Kafa travmalı hastalarda serum testikan ve ubikütin düzeylerinin tanısal ve prognostik rolü
Diagnostic and prognistic role of serum testican and ubiquitin levels in the patients with head trauma
  1. Tez No: 623437
  2. Yazar: RAMİZ YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAR CANDER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Testican, Ubiquitin, Traumatic brain injury, Head trauma
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Özellikle genç popülasyonda mortalite ve morbiditeye neden olan en önemli sorunların başında kafa travmaları (KT) gelmektedir. Travmaya bağlı ölümlerin yüzde 30'undan kafa travması soumludur. Kafa travmaları çeşitli skalalarla sınıflandırılır. En sık kullanılan skorlama yöntemi Glaskow Koma Skoru'dur (GKS). Bu skorlama kullanılarak kafa travmalı hastalar şiddetli kafa travması, ılımlı kafa travması ve hafif kafa travması olarak üçe ayrılır. Kafa travmasında tanısal testler göz önüne alındığında görüntüleme yöntemleri öne çıkar ve bilgisayarlı tomografi (BT) her zaman birinci tercihdir. Hangi hasta grubunda BT'ye başvurulması gerektiği ile alakalı bir çok skorlama sistemleri tanımlanmıştır. Klinisyene BT'ye başvurup başvurmayacağı ile alakalı yardımcı olacak bir çok skorlama sistemi geliştirilse de son karar bir şekilde klinisyene bırakılmıştır. Kafa travmalı hastanın müşahade sürecinde klinik kötüleşme olması durumunda da ilk istenecek tetkik olarak BT işaret edilmiştir. Bu çalışmadaki amaç, kafa travması ile acil servise başvuran hastalarda başvurunun ilk 3 saatinde alınan kan örneklerindeki Testikan ve Ubikutin düzeyinin intrakranial patolojiler varlığı gibi BT'de saptanan bulguların ve kafa travmasının ciddiyetinin belirlenmesindeki gücünün gösterilmesi amaçlandı. Böylece serum Testikan ve Ubikutin düzeyleri yüksek çıkan hastalarda görüntülemeye gitmeyi, düşük çıkan hastalarda ise BT görüntülemesini ikinci plana bırakarak radyasyon maruziyetinin ve finansal kaybın önüne geçilmesi düşünüldü. GEREÇ VE YÖNTEM Tek merkezli ve prospektif olarak planlanan çalışmaya, İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil servisine başvuran hastalardan ılımlı kafa travması olan hastalar dahil edildi. Bu tez çalışması 2 grupta planlandı; kafa travması olan hastalar ile sağlıklı gönüllü erişkinler. Bu hasta grubunun acil servise başvurusundaki ilk 3 saatte alınan kan ix örneklari 10000 devirde 10dk santrifüj edilen numuneler -80 derece dolapta saklandı. İstatistiksel analizler için SPSS Statistics 24.0 (IBM Inc., New York, ABD) programı kullanıldı. Çalışmanın istatistik analizi; kontrol grubu ve ılımlı kafa travması olan kritik hastalar olmak üzere iki grup üzerinden yapıldı. Gruplar arasındaki Testikan ve Ubikutin düzeyleri açısından istatistik analizi yapıldı. BULGULAR Ilımlı kafa travması olan hastalar izole kafa travması, multitravma olup olmamasına gore 2 'ye ayrıldı. İzole kafa travması olan hastaların Testikan ortalamaları 759.4±965.8 pg/ml, Multitravma hastaların Testikan ortalamaları 365.6±646.6 pg/ml idi. İki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (z:-2.192; p=0.028). Bununla birlikte bu iki grupta Ubikutinin değerlendirildiğinde; İzole kafa travması olan hastaların Ubikutinin ortalamaları 162.9±212 ng/ml, multitravma olan hastaların Ubikutinin ortalamaları 108.6±138.3 ng/ml idi. Gruplar arası Ubikutinin ortalama değerinin bu farklılığı istatistiksel olarakta anlamlı farklılık bulundu. (z:-1.646;p=0.044). İntrakranial patoloji oluşan hastaların Testikan ortalamaları 598.1±762.4 pg/ml, sadece fraktur saptanan veya intrakraniyal patoloji saptanmayan hastaların Testikan ortalamaları 370.5± 709.3 pg/ml idi. Bu iki grup arasındaki Testikan düzeyinin farkı istatistiksel olarakta anlamlı bulundu (z:-1.554; p=0.046). İntrakranial patoloji oluşan hastaların Ubikutinin ortalamaları 151.1±144 