespit edildi. Buna karşın NOC özgüllüğü %15,6 idi. NEXUS-II ve ATLS Kriterlerinin herhangi bir patolojik bulgu tespit edilmesindeki duyarlılıkları sırası ile %83,3 ve %88,9 olarak bulundu. Karar verme kriterleri arasında en yüksek doğruluk, %74,1 ile CCHR ile elde edildi. NEXUS-II ve ATLS doğruluğu sırası ile %67 ve %72.9 idi. Sonuç: Minör kafa travması erkek cinsiyette daha fazla orandadır ve en sık 40 yaş civarında görülmektedir. CCHR ve ATLS kriterleri kafa travmasında doğruluk oranı en yüksek olan skorlama sistemleridir. Acil servislerde skorlama sistemlerinden en azından birinin kullanılması ile radyasyona bağlı muhtemel oluşabilecek zararların en aza indirgenmesinde yardımcı olabilecektir. Skorlama sistemlerinin kriterleri arasına antikoagülan kullanılmasının eklenmesi faydalı olacaktır. Kafa travmasının önlenmesinde; hasta ve hasta yakınlarının eğitimi, iş yerlerinde kazalara karşı koruyucu tedbirlerin alınması çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Trauma is one of the most common reasons for application to emergency services. Head trauma; is the most important cause of trauma-related death and disabilities. Mortality and disability rates are very high in moderate and severe head traumas. Radiological imaging is frequently applied to patients applying with minor head trauma in emergency services. The risk of cranial CT malignancy at one time is 1: 1250 in those younger than 1 year old, 1: 5000 in 10 years old, and this rate is 10 times less in adults. Therefore, many scoring systems have been developed to determine imaging indications in minor head trauma. By comparing the scoring systems of NEXUS-II, New Orleans (NOC), Canada (CCHR), and Advanced Trauma Life Support (ATLS) in our study, we aimed to reduce unnecessary test requests according to the sensitivity and specificity of head trauma, and to identify patients requiring examination. Materials and Methods: Our study was carried out prospectively and observationally in Kayseri City Hospital Emergency Medicine Clinic during 3-month period between 01.03.2020 and 31.05.2020. Male and female patients, who were 18 years old or more, who gave consent, applied to our emergency department with head trauma complaint, whose Glasgow Coma Scale (GCS) were 13 and above, who were conscious and not having open skull fracture and whose vital signs were stable, were accepted as minor head trauma. The patients' findings were recorded in the follow-up form and the risks were determined according to the scoring systems. Examination findings, classifications according to scoring systems, radiological imaging results, follow-up periods and clinical outcomes of the patients were recorded. The patients, whose consent could not be obtained, the patients younger than 18 years old, the pregnant patients, the patients with a GCS lower than 13 and unstable patients were excluded from the study. The obtained data was compared by using appropriate statistical methods. Findings: A total of 794 patients with a mean age of 40.7 ± 18.7 years were included in the study. The number of male patients was 592 (74.6%), and the number of female patients was 202 (25.4%). Falling from the same level was the most common reason for hospital admissions, with 201 patients (25.3%). In-vehicle traffic accident iv was in the second place with 167 patients (21.0%) and assault was in the third place with 156 patients (19.6%). It was learned that 475 (59.8%) of the patients were brought to the hospital by ambulance. On the other hand, 319 patients (40.2%) applied to the hospital as outpatient through their own means. According to the imaging results, the sensitivity of CCHR in detecting the presence of any pathological finding (n=18) was 88.9% and the specificity was 73.7%. The highest sensitivity was detected in NOC with 100%. In contrast, the NOC specificity was 15.6%. The sensitivities of NEXUS-II and ATLS Criteria in detecting any pathological finding were 83.3% and 88.9%, respectively. The highest accuracy among the decision-making criteria was achieved at CCHR with 74.1%. NEXUS-II and ATLS accuracies were 67% and 72.9%, respectively. Conclusion: Minor head trauma is more common in male gender and it is most common around the age of 40. CCHR and ATLS criteria are scoring systems with the highest accuracy rate in head trauma. By using at least one of the scoring systems in emergency services, it may help to minimize damages possible to occur due to radiation. It would be beneficial to add the use of anticoagulants among the criteria of scoring systems. In the prevention of head trauma; It is very important to educate patients and their relatives, and to take protective measures against accidents at workplaces.