ng/ml, sadece fraktur saptanan veya intrakraniyal patoloji saptanmayan hastaların Ubikutinin ortalamaları 121.1± 196.5 ng/ml idi. Bu iki grup arasındaki Ubikutinin düzeyinin farkı istatistiksel olarakta anlamlı bulundu (z:-1.068; p=0.048). TARTIŞMA Literatürde bugüne kadar yapılan insan çalışmaları ve deneysel çalışmalara göre travmatik beyin yaralanması (TBH) tanısını, şiddetini ve prognozunu belirlemede biyomarker olarak kullanılacak serum ya da plazmada çalışılan çok çeşitli biyobelirteçler bulunmakla birlikte rutin kullanımda olan biyobelirteçler oldukça azdır. Sadece fraktür saptanan veya BT'lerinde hiçbir patolojik durum olmayan hastalar ile intrakranial patoloji olan hastalar karşılaştırıldığında serum testikan (z:- 1.554; p=0.046) ve serum ubikutin (z:-1.068; p=0.048) istatistiksel olarak anlamlı çıkmıştır. Acil cerrahi girişimin daha az olduğu hafif ve ılımlı kafa travmasında intraparankimal patoloji tespitinde hastanın acil servise başvuru anında ya da klinik takiplerinde olası GKS düşüşünde kontrol BT çekmek zorunda kaldığımız vakalarda alınacak kan örneği yeterli olabilir. Kafa travmalarının değerlendirilmesinde Testikan kan parametresi kesim noktası 161.3 pg/ml (AUC:0.810 min:0.654; max:0.965) (p=0.002), Ubikutin kan parametresi kesim noktası 44.42 ng/ml (AUC:0.863 min:0.727; max:1.000) (p=0.000) şeklindedir. Özellikle hafif kafa travması (beyin sarsıntısı) olgularında BT tetkikine başvurmada emin olunamamış durumlarda serum testikan ve serum ubikutin çalışılarak bulunan kestirme değerlerinin üzerinde olması durumunda klinisyene uyarıcı olacaktır. Yapılan çalışmalar dikkate alındığında pediatrik yaş grubunda kafa travmasının en sık sebebi düşme olup bu yaş grubunda düşmeye bağlı kafa travması görülme sıklığı yüzde 57'dir. Kafa travmasının yüksek olduğu pediatrik yaş grubunda kümülatif radyasyon riski ve buna bağlı kanser riski düşünülerek istenen BT sayısını azaltmak çok önemli bir durumdur. Ve bunu yaparken pozitif belirteçlerle dayanak oluşturmak gerekmektedir. Bu konuda yaptığımız çalışmaya dayanak testikan ve ubikutinin pozitif belirteçler olarak klinisyenlere karar verme aşamasında yardımcı olacağını düşünmekteyiz. ANAHTAR KELİMELER Testikan, Ubikutin, Travmatik beyin hasarı, Kafa travması
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE Head traumas (HT) are the main cause of mortality and morbidity especially in younger population. Head trauma is responsible for 30% of trauma-induced death cases. Head traumas are classified in different scales. The most common scoring system is Glascow Coma Scale (GCS). This scoring system enables to classify head traumas in three classes as severe head trauma, moderate head trauma and mild head trauma. In consideration of diagnostic tests in head trauma, imaging methods come to the forefront and computed tomography (CT) is the first choice imaging method. Many scoring systems were identified to reveal the patient group that require CT. Although many scoring systems were developed to indicate the necessity of CT, final decision was left to the clinician. CT was also addressed as the first test in case of clinical deterioration during observation period of the patient with head trauma. The aim of the present study was to demonstrate the strength of Testican and Ubiquitin levels analysed in blood samples collected from the patients who refer to emergency department with head trauma within first 3 hours of referral on the findings detected by CT such as presence of intracranial pathologies. The main consideration was to refer the patients who had higher Testican and Ubiquitin levels to imaging, and to observe the patients with lower blood level as leaving second plan for CT imaging to prevent radiation exposure and financial loss. MATERIAL and METHOD The patients with moderate head trauma who have referred to Emergency Department of Kanuni Sultan Suleyman Training and Research Hospital within Istanbul Health Sciences University were enrolled into the present single-centred prospective study. This thesis study was designed in 2 groups including the patient with head trauma and healthy volunteers. The blood samples collected within first 3 hours of referral to emergency department were centrifuged at 10,000 turnover for 10 minutes and stored at -80 degrees in the freezer. SPSS Statistics 24.0 (IBM Inc., New York, ABD) program was used for statistical analyses. Statistical analyses were xii performed on two groups including control group and critical patients who presented moderate head trauma. A statistical analysis was performed between the groups for Testican and Ubiquitin levels. FINDINGS The patients with moderate head trauma were divided into two groups as isolated head trauma and multi-trauma. Mean Testican level of the patients with isolated head trauma was 759.4±965.8 pg/ml, and mean Testican level of the patients with multitrauma was 365.6±646.6 pg/ml. A statistically difference was detected between two groups (z:-2.192; p=0.028). However, evaluation of Ubiquitin in these groups revealed the average Ubiquitin levels as 162.9±212 ng/ml and 108.6±138.3 ng/ml in the patients with isolated head trauma and multi-trauma, respectively. Such Ubiquitin difference between the groups was statistically significant (z:-1.646;p=0.044). Mean Testican level of the patients with intracranial pathology was 598.1±762.4 pg/ml, and mean Testican level of the patients with fracture only or without intractanial pathology was 370.5±709.3 pg/ml. The difference of Testican level was statistically significant between two groups (z:-1.554; p=0.046). Mean Ubiquitin level of the patients with intracranial pathology was 151.1±144 ng/ml, and mean Ubiquitin level of the patients with fracture only or without intractanial pathology was 121.1±196.5 ng/ml. The difference of Ubiquitin level was statistically significant between two groups (z:- 1.068; p=0.048). DISCUSSION Although there are different bio-indicators analysed in the serum or plasma t be used as bio-markers to determine diagnosis, severity and prognosis of traumatic cerebral trauma in human studies and experimental studies, there are limited number of biomarkers in routine use. Comparison of the patients with fracture or without any pathological condition in CT images and the patients with intracranial pathology revealed statistically significant levels of serum testican ( z:-1.554; p=0.046) and serum ubiquitin (z:-1.068; p=0.048). A blood sample may be sufficient to detect intraparenchymal pathology in slight and moderate head trauma which require fewer urgent surgical procedures at referral or during clinical observation of the cases whom we have to take CT scans in case of any possible decrease in GCS. Evaluation of head traumas revealed Testican blood parameter cut point 161.3 pg/ml (AUC:0.810 min:0.654; max:0.965) (p=0.002), and Ubiquitin blood parameter cut point 44.42 ng/ml (AUC:0.863 min:0.727; max:1.000) (p=0.000). Serum testican and serum ubiquitin values over cut-off levels may warn the clinician to refer CT scan in the cases with mild head trauma (concussion) in particular. Given rise to the studies conducted, the most common cause of head trauma is falling in the paediatric age group; head trauma incidence due to falling in this age group is 57%. Reducing the CT scan count ordered due to consideration of risk of cancer dependent to cumulative radiation risk is important in the paediatric age group with higher incidence of head trauma. This should be done on positive indicators. We believe that testican and ubiquitin levels would help the clinicians at deciding stage as positive markers.